1 026 8

Внасящи в пенсионни фондове - в Европа - 27%, у нас - 5%

Станислав Димитров от PEPP коментира тревогите за стабилността на пенсионната система

Стопкадър: Bulgaria ON AIR
Стопкадър: Bulgaria ON AIR
Константин Карагьозов

Тревогите за стабилността на пенсионната система коментира в студиото на Bulgaria ON AIR модераторът и коректор на PEPP Станислав Димитров.

"Проблемът е, че публичните системи не могат да осигурят висок стандарт. Не можем да очакваме в България пенсията да е повече от 40% от дохода, получаван преди пенсиониране."

Специалистът поясни, че функцията на тези персоналните продукти за пенсионно осигуряване е да допълват основния фонд.

"На практика след приемане на новото законодателство, ще имаме 2 години, в които регламентът да влезе и България, а гражданите ще имат много възможности за спестяване", допълни той.

Димитров посочи, че последната година вноските в пенсионните фондове са се увеличили 4 пъти. "Доверието в тези продукти е увеличено. Държавата също трябва да отправя положителни внушения тях", каза още той.

Модераторът на РЕРР обяви резултатите от проведена мащабна анкета за нагласите на хората към продуктите за лично пенсионно осигуряване.

"Отговорите в нея показват 84% готовност на хората да спестяват в подобни продукти, като една от причините за това е увеличеното доверие и повишената информация.

Доверието на българите в инициативи на Европейската комисия е основен фактор", констатира още Димитров.

Модераторът на РЕРР обобщи, че България има добро законодателство и доказателство за това е резкият ръст в тези фондове за последните години.

"Внасят малко над 5% от работещите, докато средно в Европа внасят около 27%. Все пак, перспективите са този пазар да расте. Всичко зависи от личната инициатива, хората трябва да бъдат информирани", допълни той.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • патриотъ
  Отговор
  1 12:00  31.05.18
  Те хората не могат да си покрият ежедневните нужди,тоя се размечтал за пенсионно спестяване!Къде са пенсионните натрупвания от нашите родители,които никой не разбра кога и къде изчезнаха?!

  Коментиран от #3

 • Иванчо
  Отговор
  2 12:01  31.05.18
  В Европа хората знаят, че като си внасят осигуровките, след време ще си получат хубавите пенсии. У нас цял живот внасяш, държавата ти използва парите както си иска и на старини получаваш 200 лв. Ако доживееш до старини при тия условия.
 • Иванчо
  Отговор
  3 12:03  31.05.18

  До коментар #1 от "патриотъ":

  Грешиш. Всички знаем кога и къде изчезнаха: изчезнаха с падането на комунизма и раздаването на червените куфарчета.

  Коментиран от #5

 • Бако
  Отговор
  4 12:10  31.05.18
  За чий да внасят? За да можете и тези пари да откраднете? Е верно няма такава държава!

 • Гоуст
  Отговор
  5 12:20  31.05.18

  До коментар #3 от "Иванчо":

  Хахах всички знаем кои доведоха Държавата до 3 фалита. Кой разпродаде имуществото и кой изби интелигенцията. Децата и внучетата на "тези" го правят и до днес
 • Българина
  Отговор
  6 13:18  31.05.18
  Изцяло нова схема понци стават все по изобретателни. Ше развива капиталовия пазар! Точно като сащ, пенсията на борсата и пенсията изчезва при криза. Хаоса в ес ще стане още по голям! Явява се дефакто наднационален фонд в който всеки ще внася,той ше инвестира в евро печатницата, която ще дава пари но не на всички, а на западна европа. Т.е. С българските вноски ще се купуват немски и френски облигации и държавни и частни, пак намериха начин да ни ограбват, парите все да текат на запад!!! Най добрата система е норввжката и японската. Те не могат да фалират. Това което предлагат е фонд пълна безотговорност, кой ще го контролира да не фалира? В норвегия отнвсички природни концесии процент в пенсиите, докато има концесии ще има и пенсии я япония всеки е с индивидулна партида а парите са само в местни акции и облигации докато има държава има пенсии. Това което е тук е ГРАБЕЖ ТИП ЛОТАРИЯ!
 • мнения
  Отговор
  7 08:49  02.06.18
  Вноските са се увеличили, но доверието не се е увеличило. Частните фондове харчат прекалено голям процент от вноските ни и накрая нищо не остава.
 • Значи и на запад не ...
  Отговор
  8 07:34  19.06.18
  ...са от най -умните. Да внасят кат им е толкоз акъла

Напиши коментар:


Публикувай