529 4

Протест срещу горенето на боклук в София

Топлофикация "София" се намира в тежко финансово състояние

Венцислав Михайлов

Стотици столичани протестираха вчера пред общината срещу градежа на нова инсталация на площадката на ТЕЦ "София", която да използва технологията за изгаряне на битови отпадъци за отопление.

Според Иван Велков от "Политическа група 5", който е заместник-председател на Столичния общински съвет, всяка технология, която изгаря отпадъци, няма как да бъде екологично перфектна.

"Ние се опитваме да решим един съществуващ проблем или даже два, пак с мерки и решения, които принадлежат на миналото", настоя той пред Bulgaria ON AIR. По думите на Велков това със сигурност не е най-доброто решение за града.

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов дори открои и чисто икономически аргументи срещу изграждането на тази нова инсталация.

По думите му Топлофикация "София" в този момент се намира в тежко финансово състояние, защото има огромни финансови задължения, които достигат около 700 милиона.

"Имитирането на такъв дълг, който ще го плаща Топлофикация, тоест софиянци, на стойност 64 милиона евро, допълнително ще утежни положението", пресметна лидерът на социалистите в СОС.

Общинският съветник от ГЕРБ Валя Чилова пък беше категорична, че предложението за изграждането на тази инсталация към Топлофикация "София", в която да се горят битови отпадъци за отопление, е именно заради големите задължения на дружеството и нуждата от намаляване на разходите за природен газ.

"Тази инсталация ще ни даде възможност да консумираме с 10% по-малко природен газ годишно, което за целия период на оползотворяване на инсталацията е в рамките на 500 милиона. Инсталацията отделно има приходи - по 10 милиона на година, с тях тя ще може да изплаща този заем и ще могат да се спрат остарели мощности, които само замърсяват", заяви Чилова пред Bulgaria ON AIR.

От екологична гледна точка тя защити инсталацията с аргумент, че тази технология е абсолютно безопасна и се ползва в много градове в Европейския съюз.

България


Още по темата

 • Г5: Да не горим боклук в София

  Г5: Да не горим боклук в София

  София не трябва да гори боклук. Това е категоричното становище на общинските съветници в Столичния общински съвет от "Група 5". Според ...
  28.05.2018
  924
  3

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ремсист
  Отговор
  1 13:10  29.05.18
  Не става ясно каква е алтернативата на червените терористи, само, че са отново против решение на пореден проблем в държавата.
 • ПЕЕВ
  Отговор
  2 13:51  29.05.18
  МРЪСНО КОМУНИСТИЧЕСКО ПЛЕМЕ.
 • Гого
  Отговор
  3 10:18  30.05.18
  Добре като са на загуба защо не направиха фотоволтаичен парк и без това имат място къде да го построят и няма да им трябва в повечето време газ.
 • Несофиянец
  Отговор
  4 12:15  30.05.18
  До селяните от София : Ние от Карлово по-долни хора ли сме ? На вас ви миришело и замърсявало - ами като ви прибрахме боклука на нас не ни ли мирише ? Или за нас може ....

Напиши коментар:


Публикувай