2 826 7

Почина председателят на Българска стопанска камара

Антония Стефанова

Днес на 79годишна възраст почина председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. „БСК – съюз на българския бизнес изгуби своя символ, човекът, който отдаде целия си живот, цялата си енергия, интелектуална и емоционална сила за изграждането на едно по-добро и по-справедливо общество.

Страната ни изгуби един непримирим дух, мислещ, търсещ, виждащ напред, в бъдещето. Ние изгубихме един изключителен човек, който ни обединяваше, мотивираше и изграждаше като личности. Споменът за него ще носим завинаги в душите и сърцата си. Защото за нас Божидар Данев беше и остава преди всичко Човек!”, пише в съобщение до медиите Камарата.

Божидар Данев е роден на 5 ноември 1939 г. в София. Завършва с отличие висшето си образование в Техническия университет в София през 1965 г., след което постъпва на работа в Институт по кибернетика при Българската академия на науките. През 1980 г. постъпва на работа в Българската индустриална стопанска асоциация (БИСА, днес - БСК) като експерт в направление “Икономически анализи”. Последователно заема длъжностите старши експерт, ръководител направление, директор, заместник-председател. Бил е зам.-председател на Централния кооперативен съюз (ЦКС) по финансовите въпроси, главен изпълнителен директор на Софийската фондова борса в периода 1991-1997 г. През 1993 г. е избран за председател на БСК. Основен двигател е по учредяването на Смесения консултативен комитет Европейски съюз – България и е негов съпредседател от българска страна в периода 1999 - 2004 г.

До 2010 г. Данев е член на УС на Българската академия на науките и заместник-председател на Настоятелството на Нов български университет. От 1995 г. до 2008 г. е изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на най-голямата лизингова компания в България “Интерлийз” АД. Бил е член на Съвета на директорите на ПОК “Доверие”, а в последните години - член на Съвета на директорите на “Солвей Соди” АД, Индустриален холдинг “България”

На 15 февруари 2011 г. Божидар Данев е избран за изпълнителен председател на БСК.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Суйо
  Отговор
  1 19:58  28.05.18
  Не дочака индийците и пакистанците хайванчето.

  Коментиран от #2

 • Суйо
  Отговор
  2 20:21  28.05.18

  До коментар #1 от "Суйо":

  Сега и Киро Гела(КРИБ) ако опъне петалата, ще взема да се замисля да започна работа...
 • Нострадамус
  Отговор
  3 20:27  28.05.18
  И Костов и Борисов ще го последват някой ден! Тогава Еврокомисарка по Цифрофизацията ще се казва Айма Мохамед...
 • оххх
  Отговор
  4 20:53  28.05.18
  този човек с недобра физиономия потен вода не е пил освен за преференциите си. Този "Символ" беше отватителен в телевизият. Съжалявам за писанието си , но това е положението.

  Коментиран от #6

 • Будалата
  Отговор
  5 21:05  28.05.18
  Всички го кълняха. Що митинг имаше все го кълняха. Малко по закъснея на Боко началника да си го прибере овреме. Ама нейсе.
 • антрашпиц
  Отговор
  6 21:27  28.05.18

  До коментар #4 от "оххх":

  Ти го виж само на снимката колко безупречно изглежда за 79 годишен човек...потен вода не е пил тоз комундяк!
 • овчар
  Отговор
  7 10:03  29.05.18
  Произход - от стар партизански род.. Партай геносе - наш човек - само по върховете.. Търсиха му само топли местенца.. Помня го от ЦКС - централен кооперативен съюз - министерството на производствено-потребителските кооперации в Бг - зам.председател - с ранг на зам.министър. И после - след промените - основават БСК. Абе, няма лабаво при тия с петолъчките.. Иначе - Бог да го прости!

Напиши коментар:


Публикувай