1 593 7

България единствена в ЕС отглежда 4 сорта тютюн

Културата  се явява важен стимул за развитието на местните икономики

Светослава Ингилизова

България е единствената държава–тютюнопроизводител в Европейския съюз, в която се отглеждат 4 сортови групи: „Бърлей“, „Виржиния“, „Каба Кулак“ и „Басми“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на конференция на тема „Нова ера за европейския и световен тютюн“, която се провежда в София.

Той допълни, че значението на сектор „Тютюн“ през цялата история на страната ни е определящо за структурата на земеделието, икономическите показатели, социалните, демографските и външнотърговските отношения. Площите с тютюн заемат по-слабо продуктивните терени в хълмисти и полупланински райони, зони подложени на ерозия и неподходящи за отглеждане на други видове култури. Отглеждането му създава възможност за пълно използване на трудовите и поземлени ресурси. От тютюна се получава около шест пъти повече обща продукция на единица площ, отколкото е средната за растениевъдството и три пъти повече, отколкото при техническите култури.

За поредна година от бюджета на страната ни за подпомагане на един традиционен сектор в нашето селско стопанство, какъвто е производството на тютюн, беше изплатена Преходна национална помощ на стойност 85 милиона лева, каза още министър Порожанов. Тези средства ще подпомогнат доходите на над 41 000 производители на тютюн. Културата се явява важен стимул за развитието на местните икономики, за запазване на приходите на хиляди семейства, живеещи в чувствителни райони и за поддържане на едно задоволително ниво на тяхното икономическо развитие.

За нас е важно да се продължи с подпомагането на сектор „Тютюн“, заяви Порожанов. След направен анализ за ефекта от прилагане на преходната национална помощ за тютюна относно броя на регистрираните тютюнопроизводители в страната, се установи, че броят им значително е намалял спрямо 2016 г. Това доказва, че запазването на схема за подпомагане на тютюнопроизводителите, която не е пряко обвързана с производството, напълно съответства на целите на Общата селскостопанска политика на ЕС. Тя обаче трябва да бъде насочена към реалните производители на тютюн, като стимулира както подобряване на възрастовата структура, така и технологичното обновяване на сектора, посочи земеделският министър.

Във форума участва и зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров. Той посочи, че едно от основните научно-изследователски направления, по които работи Институтът по тютюна е производството на качествени семена и разсад за всички сортови групи, като по този начин обезпечава 90% от тютюнопроизводството у нас.

„За страната ни съдбата на тютюнопроизводителите ще бъде важна част от крайното споразумение за бъдещата Обща селскостопанска политика. Целта е да се избегнат негативни последици за чувствителните територии, които нямат друга икономическа алтернатива“, каза още заместник-министърът.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ford Prefect
  Отговор
  1 22:15  30.05.18
  Браво сега се почуствах наистина а горд! Утре като си плтя 45 % по скъпата храна ще се сетя за този факт! Благодарение на ГЕРБ бг.съхрани 4 сорта тютюн
 • SAAB
  Отговор
  2 22:24  30.05.18
  Мога да кажа само ; Защо спрях цигарите ? Няма ги цигарите произвеждани до 80 те......... Всичко е менте......с ужасяващо качество ! Много ми допадаше Марлборо / кутия - Пловдив 2.50 лв Нито една марка в момента няма аромата и качествата на изделията от тия години .....наши и внос / кореком / .....:)
 • Хектор
  Отговор
  3 22:25  30.05.18
  Една недалновидна политика от страна на ГЕРБ!Унищожиха една стратегическа култура.В същото време Италия увеличи производството на тютюн в пъти.Няма култура ,която да носи по-вече пари в бюджета.От 1 кг тютюн се произвеждат 50 кутии цигари,по 5лв на кутия=250лв?Производството не може да се възобнови,прекъсната е традицията.Производителя получава 5лв за 1кг произведен тютюн?5лв за кутия по 20 грама в кутия,проиводителя 5 лв за килограм?

  Коментиран от #4

 • pinokio
  Отговор
  4 23:12  30.05.18

  До коментар #3 от "Хектор":

  От тези 250лв данъците и акцизите са повече от 200лв. Подобна е аритметиката и с алкохола.
 • Yavuz
  Отговор
  5 00:22  31.05.18
  До преди насилствената смяна на имената турците в България отглеждаха най качествения тютюн в света и страната печелеше доста от това,след което хората масово се отказаха от тази работа. Няколко години властите се опитаха да задължават хората да отглеждат тютюн ,но без ефект. Жалко че България се управляваше от малоумни политици, иначе сега най малкото щяхме да сме на нивото на Чехия.
 • Борис
  Отговор
  6 00:52  31.05.18
  Ще направиш сечено на тютюнопроизводителите но не забравяй кой те назначи там.
 • Яне
  Отговор
  7 07:50  31.05.18
  Това сега ли го разбрахте?Когато правеха золумите безропотно мълчахме пред лъжите им,сега плачем!Вижте резила на доктора в Русия!Преждевременно се прибира в България по неотложни проблеми!Че то всички диария от шамарите за първобитното повефение в между държавните отношения,на "тези"т.н.наши политици!Срам и позор!Че се и връщат неотложно?!?

Напиши коментар:


Публикувай