2 998 2

Уикендът идва с порои - какво ще е времето през юни?

Мартин Христов

Изпращаме една много топла пролет, по-топла от обичайното и с малко повече валежи от нормалното. Лятото настъпва буквално след часове. Това каза пред Novini.bg климатологът доц. Георги Рачев.

Имаше доста дни през втората половина на май, в които имаше типично летни температури. Очаква ни и такова лято – по-топло от нормалното, с около 1-2 градуса по-висока температура от средната миналогодишна. Валежите ще бъдат типично летни, с много петнист характер, посочи доц. Рачев.

Очаква се юни месец да бъде по-топъл и с над нормални валежи, а той по принцип е един от двата месеца, в които над по-голямата част от България пада максимумът на валежи във вътрешногодишното разпределение. Очакват ни сериозни валежи още от събота, неделя и понеделник – с типичния петнист, пороен характер. През следващата седмица въздушната маса ще бъде неустойчива и при всички положения на много места ще паднат валежи, като валежите ще се местят от запад на изток, заяви климатологът.

По думите му, през юни минималните температури ще са около 10 градуса, а максималните ще бъдат между 30 и 35 градуса.

Напълно възможно е поне четири дни в месеца да има градушки. Те са типични за западната половина от България, отбеляза доц. Рачев.

Той съобщи, че като дългосрочна прогноза юли месец се очертава да е с нормална температура и по-малко валежи от нормалното, а август - малко по-топъл, но и малко по-влажен.

Средноклиматично погледнато за лятото, Западна България ще бъде по-дъждовна, с повече облаци и повече влага в сравнение с Източна България, където се очаква много повече слънце и по-сухо време, каза още доц. Георги Рачев.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 17:44  31.05.18
  Тия не знаят какво ще утре, а дават прогнози за цялото лято.
 • Дядо вангьо
  Отговор
  2 18:27  31.05.18
  Или ще вали дъжд или ще грее слънце.

Напиши коментар:


Публикувай