2 559 3

Откриха грешка и в матурата по математика

До 8 юни е срокът за проверяване на изпитните работи, а обявяването на резултатите до 13 юни

Венцислав Михайлов

Има грешка в условието на задача №18 от теста за матурата по математика, която се проведе на 23 май.

Така описан успоредник не съществува. В задачата са зададени параметри на по-малката страна и на по-малкия диагонал, които образуват ъгъл 60°. Като се направи сметка, излиза, че другата страна на успоредника се оказва още по-малка от по-малката, пише в.“24 часа”.

“Задачата има за цел да провери косинусовата теорема. Това е задача, която съдържа в условието си фактическа грешка, но тя нито пречи, нито помага за решаването на задачата. Косинусовата теорема може да се приложи само за половинката на диагонала, който се търси. Задачата не е за построение”, отговориха от министерството на образованието.

77% от абитуриентите дори са дали верния отговор. Тази задача носи 3 точки. Ще се търси персонална отговорност на този, който е допуснал грешката, казаха още от министерството.

“Ученикът ще трябва да провери има ли такъв успоредник, така ще е загубил време, вместо бързо да отиде на следващата задача.

Авторите трябва да дават коректни задачи, за да няма смут. Математиката не иска адвокати”, казаха още специалисти по математика и родители.

“Ако забравиш за думата “по-малката” страна, а е просто “една” от страните, задачата може да се реши без проблем. Успоредник обаче наистина не съществува. Има формална грешка, недоглеждане от хората, които съставят теста, и това никой не го отрича”, потвърди и шефът на Управителния съвет на Съюза на математиците в България проф. Николай Николов.

До 8 юни е срокът за проверяване на изпитните работи. Обявяването на резултатите пък е до 13 юни.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Един човек
  Отговор
  1 09:31  30.05.18
  Точно по български, да сложим нашите хора да свършат работата, а после разботата е свършена през пръсти и всички страдат от това... Когато се промени манталитета на българите, тогава и България ще се промени. Сега още се кара по ориенталски, шуро-баджинащина май се казваше!
 • тошо
  Отговор
  2 09:35  30.05.18
  При толкова некадърни изпитващи какво очакваме от изпитваните.
 • гост
  Отговор
  3 09:36  30.05.18
  Нищо чудно що се отнася до МОН! Те и учебниците са пълни с грешки, включително по математика!

Напиши коментар:


Публикувай