1 115 1

В "Сребърна" се излюпиха розови пеликани

Розовите пеликани са загнездили на тръстиковите острови в колонията на къдроглавите пеликани

В "Сребърна" се излюпиха розови пеликани
Снимка: Shutterstock

Няколко двойки розови пеликани в "Сребърна" вече имат потомство, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе.

Двойките са наблюдавани чрез системата за видеонаблюдение. Розовите пеликани са загнездили на тръстиковите острови в колонията на къдроглавите пеликани. Един розов пеликан е с пръстен и ще бъде наблюдаван старателно от експертите, за се установи произходът му. Възможно е птицата да е опръстенена целево в друга държава или да е била "пациент" на Спасителния център на "Зелени Балкани" в Стара Загора.

Тази година има по-малка по численост група розови пеликани в "Сребърна" - около 20 екземпляра. Вероятна причина за загнездването на розовите пеликани е благоприятният и достатъчен терен на тръстиковите острови, който къдроглавите пеликани не могат да запълнят. Те съжителстват мирно в колонията.

За наличие на смесена колония от къдроглави и розови пеликани е твърде рано да се говори, тъй като се изисква натрупване на достатъчно статистически и поведенчески наблюдения, смятат специалистите.

Розовите пеликани обикновено гнездят в делтата на река Дунав, в Гръция, Турция и екваториалните части на Африка и Азия. Единични двойки загнездват в множеството крайречни блата в съседна Румъния.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Толераст
    Отговор
    1 06:58  03.06.18
    Щом са розови , значи са джендърчета .

Напиши коментар:


Публикувай