1 491 0

Patria AMV 8x8 – последно поколение бойна машина на XII Международно изложение „Хемус“ 2018

Венцислав Михайлов

От 30 май до 2 юни, по време на XII Международното изложение „Хемус“ 2018, финландската фирма Patria, доставчик на технологични решения и услуги за екплотационна поддръжка за отбраната, сигурността и авиацията, демонстрира бронираната модулна машина Patria AMV 8x8. Щандът на Patria предизвика силен интерес от страна на експертите, посетителите и официалните лица.

Бронираната модулна машина Patria AMV 8x8 е последно поколение бойна машина, съвместима със стандартите на НАТО и пригодена според индивидуалните нужди на отделните клиенти.

Бронираната модулна машина Patria AMV 8x8 е със съвременен модулен дизайн и структура, позволяващи рентабилно адаптиране към различните нужди на армията с най-широк кръг от варианти на машината, включващ бойна машина за пехотата, бронетранспортьор, машина за командния щаб, линейка, ремонтно-евакуационна машина, минохвъргачка и др.

Семейството продукти на Patria AMV комбинират висок капацитет на полезен товар с най-новите технологии. Тези характеристики позволяват едновременно постигане на високо ниво на защита и интеграция на системи за тежко въоръжение, без да се компрометира изключителната мобилност на машината. Вариантът амфибия на бронираната модулна машина Patria AMV беше демонстриран за първи път в България в реални условия на язовир Копринка миналата година, доказвайки по този начин многостранността на Patria AMV 8x8.

Patria възнамерява да участва в процедурата за държавна поръчка на 150 бойни машини за нуждите на Българските пехотни войски, която е част от генералния проект за модернизацията на армията. Фирмата планира да прехвърли серийното производство на местни дружества, но не само в частта окомплектоване или осъществяването на довършителни операции. Досега Patria е осъществила подобен трансфер на технологии и ноу-хау на местни компании в четири държави.

Избирайки Patria, българската отбранителна индустрия ще получи най-високо ниво на трансфер на технологии. Този подход ще донесе значителни директни инвестиции за модернизирането и развитието на способностите на българската отбранителна индустрия. Подобен подход спомага за сигурността на доставките и благоприятства постигането на значими икономически ползи.

„Убедени сме, че нашите машини и оферта ще гарантират най-високото ниво на способности и стойност за Българските пехотни войски, българските войници и българската отбранителна индустрия. Това е най-добрият избор за България; едно решение, което е проверено в реални бойни действия, една оптимална комбинация от способности, качество и дългосрочен достъп”, каза Яне Ракьолайнен, вицепрезидент на Patria Land.

Patria е надежден доставчик на услуги и технологични решения в сферата на отбраната, сигурността и авиацията и поддръжката през целия жизнен цикъл. Освен Финландия Групата работи и в Швеция, Норвегия, Естония, Полша, Обединените арабски емирства и Южна Африка. В Patria работят 2,800 професионалисти. Собствеността на Patria е разпределена между финландската държава (50.1%) и Norwegian Kongsberg Defense& Aerospace AS (49.9%).

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай