510 12

България в топ 5 на предпочитаните дестинации за руските туристи

Подготвяме обявяването на 2019-а за година на туризма на Русия в България и на България в Русия

България в топ 5 на предпочитаните дестинации за руските туристи

България е в топ 5 на предпочитаните от руснаците туристически дестинации и има голяма база за растеж в броя на посетителите от федерацията у нас. Много важни са стъпките, които бяха подкрепени на високо политическо ниво от премиера Бойко Борисов и президента Владимир Путин в настоящата геополитическа обстановка и конкуренцията на страни като Турция и Египет.

Това заяви пред медии в Москва министърът на туризма Николина Ангелкова след разговорите в рамките на посещението на българската правителствена делегация начело с българския министър-председател. На срещите бе отбелязано отново, че нашата страна предлага изключително качествен туристически продукт особено за семеен и детски туризъм. Задържаме и позицията на първо място за търсене в тези направления според оценката на „Нешънъл джиографик травълър“, допълни тя.

Министър Ангелкова имаше среща и с министъра на културата на Руската федерация Владимир Мединский, в чийто ресор е и сектор туризъм. Тя разговаря и с ръководителя на Федералната агенция по туризъм (ФАТ) Олег Сафонов. Имаме прекрасни отношения с г-н Сафонов и отново потвърдихме доброто взаимно сътрудничество за развитието на различни видове туризъм.

Освен към ключовия морски отдих посетителите от Руската федерация проявяват много голям интерес и към поклонническите, културно-историческите, балнео- и СПА, фестивалните и други специализирани услуги. Да не забравяме и детските лагери, които имат дълги традиции в нашите отношения, подчерта министър Ангелкова.

Тя припомни, че последните години, особено 2016-а, бяха рекордни за посещенията на руски туристи в България. Тогава имаше около 20 процента ръст, за миналата година запазихме тази устойчивост. Надяваме се през 2018-а да успеем да затвърдим тези резултати и да имаме около 550 хил. руски туристи, каза още тя.

Поехме като ангажимент да организираме съвместни инициативи и в България, и в Русия на двете министерства и ФАТ, но най-важното е, че получихме изключителната подкрепата и на премиера Борисов, и на президента Путин за това колко е важно да се развива туризмът, коментира Ангелкова.

Те подкрепиха нашето предложение да обявим 2019 г. за година на туризма на Русия в България и на България в Русия и на тази база предстои да подпишем специална програма до края на годината. Това се случва за първи път изобщо в отношенията между двете страни и съм убедена, че допълнително ще стимулира сектора. Вече имаме потвърждение за посещение на Олег Сафонов през есента в България в рамките на Международния конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути, който организираме, и тогава ще обявим официално взетото решение, стана ясно от думите на министъра.

Николина Ангелкова поясни още, че по време на срещите между премиера Борисов и президента Путин е било изтъкнато колко важна и сигурна дестинация е България за руските туристи. Благодаря изключително за подкрепата и на двамата, защото това ще допринесе още повече за стимулирането на туристопотока. Информирах нашите домакини, че стартираме специална комуникационна кампания от 1 юни за руския пазар по всички медийни канали. Получихме много положителни отзиви и подкрепа за нашата работа с регионите на федерацията. Фокусираме активно нашите двустранни отношения с тях, защото има подчертан интерес към България не само от големите градове, допълни българският министър.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 15:06  31.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Реалист
  Отговор
  2 15:17  31.05.18
  Абе що така мурзилките продължават да се натискат да идват в България? Нали имаха "висок стандарт" и предпочитаха да ходят "на майната си" но не и в България. Няколко насоки за "руския турист": - той като правило не знае чужди езици - винаги е от масква. Дори и да живее на 1000 км от там. - "мъй от групе не делим ся" - пие винаги на екс, дори това да е 30 годишен коняк или 50 годишно уиски - завършва вечерта "под масата". Любим на българските ресторантьори защото храната почти не го интересува и харчи "до копейка" за алкохол. - трябва да бъде воден по места с паметни плочи от 2WW за да подхранвате патриотарството му - след първата нощ с рускиня очаквайте "давай поженимся" Ако искате да се дистанцира от вас го попитайте на каква азбука пише и от къде е дошла. Не се опитвайте да му обяснявате с исторически факти - безполезно е, все едно да спориш с ВЕФ(стар радиоприемник от времето на социализЪма)

  Коментиран от #7, #9

 • Миро
  Отговор
  3 15:19  31.05.18
  Естественно )) Почивката в руските курорти Сочи, Анапа, Крим за двама човека на 10 дена излиза около 180 000 рубли( 2500 евро) А в Бг и с 500 евро става

 • Реалист
  Отговор
  4 15:25  31.05.18

  До коментар #1 от "BILL":

  Простичко е но явно не можеш да го осмислиш - ИМАМЕ ДА СИ ПРИБИРАМЕ ЕДНИ ПАРИ ДЕТО НИ ГИ ВЗЕМАТЕ СЪС НАЙ-СКЪПАТА ГАЗ И БЕНЗИН. Пясък и море имаме достатъчно. Нито пясъка можете да изядете, нито морето да изпиете, но част от откраднатите от нас пари ще се върнат обратно. А като купите и апартаменти построени в нивите и по баирите около( на 10 км поне) Слънчев бряг ще върнете още, че и работа ще създадете за строители, адвокати и търговци. А данъците??? Освен това с рускините които остават си подобряваме генофонда :)...

  Коментиран от #5

 • BILL
  Отговор
  5 15:29  31.05.18

  До коментар #4 от "Реалист":

  "ИМАМЕ ДА СИ ПРИБИРАМЕ ЕДНИ ПАРИ ДЕТО НИ ГИ ВЗЕМАТЕ СЪС НАЙ-СКЪПАТА ГАЗ И БЕНЗИН." Тези удоволствия се дължат на крадливите български политици и бизнесменчета, които смучат комисионни от неизгодните за България сделки и договори.

  Коментиран от #10

 • Плувец в свои води
  Отговор
  6 15:56  31.05.18

  До коментар #1 от "BILL":

  Като говорим за пияници, та се сещам за един случай в едно кръчме в Приморско. На съседната маса имаше десетина девочки на възраст 6-7 клас и льокаха алкохол на поразия. Говоря ти за сериозен алкохол. Имаше няколко на по бира, която пиеха със сламки. Аз предлагам на тия паметник да им вдигнем.
 • Гост
  Отговор
  7 15:58  31.05.18

  До коментар #2 от "Реалист":

  Няколко насоки за "българския турист" - Него просто го няма, няма "стотинки" да ходи в чужбина - И все пак ако някъде в чужбина се срещне то той е мияч на чинии или върха на обществото - Бере ягоди

  Коментиран от #11


 • Българина
  Отговор
  8 16:09  31.05.18
  По скоро е по посоки , при пътувания на югозапад сме 5 от 5
 • goni
  Отговор
  9 17:11  31.05.18

  До коментар #2 от "Реалист":

  Не те знам кога за последно си се срещал с руснаци, ама спомените ти , са от времето на Брежнев!:) Нещата са коренно променени и , ако искаш мога да те запозная с такива, които....!!! Ама, няма смисъл щом знаеш, какво е ВЕФ !:) Безнадежден си! Ти живееш още по времето на социализъмът!:)

  Коментиран от #12

 • Реалист
  Отговор
  10 17:17  31.05.18

  До коментар #5 от "BILL":

  Това последното можеш да го обясниш на Златев с Нефтохима(Лукойл), дето не внася стотинка данък печалба и е ЕДИНСТВЕНИЯ НЕФТОХИМ В ЕВРОПА РАБОТЕЩ НА ЗАГУБА (според счетоводните му документи). Българиноооооооо отвори си очите и ушите и почни ДА РАЗСЪЖДАВАШ.
 • Реалист
  Отговор
  11 17:21  31.05.18

  До коментар #7 от "Гост":

  Без да ти давам други примери, по време на някой от празниците "мръдни" до магистрала Струма да видиш каква навалица е. Половин София се изнася "ей така - за кеф" до Гърция. И после пак ми говори за "ягоди"... А ТОВА БЕЗ ПАРИ НЕ СТАВА...
 • Реалист
  Отговор
  12 17:27  31.05.18

  До коментар #9 от "goni":

  Хахахахаха, ти наистина ме разсмя - щом знам какво е ВЕФ, значи живея по времето на Брежнев. Ами аз знам и какво е каменна брадва, хахахахха.... А с руснаците ми се налага да работя и работя, но това не означава че съм сляп за "Особеностите на руснака"... Стига сте им целували г...те и на едните и на другите. Докато не се почувствате БЪЛГАРИ, НИКОЙ НЯМА ДА ВИ УВАЖАВА...

Напиши коментар:


Публикувай