1 384 18

31 май 1894 г. Стефан Стамболов пада от власт

Именно Стамболов е радетел за нормализиране на отношенията с Османската империя

31 май 1894 г. Стефан Стамболов пада от власт
Венцислав Михайлов

На 31 май 1894 година, приключва мандатът на Стефан Стамболов като министър-председател на България. За премиер е избран Константин Стоилов.

Стефан Стамболов е български революционер, политик и държавник.

Взема активно участие в Старозагорското (1875 г.) и Априлското въстание (1876 г.). Той е сред най-заслужилите и популярни "строители на съвременна България". След Освобождението е един от активните дейци на Либералната партия. Бил е председател на Народното събрание; министър-председател на България (1888-1894). Има заслуги в осъществяване Съединението на Княжество България и Южна Румелия и в контрапреврата през 1886 г. Политиката му по време на Съединението и кризата след преврата от 1886 г. се оказва решаваща за стабилизирането на страната и откъсването й от зависимостта от Русия. Провежда ярко проявена националистическа политика.

Така се стига до 31 май 1894 г.,когато Стефан Стамболов пада от власт. Изненадващо княз Фердинанд I приема подадената от Стамбалов оставка като премиер и натоварва Константин Стоилов да състави кабинет. Падането на Стамболов се приема с изненада от тогавашната общественост, защото за седемте години като премиер той 14 пъти подава оставка пред монарха.

Междувременно във Виена, княз Фердинанд I получава подкрепата за отстраняването на Стефан Стамболов от власт. Той споделя с Австро-унгарският външен министър Калноки, и с някои чужди дипломати това си свое намерение. Прави и сондажи пред руския посланик във Виена княз Лобанов-Ростовски, и така подготвяйки почвата за промяна в двустранните българо-руски отношения.

Малцина са държавниците в българската история, които могат да имат толкова ключово важно значение за развитието на страната, както Стефан Стамболов. Наричан от съвременниците си „българския Бисмарк”, Стамболов поема управлението на една раздирана от вътрешни борби, и поставена в международна изолация балканска млада държава, която се бори за да запази крехката си независимост.

Една от първите задачи, пред който е изправен Стефан Стамболов, е модернизацията и раздвижването на българската икономика, която се намира в период на колапс. Липсата на цялостна стратегия в хода на сложните политически борби, съпътствали първите години от развитието на Княжество България, сякаш са я оставили на заден план. Стефан Стамболов обаче се превръща в човека, който дава на така желаната стратегия и концепция за развитие. Той дава началото на българския държавен протекционизъм, следвайки три основни направления през осемте години, през който е начело на държавата - насърчаване на българското производство чрез активна протекционистка политика, привличане на чужди капитали, и най-вече на урегулиране на търговските отношения с други държави, в изгодни за България рамки.

Именно Стамболов е радетел за нормализиране на отношенията с Османската империя. Целта е България да получи възможност да се грижи за българите под османска власт.

Започва и изграждането и на модерни за тогавашното си време, пристанища във Варна и Бургас, а през 1892 г. е създадено „Българско търговско, параходно дружество”. Стамболов поставя началото на известния днес Пловдивски панаир.

Влязъл в конфликт с Царска Русия и с княз Фердинанд, той е убит от политически врагове на 6 юли 1895 г.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ford Prefect
  Отговор
  1 07:40  31.05.18
  "Влязъл в конфликт с Царска Русия и с княз Фердинанд, той е убит от политически врагове на 6 юли 1895 г." Мисля, че няма какво повече да се добави.

  Коментиран от #4

 • НКВД
  Отговор
  2 08:01  31.05.18
  Сатрапа Стамболов си получава заслуженото неблагодарник! На негова сметка са писани изтезанията и убийствата на мн.патриоти като Капитан Петко Войвода!! Западен агент е Стамболов
 • Speedo
  Отговор
  3 08:03  31.05.18
  Стамболов е дезориентиран полуидиот, нанесъл много вреди на България! Не случайно Фердинанд, който мрази Българския народ, държи Стамболов толкова дълго на власт. Накрая, слава Богу е заклан като свиня!
 • любопитен
  Отговор
  4 08:08  31.05.18

  До коментар #1 от "Ford Prefect":

  Щооо,Путин ли го е утрепал?

 • Гръцмула
  Отговор
  5 08:08  31.05.18
  Му прерязват русофили патриоти светла им памет на мъжете извършили тази справедливост срещу подтисника Стамболов

  Коментиран от #8

 • Генерал
  Отговор
  6 08:54  31.05.18
  Най-голяма грешка извършва Стефан Стамболов, заедно със Захари Стоянов, които докарват германофила Фердинанд. Историческите документи казват – той става български княз по настояване на елита на Австро-Унгарската империя с условието, че при една предстояща Световна война ще включи България на страната на германските сили. През Междусъюзническата война Фердинанд напада Константинопол по нареждане на Германия и Австро-Унгария, за да не може Русия или Англия да владеят Проливите. Резултатът е почти трагичен – остават ни едно малко излазче на Бяло море между Марица и Места, вместо от Марица до Струма, а губим и населената с българи Странджа и околностите, реокупирани от Турция. По-късно, за "благодарност" коварно Стамболов е убит под пряката поръчка на Фердинанд, а малко преди смъртта си българинът произнася закъснялото си разкаяние: "Най-голямата грешка в живота ми бе, че докарах на българския престол този агент на Германия!"

  Коментиран от #10, #11

 • Просия
  Отговор
  7 09:00  31.05.18
  Поклон пред този голям БЪЛГАРИН ! Проклети да бъдат всички неверници, обърнали гръб на българите !

  Коментиран от #18

 • 8 09:02  31.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • историк
  Отговор
  9 09:05  31.05.18
  Това е един от най- големите боклуци в българската политика. За никакъв национализъм не може да става и дума, защото тоя отпадък води политика на непризнаване на приноса на царска Русия за Освобождението, заради тоя боклук десетки българи са гонени и подтискани и същия води прозападна политика, довела до национална катастрофа и огромни загуби за България.
 • ОЛЕ МАЛЕ
  Отговор
  10 09:08  31.05.18

  До коментар #6 от "Генерал":

  Мале мале, казал човека живеещ във времето. Телепорт ли имаш или ? Жалко е да се изопачават думи с цел политически интереси !
 • ВМОРО
  Отговор
  11 09:53  31.05.18

  До коментар #6 от "Генерал":

  Кога точно българската армия напада Константинопол по заповед на Фердинанд? Защото архивите мълчат.
 • no name no face no number
  Отговор
  12 10:34  31.05.18
  български политик и голям българин хахаха и той е бил същият, като днешните големи.....
 • правда
  Отговор
  13 11:28  31.05.18
  Първия седесар,гробар унищожителя на България
 • 14 11:28  31.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Българин
  Отговор
  15 12:23  31.05.18
  Русофилчета, ако не беше Стамболов, България щеше да бъде Задунайска губерния, щяхте да се казвате Сергей, Степан или Фьодор, и досега щяхте да сте умрели от употреба на Боярищник а синовете ви да са загинали в името на путин. Единият в Украйна, другият в Сирия. така, че смекчете злобата си към Стамболов и му благодарете.
 • Историк
  Отговор
  16 13:12  31.05.18
  Русофилите изпитват перверзно удоволствие да оплюят всеки национален герой, който е поставял българския национален интерес над руския.
 • Цар Освободител
  Отговор
  17 03:42  01.06.18
  Един заблуден нещастник, който докарва страната ни до нечувани кризи и катастрофи и слага кръст на възможностите за национално обединение. Успява да ни скара с Освободителката и единственият ни истински съюзник, докарва ни немски Цар и прави завой към държави, които ни разпокъсват на Берлинският конгрес и ни презират. Резултати - три национални катастрофи, загубени войни, бежанци, още откъснати територии, асимилирани българи, погасен е целият плам и сила на новоосвободеният ни народ. Последствията от некадърни, политически решения, започнати при този пра-еврогеец, нашият народ тегли и до днес. Но глупаците го наричат герой, същите заблудени души като него. Имахме едни 45 мирни години на просперитет и в истински, съюзен лагер, след мелачката, в която ни бяха вкарали Стамболов и Кобургите и пак същите неориентирани боклуци налазиха и ни докараха до изчезващ народ и страна от третият свят. Величайте си го, овце.
 • Кръст
  Отговор
  18 03:39  02.06.18

  До коментар #7 от "Просия":

  СтанБулов е половин турчин. Нашите герои умряха 1876-78.

Напиши коментар:


Публикувай