1 265 3

Племенницата на Вапцаров възмутена от чалгата на "Прощално", иска съд

Мая Вапцарова недоумява как обществото върви към подобна простотия

Стопкадър: БНТ
Стопкадър: БНТ
Константин Карагьозов

Племенницата на Никола Вапцаров, Мая Вапцарова, е дълбоко възмутена от наскоро появилата се чалга песен с текст по стиховете на "Прощално", което българския поет пише преди разстрела си.

"Догодина е 110-годишнината от рождението на Вапцаров. Аз се питам трябваше ли да се стига дотук? Къде е нашата нравственост, съвест, какво става с нас, как ще възпитаваме децата си? Та ние сме наследници на Орфей. Какво ще кажа на моите внуци, как да ги възпитавам, на какво да ги уча, къде отива светът? Вапцаров е сред 13-те, получили световната награда за мир. Какво тук значи някаква си личност...

"Това ли е нашата отговорност пред обществото? Ние вървим безметежно към една простотия, която убива всички нас. Ние няма да оцелеем в тази простотия. Като че ли възпроизводството на гаврата, на простотията в България става в някаква невероятна прогресия“, коментира тя пред БНТ.

"Човешката простотия май вече стигна своя връх и ние абсолютно нямаме никаква възможност да преодолеем това, тъй като съвестта ни се изличава, въобще етиката я няма и изобщо обществото е тръгнало в негативна посока.... Не мога дори да ви говоря за това какво всъщност представлява цялото това нещо. Никъде по света нямаме за пример такъв вид ситуации. Също така аз мога да я съдя, независимо от всичко, за посягане на авторските права над стихотворението „Прощално“. Тя няма право да прави подобно нещо. Или по-скоро нейният екип няма подобно право", сподели Вапцарова в интервю пред "Монитор".

"Никой не се е свързвал с нас. Да, обмислям да търся правата си над стихотворението в съда. Но няма да съдя нея, тя всъщност не е виновна. Тя е само един изпълнител. Трябва да се открие кой е авторът на музиката, на текста, на целия продукт и тогава да се търсят правата в компетентните институции", заяви още възмутената племенница на поета.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • антрашпиц
  Отговор
  1 10:09  31.05.18
  Г-жа Вапцарова,свиквайте с това,защото България от 30 тодини произвежда качествени олигофрени.
 • гост
  Отговор
  2 10:18  31.05.18
  Защо джендърите от СЕМ мълчат?
 • Гост
  Отговор
  3 19:46  31.05.18
  Този отврат не трябва повече да се появява в публичното пространство.Тази чалгаджийка дали досега беше чула за Вапцаров? Гавра...

Напиши коментар:


Публикувай