497 10

Томислав Дончев: България не е плавателен съд, за да си сменя курса

Доставката на газ била абсолютно сигурна

Томислав Дончев: България не е плавателен съд, за да си сменя курса
Снимка: Архив
Светослава Ингилизова

При визитата ни в Русия настоявахме за диалог, дори само това е добър резултат. Даде се посока в редица сфери - сигурност, антитероризъм, образование, туризъм, икономика, стокообмен и енергетика. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

По думите му при разговорите не може да се очаква премиер и президент да изчисляват обеми газ, милиарди кубически метри, да резервират капацитети и да чертаят трасета.

"Това са принципни политически разговори. Оттук нататък има да се свърши наистина много работа. И то не само в посока изчистване на всички детайли, с представители на "Газпром" например, когато говорим за газа. Тук има да се изчистят редица неща, включително и с Европейската комисия, защото противно на повърхностните разговори, темата не е само къде ще върви тръбата", коментира Дончев.

Според вицепремиера на срещата са изчистени някои от политическите въпроси, предстоят да се изчистят въпроси от техническо и икономическо естество. Изразената позиция, че в континенталната си част е добре газопроводът да минава през България е много добро начало.

"На първо място - абсолютно е сигурна доставката на газ. Второ - достъп до газ на добра цена. И на трето място - да си съхраним и да развием ролята си на държава, която транзитира и търгува с газ. Това означава допълнителни икономически ползи, геостратегическо предимство. Когато стоиш на газовата карта на Европа, тогава тази държава е от друга категория", каза още Дончев.

По думите му за разлика от Южен поток, тук нещата трябва да бъдат адекватно фондирани от законова гледна точка, за да не се налага след 2-3 години да се получава натиск. Трябва да се свърши много техническа работа. Няма нито една причина да се бави инфраструктурният напредък, коментира Дончев.

За проекта АЕЦ "Белене" Дончев заяви, че трябва да бъде реализиран на пазарен принцип и да е съобразен с бъдещата консумация на електроенергия в България и на Балканите като цяло. Икономическият риск пък да бъде поделен с частен инвеститор. Според него има разбиране от руската страна за този подход.

"България не е плавателен съд, за да си сменя курса. Тя не може да си сменя нито географското положение, нито принадлежността си в съюзите, в които е. Това не означава, че не можем да търгуваме, да правим бизнес с други държави", каза още Томислав Дончев.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Жабок
  Отговор
  1 10:00  01.06.18
  Дончев !Томиславе! Само си сменяме тиквите с кратуни а народа? Страда да но на кой му пука за народа. Нека страда това вече е извратено!!!!!!
 • патриотъ
  Отговор
  2 10:03  01.06.18
  Газта Дончев,а не газа!Къде си я купил тая диплома?!
 • ЛЪЖА ДОЛНА ЛЪЖА
  Отговор
  3 10:11  01.06.18
  НАРОДЕ ПАК НИ ЛЪЖАТ ТЕЗИ ДОЛНИ ПОЛИТИЧЕТА ЧЕТЕТЕ ИСТИНАТА НА САЙТА - ПРЕЗИДЕНТ РОССИИ!!!!!!!

  Коментиран от #4

 • sursur
  Отговор
  4 10:31  01.06.18

  До коментар #3 от "ЛЪЖА ДОЛНА ЛЪЖА":

  Че те откакто са на власт само лъжат и си променят курса всеки ден чудя се ,че има българи да им вярват

 • SAAB
  Отговор
  5 11:00  01.06.18
  Не чух някой да "настоява".......чух един да благодари на " големият брат " , че не му се сърди .......и да поема лична вина ... чух ! Ти мушмурок в бюфета ли беше ?
 • докога
  Отговор
  6 11:09  01.06.18
  Ми тя май не е лодка, но за Вас е брашнян чувал който тупате и крадете. А народ- има ли ??? Не го е показал,че го има този народ.
 • SAAB
  Отговор
  7 11:19  01.06.18
  Дончев : Невъзможен е смяна на курс при потънал плавателен съд !
 • бай Мангал
  Отговор
  8 13:43  01.06.18
  Абе не сме плавателен съд, но по добре да сме. Истински политици са тези , които гледат да паазят и увеличават държавното богатство. На първо място България и после ракията на Юнкер и лизането на чиновнически Брюксел. Защото наистина от 44 до 89 комунисти, после внуци, а сега най-лошата прослойка на комунистите- неуспелите и внуцете на внуците Чавдарци. Трябва ли нов 10 ноември? Държава от 6 млн. с 250 000 администрация, 28 области. Кметове, кметчета , п. майни, това е територията България, и хора мрящи кат мухи. Няма ненаказано зло мили управляващи! Жалко е , че после поколенията ви ще страдат. Животът за жалост е един и се живее сега в този момент. Като сте алчтни и трупате, къде ще го занесете?
 • 9 09:16  02.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 10 23:31  02.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай