900 14

30 лева за преглед на дете в Спешното на болница!?

Определено беше спешен случай. Наглото отношение на въпросната лекарка ме накара да бъда афектиран в ситуацията и отказах да заплатя

Венцислав Михайлов

За преглед на 5-годишно дете в спешния кабинет на ИСУЛ са поискани 30 лв., сигнализира бащата на момиченцето.

Мъжът твърди, че състоянието на детето му е било спешно, а дежурният лекар – че е неотложно.

Случаят е от 15 май – Инес се буди със силни болки в дясното ухо. Родителите ѝ я завеждат в единствения дежурен кабинет за София – в ИСУЛ. След прегледа лекарката ги насочва към регистратурата, където трябва да платят 30 лева.

"Определено беше спешен случай. Наглото отношение на въпросната лекарка ме накара да бъда афектиран в ситуацията и отказах да заплатя. Детето е на 5 години и би трябвало да бъде освободено от всякакви плащания", категоричен е бащата Даниел Тодоров.

Лекарката от ИСУЛ, прегледала 5-годишната Инес коментира пред bTV, че детето е било с възпаление на едното ухо, което не е спешно състояние.

Според стандарта за спешна медицина, независимо от годините, когато състоянието на пациента е неотложно, прегледът се заплаща.

"Дете посред нощ да дойде с болка в ухото си е спешен случай отвсякъде. От друга страна, ние сме и търговско дружество, а според Закона за здравето спешно състояние е това, което води до непосредствено застрашаване на живота на болния", коментира изпълнителният директор на "Царица Йоанна – ИСУЛ" проф. Бойко Коруков.

За последната година загубите на ИСУЛ от пациенти, които не са спешни, са близо милион и половина лева.

"За съжаление, ще има все повече такива случаи, защото лечебните заведения излизат извън техните лимити и карат пациентите да заплащат, което е абсолютно нередно", посочи Христина Николова, юрист в Център защита правата в здравеопазването.

След ИСУЛ Инес е прегледана в "Пирогов", където по думите на бащата пари не са им поискани. Здравното министерство започва проверки по случая.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • куку руку ку
  Отговор
  1 10:51  30.05.18
  Спрете да правите търговия със здравето на хората!

  Коментиран от #2, #4

 • goni
  Отговор
  2 11:00  30.05.18

  До коментар #1 от "куку руку ку":

  Ами, то го пише! Те са търговски дружества! Постоянно има случаи, когато хора умират могат да ги спасят, ама ако си платят!
 • плевен
  Отговор
  3 11:16  30.05.18
  Просълзих се.Цяла прослойка от населението го лекуваме безплатно през "Бърза помощ".А ние глупавите ще им плащаме.Правилата са за всички.
 • гост
  Отговор
  4 11:18  30.05.18

  До коментар #1 от "куку руку ку":

  Тогава трябва да върнеме БКП-то, при тях всичко бе безплатно!

  Коментиран от #6


 • Ха-ха-ха
  Отговор
  5 11:29  30.05.18
  Здравето няма цена, но не е безплатно! Защо тогава казваме " Наздраве"? Докато не измрат всички, които помнят социализма, няма оправяне.
 • куку руку ку
  Отговор
  6 11:32  30.05.18

  До коментар #4 от "гост":

  Само БКП-то ли може да има социална политика? В Испания сигурно БКП управлява, след като безплатно слагат чифт изкуствени коленни стави, струващи по 23 хиляди евра. Или те обгрижват 6 медицински сестри в болницата, когато се възтановяваш от инфаркт. Това са конкретни факти от близкото ми обкръжение. И тези хора са "редови", а не ВИП и то българи, не испанци. Семейство, което само мъжът има работа и с неговите осигуровки на нощен пазач го лекуваха при получен инфаркт и пак само с нековите осигуровки смениха ставите на жена му.

  Коментиран от #7

 • Ха-ха-ха
  Отговор
  7 11:37  30.05.18

  До коментар #6 от "куку руку ку":

  Испания не е правила ТКЗС- та, за разлика от нас.Не са си губили времето с утопии.

  Коментиран от #10

 • Боли ме за България
  Отговор
  8 11:52  30.05.18
  До Куку руку ку Напълно сте прав. Тия боклуци, дето повечето са се изучили по времето на социализма, и тия другите, дето си плащат, за да си изкарат дипломата с тройка, не им пука за овцете, наречени пациенти. Не могат да различат черен дроб от чрево адово, ама те дебнат като освирепели хиени да им подмажеш ръчичките с парички! Затова в българските градове и села всеки ден бият камбаните на умряло! Решението е глоба за всеки мъртъв пациент, съдилища до дупка да се стреснат тия дерибеи, и доживотно лишаване от лекарски права!
 • Пешо
  Отговор
  9 12:32  30.05.18
  Е,нали наливат пари в държавните болници, защото били губещи от поемането на спешноста. И какво - поредния мит е разбит. Поддържат ги за да нагласяват свой хора в бордовете и в администрацията и да се гушат. Изход : частни болници и тотален контрол на място на работата им.
 • куку руку ку
  Отговор
  10 13:31  30.05.18

  До коментар #7 от "Ха-ха-ха":

  Най-вероятно само си чувал за ТКЗС. Като гледам лозунгите дето пишеш, добре си подкован от чичко шорош.

  Коментиран от #13

 • Препатил
  Отговор
  11 13:53  30.05.18
  В ИСУЛ няколко пъти ми се е налагало при СПЕШЕН случай да ми искат да плащам за малко дете. Има на ул. „Мърфи“ един денонощен кабинет на гърба на 17то ДКЦ, ходете там - вместо 2 ч. чакане и 40 лв. за 5 минути и потребителска такса от 2,90 лв. вършат чудесна работа. (има и за деца и за възрастни). Да не говорим за спестените нерви.
 • Софиянец
  Отговор
  12 14:18  30.05.18
  София вече се пръска по шевовете, напрежението е огромно, инфраструктурата не е предвидена за толкова маймуни! Айде, вземете си отидете по родните места и там си развивайте бизнеса! Поне у Пловдив ходете, а не всичко живо да идва в София!
 • Ха-ха-ха
  Отговор
  13 14:53  30.05.18

  До коментар #10 от "куку руку ку":

  Бях само на 30г. като се издъни системата.
 • Минчо мангала
  Отговор
  14 22:21  30.05.18
  60- милиарда лева се отпускат на България всяка година от Е,С --много ми е интересно ,,,КЪДЕ ОТИВАТ ТЕЗИ ПАРИ,,, На някой , ако му е ясно ,,,да ни обясни,,,

Напиши коментар:


Публикувай