Last news in Fakti

1 Юни, 2018 09:32 1 705 16

Преименуването на местности разгневи партия

  • местности-
  • загора-
  • карта
Преименуването на местности разгневи партия - 1

Против сменянето на имената на местности в Стара Загора се обявиха от ПП "Народна партия свобода и достойнство". Това направиха те с декларация до медиите.

По думите им, това не е просто смяна на стари турски с български имена. Според тях, "свидетели сме на поредната атака срещу българските мюсюлмани след днешното решение на Общинския съвет на Стара Загора да бъдат сменени имената на 838 местности. Много притеснителен е факта, че с идването на власт на коалицията на ГЕРБ и така наречените Обединени патриоти, посегателствата срещу мюсюлманската общност в страната станаха постоянно явление", пише в документа.

От партията изразяват възмущение, че "през последните години станахме свидетели на нападения срещу джамии, постоянни атаки чрез законодателни инициативи, целящи да подчинят и претопят българските мюсюлмани. По всички телевизии гледахме как лидера на НФСБ упражнява насилие над български граждани, връщащи се в страната си за да гласуват, а в последствие този "патриот" беше награден за действията си с вице-премиерски пост в правителството, което трябва да защитава на равни начала всички български граждани."

Това преименуване продължава, според партията, националистическата традиция на Българската комунистическата партия, която през 1975 година поголовно преименува голяма част от турско-арабските топоними. Партията, подобно на мюфтийството, обвинява в нов възродителен процес властите в Стара Загора.

НПСД допуска, че следващата стъпка на "Новите възродители" вероятно ще бъде да изтрият старите имена на населените места от всички книги и регистри и да ги заменят с новите, измислени от тях. Призовава се Общинският съвет в Стара Загора незабавно да отмени решението си за промяна на имената на 838 населени места, а Главна прокуратура да се самосезира за опита на национал-популистите, наричащи себе си Обединени патриоти, с агресивните си действия да предизвикат вълнения сред мюсюлманската общност и то по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Обръщаме се към всички български институции, политически партии и неправителствени организации да изразят публично мнението си по настоящия въпрос, като вземат под внимание вредата която се нанася с решението на Общинския съвет на Стара Загора на отношенията между различните етнически общности в Република България, се казва още в декларацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дух

    36 4 Отговор
    Това трябваше да бъде направено преди много време и то на национално ниво.
    Етническите партии като ДПС, ДОСТ и всякаква друга измет състояща се от родоотстъпници , национални предатели и чужди агенти трябва да бъдат забранени. А "достойните" наследници на хора предали своят род, вяра, родина - помюсюлманчили се и потурчили се, които служат на интересите на чужди държави с териториални претенции към нас, трябва да бъдат осъдени и в затвора. В България турци няма. В България има турчеещи се предатели. Който не е съгласен с последното да се върне в училище и да чете история, а не опорните точки на ислямистите от Турция.

    Коментиран от #3

  • 2 ИВАН

    9 3 Отговор
    Иска ми се по света да има приятелство и братство, с турците по неволя сме съседи, но как гледат те на нас, какво се върти в главите им, дали гледат на нас като на равни, или ние за тях сме .... за съжаление всички знаем как стоят нещата, но не виждаме твърда и ясна държавна политика по въпроса.
  • 3 Кипър

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "Дух":

    Мпого малко остана най много още 15 години.Тогава щеги видим тия патриоти.

    Коментиран от #4

  • 4 ivan4o

    2 7 Отговор

    До коментар #3 от "Кипър":

    За кое 15 г ?

    Коментиран от #6

  • 5 да не бъдем ибрикчии като боко

    23 3 Отговор
    Интересно, когато турците са ги превземали и кръщавали тези земи, какви процеси са текли !?!? Стара Загора е вероятно най-изстрадалия пален и унищожаван район от джагалите и логично един ден да иска поне малко да си върне достойнството ! На който не му харесва е прав му път, към тъмните реалности на Ердоган !
  • 6 какво не разбра

    18 3 Отговор

    До коментар #4 от "ivan4o":

    Провокторът #3 иска да каже, че турците до 15 г., ще ни превземат и разделят, като Кипър !
    Явно знае нещо повече от нас за процесите, които текат в България и няма да е зле данс да го потърсят да го поразпитат ?

    Коментиран от #7

  • 7 ivan4o

    2 8 Отговор

    До коментар #6 от "какво не разбра":

    Смятай!
  • 8 патриотъ

    10 2 Отговор
    Крайно време е всичко да носи български имена и българщина!На когото не му харесва и има нещо против,можем да го посъветваме да си издаде паспорта и за Анадола!Няма да позволим турците тука да се ширят и да правят каквото си искат!Крайно време е правителството да вземе спешни мерки и да спре турцизирането на България,да забрани турските партии и да се събуди от летаргичния си сън,защото нещата са твърде сериозни и не търпят отлагане!Ние сме толерантни към всички и нямаме прикрити желания да завладяваме някого,но с турците специално,не е така!Те са лукави и нечестни и целта им е да си върнат нашите територии на всяка цена и да станат пак империя!

    Коментиран от #9

  • 9 ivan4o

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "патриотъ":

    Имената в тва число ли е?
  • 10 ПакСъмТук

    13 2 Отговор
    А бе в Турция може ли името на детето ти да е Георги, или Иван, или Петко ?!

    Коментиран от #11

  • 11 Иванчо l-ви

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "ПакСъмТук":

    А фамиля Ботев ...???!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Истината боли много

    4 2 Отговор
    Едно допитване до Европейските граждани --Съгласни ли са да се върне истинското и Християнско име на КОНСТАНТИНОПОЛ,вместо това ислямско наименование, ще реши проблема със смяната на наименованията на от арабски на законни Български и древни имена!
  • 14 Бичето

    4 4 Отговор
    Ангел Джамбазки ще стане ли Ангел Престъпников?
  • 15 ххххххх

    3 0 Отговор
    Когато беше българска територия му викахме Солун, ама сега гърците му викат Тесалуники. За това след като въпросните земи не са вече турски, то следва България да си им постави хубави български имена.
  • 16 1234

    0 0 Отговор
    ДЖАНБАЗИН ми се струва е търговец на добитък.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове