647 7

Депутатите се скараха за парите за армията ни

Венцислав Михайлов

Скандал избухна в парламента между Воля и Обединените патриоти. Причината бяха парите за превъоръжаване на армията ни.

За нас от "Воля" хората са на първо място, не самолетите. Това заяви в Народното събрание председателят на "Воля" Веселин Марешки в декларация от името на групата. Той припомни, че вчера от групата са внесли в деловодството на парламента проект на решение за мораториум върху разходите за въоръжаване и по-конкретно - да се спрат проектите "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" и "Придобиване на нов тип боен самолет" - на обща стойност 3.3 млрд. лв.

Марешки призова да се спре "този харч", докато не се подобри благосъстоянието на българския народ и докато не се решат всички проблеми в държавата.

Основните ни мотиви, с които се противопоставяме на тези проекти, са, че най-бедната държава в ЕС не може да си позволи на този етап да отделя милиарди левове за армията, при положение че фалират болници, няма пари за по-високи пенсии и заплати на българските учители, лекари, културни дейци, медицинските сестри, полицаите, посочи Марешки. Според него е нужен комплексен подход, а не купуване на парче, за модернизиране на армията. Никой не може да ни обясни каква ще е ефективността от купуването на няколко самолета, коментира той.

Основното обещание на Красимир Каракачанов и колегите му беше за високи пенсии и заявиха, че парите ще се вземат от намалените разходи за въоръжаване, заяви Марешки. Влизайки в парламента, много бързо забравиха това, допълни той. Оказа се, че за тях военните играчки са по-важни от съдбата на хората, коментира Марешки.

Не е играчка самолетът, бронираната машина, фрегатата, това е гаранция, че всички тези социални права, които държавата осигурява, може да ги защити на територията на страната ни.

Обединени патриоти категорично подкрепят боеспособността на армията и се надяват в Народното събрание да има консенсус не защото го иска НАТО или друга сила, а заради отговорността пред сънародниците ни. Това обяви от името на парламентарната група Искрен Веселинов.

Реакцията е в отговор на изказването преди това на лидера на "Воля" Веселин Марешки срещу проектите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, одобрени от правителството, за закупуване на основна бойна техника и нападките му в тази връзка към по-малкия коалиционен партньор в управлението.

От парламентарната група поискаха и санкция за Марешки, защото от трибуната на НС си е позволил обидни квалификации срещу министър Каракачанов.

В изявлението си Веселинов заяви, че покрай джендър идеологията политиците са започнали да си сменят не само пола, но и убежденията, предизборните си програми. Следим творческите превъплъщения на Марешки, който през последните месеци прави остри пируети в политическото пространство, изведнъж, както е бил натовец, става антинатовец, както е бил за модернизация, се оказва против, както е бил за бизнеса, се оказва защитник на пенсионерите, отбеляза депутатът. И подчерта, че за патриотите въпросът за превъоръжаването е въпрос на национална сигурност и на национална чест. България ще я има, докато я има Българската армия, категоричен е Искрен Веселинов. Насреща обаче имало опити за дребнави заяждания, като в същото време се пренебрегват или умишлено не се забелязват усилията на сегашното правителство и на вицепремиера Каракачанов в няколко посоки. На първо място, армията може да бъде двигател на икономиката. Не отидохме и не напазарувахме по каталога на някоя чужда фирма, за да изтекат парите някъде на Запад, напротив, като управление имаме намерение да поставим условие за максимално изнасяне на производството на военните машини в България, максимално приложение на офсет, т.е. една допълнителна инжекция в икономиката и допълнителна възможност за отбранителната ни индустрия, разясни представителят на Обединени патриоти.

От името на групата Искрен Веселинов призова този, който е за излизане от НАТО и едновременно да нямаме армия, да обяви коя външна сила му плаща, "актьорите да обявят на кого служат".

В декларацията си депутатът подчерта и постиженията на кабинета "Борисов 3", които са фокусирани най-вече върху образованието, здравеопазването и социалната сфера.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 12:26  30.05.18
  Нали има бизнес пряко свързан с здравеопазването, ако му възложат държавна поръчка за доставка на горива на военните, ще ревне като Вдовица колко е малко техниката на армията.

  Коментиран от #2

 • иванчо
  Отговор
  2 12:38  30.05.18

  До коментар #1 от "Гост":

  Въпроса е от къде тея 3.3 млрд. Хората намаляват рязко. Няма кой да работи. Фирми затварят и се изнасят поради липса на кадри. Тези 3.3 милиарда трябва все пак да дойдат отнякъде. Ако нямаме здравеопазване като хората как ще поддържаме тея хора живи и здрави че да работят и да изкарват пари за държавата?
 • Работа и далавера
  Отговор
  3 12:51  30.05.18
  Маришки е защитник на интересите на друга държава и в съседна Турция такива ,,родолюбци"са на голяма почит и специални грижи!За съжаление в България имунитета на държавата е на много ниско ниво и няма сила която може да излекува това с тези ,,евтини" лекарства от аптеките на ,,родолюбеца".....
 • 4 14:52  30.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • А сърбите и индийците защо търсят рускот
  Отговор
  5 14:57  30.05.18
  А НИЕ. Хубава работа ама българска. Да имаш акъла на българина ама дето му иде от после . Доню Доневски рожби.
 • Бунтар
  Отговор
  6 15:06  30.05.18
  Като се замисли човек, аджеба, защо са ни изтребители за 3.3 млрд. лева!? Кого ще уплашим и кого ще спрем с тях във въздуха? При положение че на практика нямаме армия, че сме една точка на Европейската карта, че никой не ни заплашва или ако ни заплашва нали сме в НАТО. И че ако някой прояви агресия към нас дали ще го спрем с изтребители? Смяххх! Четох едно изказване слуд парада в Русия на 09.05 т.г че ако руснаците решат да ни нападнат ще ни превземат само с оркестъра от парада!! Ами Турция!? Същата работа. И какво се случи с прехвалените вертолети, за които се дадоха толкова много пари? Сега са неизползваеми на земята. Не вярвам, че популизъм е вместо да купиш три четири летящи тенекии, да оползотвориш з.з млрд лева за много по важни неща в държавата, за повишаване на жизненият статус на българина или за така милата на министър Нено Димов екология и чистота на въздуха.
 • Шаран БГ
  Отговор
  7 20:28  30.05.18
  Не аз , а българските политици унищожиха промишленост и селско стопанство, а въоръжението на армията го раздадоха и продадоха като скрап. И колко армия имаме? Не ходи ли само по мисии на НАТО по света, а държавата ни" разграден двор". Сега когато народа обося и оголя и тенденцията продължава, когато всичко читаво и младо гледа да напусне страната и я напуска, ще му купим някой-други самолет, че генералите в Министерството много, а няма покритие с техника...!?!? Дето казва народа " На гол тумбак - чифте самолети", че и за 3,3 млрд. Браво Красьо, ашколсун Каракачанов !!

Напиши коментар:


Публикувай