1 272 9

Борисов - осъден за клевета, Йончева показа документите

Това не бяха изпуснати реплики на Борисов, а съзнателно и многократно повтаряни думи, отбелязва депутатът от БСП

Константин Карагьозов

Бойко Борисов е осъден за клевета, има документи. Позорно е един премиер да се опитва да избяга от отговорност. Това написа говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева във Facebook, цитирана от пресцентъра на Националния съвет на БСП.

"По повод на изречените от трибуната на парламента думи от заместник-председателя на НС Емил Христов, който оспори, че Бойко Борисов е осъден за клевета, напомням:

Българският съд осъди Бойко Борсов и ГЕРБ за разпространение на клевета. Считам, че е позорно един премиер да се опитва да избяга от своята отговорността, при наличието на толкова публично признати, известни и документирани факти. Той трябва да си подаде оставка или поне да се извини. Защото от позицията, която заема – лидер на партия, не просто е наклеветил един журналист и кандидат- депутат. Той превърна тази многократно изречена лъжа пред националните медии в свой инструмент в предизборната кампания", пише Йончева.

Тя посочва и какво пише в съдебното решение от 17 май 2018 г.:

“Съдът реши: осъжда Бойко Методиев Борсов и партия ГЕРБ да платят солидарно на Елена Николова Йончева сумата от 5000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди от накърнена чест и достойнство, причинени от противоправно поведение на Бойко Борисов, изразяващо се в отправяне на неверни твърдения”.

"Ще напомня, че според чл. 147 от НК – “ една от характеристиките на клевета е, че е невярно твърдение, което позори и е разгласено публично”.

Бойко Борисов наговори клевети, повтори ги многократно по всички национални медии - в продължение на цяла една предизборна кампания, през март 2017. Това не бяха изпуснати реплики на Борисов, а съзнателно и многократно повтаряни думи. Когато казах, че ще го дам под съд, той отговори в национален ефир, че ще участва в един такъв процес “с удоволствие”.

Ще напомня само една от клеветите на Борисов. Например, на 12 март 2017 той казва пред журналисти, след мое участие в телевизионно студио като кандидат за народен представител: “ Та туй ново лице, което си позволи да каже, че ГЕРБ краде…ако продължи да каже още една дума, ще наруша закона и ще изляза да кажа как бяхме принудени милиони да платим за нея. Много добре си спомням предишния мандат как платихме едни големи пари, милиони….казах просто да си мери приказките. Но тя прекрасно знае за какво става въпрос….тогава беше първа дама и казах просто да си мери приказките”.

Ето още един цитат от ББ, думи, казани пред медиите: “Ако иска да ме съди, ще призова специализираната прокуратура да извади всичко, което сме платили насила. С постановление сме платили близо 2 милиона.”

Първо - чрез своя адвокат, Борисов казва, че тези думи не са се отнасяли за мен. Ето какво твърди адвокатът му – описано в решението на съда. “По нищо от изявлението му (на Бойко Борисов) не става ясно, че действително се говори за ищцата, поради това не може да бъде направено заключение, че говори за ищцата.”

Второ - адвокатът му вероятно счита, че е нормално подобни клевети да се изричат по време на предизборна кампания. В решението на съда четем какви са аргументите му : “в случая не е налице противоправно деяние, тъй като изразеното твърдение е част от предизборна политическа кампания, като по този начин не може да се приеме, че в конкретната ситуация прави опит да злепостави ищцата “.

Трето - Бойко Борисов, чрез своя адвокат, даже оспорва автентичноста на записите. Ние предоставихме и видеозаписи с думите на Борисов – излъчени от националнте медии, показани в социалните мрежи, както и пълен видеозапис, качен на неговата Facebook страница. Борисов, чрез своя адвокат, твърди, че тези записи може да са манипулирани, а по отношение на своята Facebook медия – че той нямал достъп до нея.

Съдът назначи експертиза и доказа, че въпросните записи по националнте телевизии и други медии не са манипулирани. Ето какво се казва в решението само за един от записите, излъчен от национална медия:

”Съдът намира за установено по несъмнен начин съдържаниеито на предаването. Затова е неоснователно възражението на ответната страна за това, че записът е бил манипулиран и обработен”.

И още нещо, което е важно. Съдът е дал на Бойко Борисов възможността, чрез неговия адвокат, да предостави доказателства – от разузнаването и от финансовото министерство, които да потвърждават неговите думи. Такива Бойко Борисов не е предоставил", пише още Йончева.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ПЕЕВ™
  Отговор
  1 18:05  30.05.18
  Лъжи и клевети само това, ще чуете от устата на вожда !
 • onq s konq
  Отговор
  2 18:29  30.05.18
  Да оповести Йончева:ПОЛУЧИЛА ЛИ СИ Е ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО ОТ ОСЪДЕНИЯ БОРИСОВ на база решението на съда,а ако НЕ Е- не е ли причината ФАКТА,ЧЕ ВЪПРОСНАТА ПРИСЪДА Е ЕДВА НА ПЪРВА ИНСТАНЦИЯ?
 • 3 18:50  30.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 4 21:12  30.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • PRIMORDIAL
  Отговор
  5 21:28  30.05.18
  В затвора ...в затвора...

  Коментиран от #8

 • Бобо
  Отговор
  6 00:20  31.05.18
  Веднага разстрел
 • Джон Ленин
  Отговор
  7 08:25  31.05.18
  ДОКОГА ЩЕ НИ ЗАНИМАВАТЕ С ТАЯ МАЛОУМНАТА ЙОНЧЕВА ?????
 • чичо Тони
  Отговор
  8 08:28  31.05.18

  До коментар #5 от "PRIMORDIAL":

  Да , Йончева трябва да иде в затвора ...
 • BGBGBG
  Отговор
  9 16:52  01.06.18
  Червената мутреса се е развихрила като баба Яга,но крайния резултат няма да е в нейна полза,цяла България знае историята и с един друг министър-председател!

Напиши коментар:


Публикувай