2 003 11

Диана Ковачева: Шамарът в Норвегия е инкриминиран

Там се смята, че децата не са собственост на своите родители, а на държавата

Светослава Ингилизова

Философията за закрила на детето в България и Норвегия е много различна и българите, които пътуват, трябва да са наясно с това. Това каза пред бТВ заместникът на националния омбудсман Диана Ковачева след разследването за български семейства в скандинавската страна, за чиито деца са получени сигнали за насилие.

„При нас традиционно при живи родители най-добрата грижа е в семейството, при родителите, такива са нашите традиции, ние сме много привързани към децата си. Докато в Норвегия се смята, че децата не са собственост на своите родители, а на държавата и тя решава най-добре каква е грижата към тях”, поясни тя.

„Българите, които пътуват в Норвегия, трябва да имат предвид, че там шамарът е инкриминиран. Ситуация, в която вие си позволите да ударите шамар или да издърпате ухо на детето, особено на публично място, моментално ще доведе до реакция от страна на норвежката държава и отнемане на детето”, предупреди Ковачева.

Тя препоръча хората да се информират, защото могат да изпаднат в много неприятна ситуация.

Милена Дянкова, експерт по международна закрила в ДАЗД, също отбеляза, че има културологични различия в сравнение с нашата система и начина, по който отглеждаме децата си в България.

„Ще инициираме консулски консултации, защото за нас е важно да получим информацията и от отсрещната страна. Външното ни министерство ще потърси контакт и с други страни, които имат много подобни открити случаи”, обяви зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Той също подчерта, че Норвегия има много специфични закони за закрила на детето. „Имаме около 10 отворени случая, по които в момента нашето посолство работи. Проблемът идва обаче тогава, когато сме много късно информирани. За съжаление, често гражданите се обръщат към посолството тогава, когато е много късно и възможностите за реакция от наша страна са силно намалени”, подчерта той.

„Когато съдът се е намесил в която и да е държава, все пак съдът е независим, вече е много трудно да се въздейства. Затова е важно много по-рано да се реагира”, отбеляза и Диана Ковачева.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • баба
  Отговор
  1 11:56  01.06.18
  Тази, която веднъж отнесе бой на голо дупе,завърши Техническия с медал.И той стои в моята витрина.Дете се милва само когато спи.
 • Bahti
  Отговор
  2 12:00  01.06.18
  Е нас си ни биеха. Сега обаче боят противоречи на Философията. Но джендаризма ефикасно отглежда Ислямисти.
 • Гост
  Отговор
  3 12:06  01.06.18
  В повечето случаи тези деца са или норвежки или двойни граждани така,че България не може да направи нищо
 • Дедо Грую
  Отговор
  4 12:28  01.06.18
  Ами да пратим там цялата политическа сган с еднопосочен билет.Там да се толерастсват на воля. Ще им бъде много родно.

 • много
  Отговор
  5 12:42  01.06.18
  войни от бившия Вермахт кога доброволно,кога насила са сеяли генетичен мат'рал в тази Ланд!не случайно оня дето изби немалко млади,влизайки в съда правеше поздрав с вдигната и изпъната ръка.такава простотия,че децата не са на родителите,а на държавата-нормален човек мого трудно може да асимилира!
 • Така де
  Отговор
  6 13:37  01.06.18
  В повечето случаи родителите са вредни за децата си и наистина трябва да има служби, които да контролират. Аз познавам много деца, чийто родители са алкохолици, наркомани, идиоти, ку.рви и така нататък. Да не говорим за децата на голяма част от циганите. Обаче това си е като нож с две остриета. От лошите родители можеш да попаднеш на лоши гледачи. В политика трябва да влизат добри хора, но в момента 99% от политиците са извратеняци и материалисти. Аз лично не вярвам в Норвегия към децата в приюти да се отнасят по-добре, отколкото родителите им, понеже знам, че норвежците са изключително перверзни. То и няма как друго да е , защото хората живеещи в студени държави винаги са много извратени. Самия климат там ги подтиква да се извращават. Не че в БГ са по-добре, то и тук се напълни с всякакви зоофили, садо-мазо и прочие
 • Бесен Язовец
  Отговор
  7 14:00  01.06.18
  Евроатлнтичедки фашизъм в действие крадът европейчета и ги дават на техните бездени яловци!!
 • Дааа
  Отговор
  8 14:04  01.06.18
  Материализма води до упадък!!! Като приемат Инстанбулската конвенциа и тука ще стане същото!!! Хората мислят само за пари, бижута, коли, къщи, а не за духовност, приятелство, общуване. Продажниците са на всяка крачка и човечеството го чакат много ужасни дни!!! Всички хора ще се продадат на една шепа политически изчадия, които много лесно ще създадат свое световно тоталитарно правителство и ще се обявят за богове, както са го правили Египетските и Римски владетели
 • 9 15:51  03.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • незнайко
  Отговор
  10 16:36  03.06.18
  Това не Ви ли напомня на някой филм в който децата се вземат след като се родят ??? Е този филм започва в действителност !!! ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕЦА ВОЙНИЦИ !!!
 • нло
  Отговор
  11 23:32  04.06.18
  В държавата Норвегия педофилията и кръвосмешението имат хилядолетна традиция,хората там са крайно извратени и не могат да се грижат за децата си,затова законите са такива и имат такава социална служба.

Напиши коментар:


Публикувай