5 538 19

200 лева глоба, ако не пререгистрираме колата след сделка

Те продаваха автомобилите и ремаркетата си, без да приберат обратно за себе си голямия талон и да го върнат в българската „Пътна полиция“

Венцислав Михайлов

200 лева глоба ще плаща всеки, които си продаде колата, а след това новият собственик не я пререгистрира на собственото си име. Промените вече са в сила и са направени основно заради проблемите, които множество български граждани имаха в Гърция. Това стана ясно по време на редовния брифинг на вътрешния министър Валентин Радев.

Те продаваха автомобилите и ремаркетата си, без да приберат обратно за себе си голямия талон и да го върнат в българската „Пътна полиция“. След това с возилата били извършвани престъпления – трафик на наркотици и бежанци, а като отговорни бяха търсени нашите сънародници. Според последните данни десетки нашенци са застрашени от сериозни присъди в южната ни съседка, както и от глоби в размер на стотици хиляди евро, отбеляза Валентин Радев.

Заради проблема беше сформирана работна група, която трябваше да прецени дали са нужни и промени в българското законодателство, които да гарантират бързото прехвърляне на регистрацията на автомобила, но същевременно и да не създават ненужен административен натиск върху гражданите. Така се стигнало до решените за 200 лева глоба.

Регистрацията на автомобили и преминаването на технически преглед да се извършва от Министерство на транспорта, а вътрешното ведомство да контролира за нарушения и корупция. За това настояват от МВР, съобщи вътрешният министър Валентин Радев на редовния месечен брифинг на ведомството. Предложението е било обсъдено следобед на заседание на Комисията по безопасност на движението. Как точно ще става регистрацията и с какви коли, това тепърва ще се обсъжда. Ще се обмисля и как общините да участват в това. Последното беше предложение на неправителствения сектор

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 08:09  01.06.18
  Много некадърно написана статия. От първото изречение излиза, че глоба ще плащат тези, които са продали превозното средство и новия собственик не я е прехвърлил на негово име. Малко по-надолу се прави коментар за точно обратното. Ако пък първото е вярно, то нашата държава е пълна Жанжоржия от години и нищо не се е променило и няма да се промени.

  Коментиран от #12

 • аааа
  Отговор
  2 08:14  01.06.18
  Не разбирам- с какво ще ''помогне'' глоба от 200лв. ,''трафикантите'' да регистрират МПС-то в КАТ?!?
 • Баш майстора
  Отговор
  3 08:18  01.06.18
  Явно някой още не си е изпил кафето...
 • Morgoth
  Отговор
  4 08:20  01.06.18
  Значи започваме да глобяваме с 200 лева съвестните граждани, ако се забавят с регистрацията, за да можем да спрем каналджиите, които нито ще платят глобата, нито пък им пука много за 200 лева на фона на всичките им останали разходи. Това е толко българско и катаджийско, че повече няма на къде. Тия винаги успяват да вземат пари от неправилните хора и да постигнат нулеви резултати.

 • Един
  Отговор
  5 08:32  01.06.18
  Бунаци!
 • ТнТ
  Отговор
  6 08:40  01.06.18
  Факти, айде да се събудите че и ние да можем да разберем за кого точно е глобата, за този дето продава и не връща талона или за този който купува и не пререгистрира. Ако глобата е за първите - пак ще накажете не този който трбява за нещо което не е негово задължение, а ако е за вторите то 200 лв на дали ще помогнат, ако ги направите 200 лв на ден ще е по-ефективно.
 • mediator37
  Отговор
  7 09:11  01.06.18
  Този който продава няма как да върне талона, защото го предава на новия собственик, който без талона не го приемат в КАТ да запише колата на свое име. За пръв път чувам, че продавачът си задържа талона. Че той може още пет пъти да продаде колата като има талон в себе си.

  Коментиран от #13

 • Вдлъбнати законотворци
  Отговор
  8 09:13  01.06.18
  Пълни 'много'умници. Ами ако купя кола от България и искам да се преместя да живея в Гърция още на следващия ден и вляза в Гърция без големия талон ????
 • Ф.к
  Отговор
  9 09:22  01.06.18
  Можете ли да мислите по добре да направите да живеят хората мислите как даги смачкате живи мафиьоти са нис парламента само мислите как да земет на хората парите.....
 • Кирил
  Отговор
  10 09:37  01.06.18
  Отиваш в супермаркета купуваш си поименно регистрация,въвеждат те в системата и си готов. Ама няма да папкат патички в кат. Лошшшоооооо
 • Милиционрнарушител
  Отговор
  11 09:48  01.06.18
  След като ще изпадаме в такива подробности-докога полицаите няма да слагат колани когато са с личните си автомобили. Коланите за които толкова стриктно дебнат не са ли задължителни. А Господин Министре!!!!!!!!!
 • 12 10:17  01.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • JEEP
  Отговор
  13 10:26  01.06.18

  До коментар #7 от "mediator37":

  Абсолютно вярно. Ама то кое ли ни е като хората? Накрая ще ни накарат, като продаваме да се мъкнем с новия собственик до кат. Абе луда работа.
 • 14 10:49  01.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ПЕЕВ™
  Отговор
  15 10:50  01.06.18
  Не умувайте хора, целта е да се прибират по 200 лв. независимо от кой, а българските граждани, които виантийците съдят несправедливо кучета ги яли !!! Това е правителството на Бойко Борисов и неговите кратуни, целта е да се вземат само едни пари !!! Никога до сега не са ни управлявали по-големи тъпоумници :(

 • гост
  Отговор
  16 12:48  01.06.18
  И пак е все тая дали ще има висяща глоба или не. Идиоти. Директно се сваля регистрацията на тази кола и точка. Новият собственник носи отговорност, не стария, който я е отчел в общината с договор за покупко-продажба. Няма начин да си изпълнил законовите изисквания и пак да си отговорен заради тъпотиите на КАТ.
 • катаджия
  Отговор
  17 13:24  01.06.18
  Регистрацията трябва да бъде като паспорта без значение колата тогава край на мача или новия собственик не кара с табелите на стария ако не егражданин на България Варианти много но родната полюция няма да има от какво да папка шеф зам шеф Не може 120 хил. град като Русе да има 15 000 000 леки коли регистрирани Като се има предвид кой е шефа на кат Чудо на чудесата Стани стани юнак балкански
 • ййй
  Отговор
  18 15:32  02.06.18
  Когато се изповядва сделка пред нотариус за продажба на кола, той трябва да изпраща данните на КАТ за новия собственик. По този начин от КАТ ще знаят, че Пешо с ЕГН ******** и кола ***** с регистрационен номер: ** **** ** и номер на рамата: ************ ще дойдат при тях за пререгистрация, без да се налага Пешо да носи каквито и да е документи, освен своята лична карта. Талоните от колата ще остават в стария собственик, който ще има за задача да отиде до КАТ и да даде талоните за унищожение и съответно да му бъде смъкната колата от регистрация.
 • Жжжж
  Отговор
  19 21:07  06.01.19
  Аз вече съм един от тези които ще плащат глобата от 200 лв и акт от 500 лв най вероятно ,нищо че не знаех за това и ме нямаше в България .Въпроса ми е дали като сменям талоните ще искат на момента да платя глобата от 200 лв?

Напиши коментар:


Публикувай