Last news in Fakti

1 Юни, 2018 11:45 2 625 11

Диана Ковачева: Шамарът в Норвегия е инкриминиран

  • диана ковачева-
  • норвегия-
  • родители

Там се смята, че децата не са собственост на своите родители, а на държавата

Философията за закрила на детето в България и Норвегия е много различна и българите, които пътуват, трябва да са наясно с това. Това каза пред бТВ заместникът на националния омбудсман Диана Ковачева след разследването за български семейства в скандинавската страна, за чиито деца са получени сигнали за насилие.

„При нас традиционно при живи родители най-добрата грижа е в семейството, при родителите, такива са нашите традиции, ние сме много привързани към децата си. Докато в Норвегия се смята, че децата не са собственост на своите родители, а на държавата и тя решава най-добре каква е грижата към тях”, поясни тя.

„Българите, които пътуват в Норвегия, трябва да имат предвид, че там шамарът е инкриминиран. Ситуация, в която вие си позволите да ударите шамар или да издърпате ухо на детето, особено на публично място, моментално ще доведе до реакция от страна на норвежката държава и отнемане на детето”, предупреди Ковачева.

Тя препоръча хората да се информират, защото могат да изпаднат в много неприятна ситуация.

Милена Дянкова, експерт по международна закрила в ДАЗД, също отбеляза, че има културологични различия в сравнение с нашата система и начина, по който отглеждаме децата си в България.

„Ще инициираме консулски консултации, защото за нас е важно да получим информацията и от отсрещната страна. Външното ни министерство ще потърси контакт и с други страни, които имат много подобни открити случаи”, обяви зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Той също подчерта, че Норвегия има много специфични закони за закрила на детето. „Имаме около 10 отворени случая, по които в момента нашето посолство работи. Проблемът идва обаче тогава, когато сме много късно информирани. За съжаление, често гражданите се обръщат към посолството тогава, когато е много късно и възможностите за реакция от наша страна са силно намалени”, подчерта той.

„Когато съдът се е намесил в която и да е държава, все пак съдът е независим, вече е много трудно да се въздейства. Затова е важно много по-рано да се реагира”, отбеляза и Диана Ковачева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 баба

    19 1 Отговор
    Тази, която веднъж отнесе бой на голо дупе,завърши Техническия с медал.И той стои в моята витрина.Дете се милва само когато спи.
  • 2 Bahti

    26 1 Отговор
    Е нас си ни биеха. Сега обаче боят противоречи на Философията. Но джендаризма ефикасно отглежда Ислямисти.
  • 3 Гост

    12 1 Отговор
    В повечето случаи тези деца са или норвежки или двойни граждани така,че България не може да направи нищо
  • 4 Дедо Грую

    16 1 Отговор
    Ами да пратим там цялата политическа сган с еднопосочен билет.Там да се толерастсват на воля. Ще им бъде много родно.
  • 5 много

    16 1 Отговор
    войни от бившия Вермахт кога доброволно,кога насила са сеяли генетичен мат'рал в тази Ланд!не случайно оня дето изби немалко млади,влизайки в съда правеше поздрав с вдигната и изпъната ръка.такава простотия,че децата не са на родителите,а на държавата-нормален човек мого трудно може да асимилира!
  • 6 Така де

    4 11 Отговор
    В повечето случаи родителите са вредни за децата си и наистина трябва да има служби, които да контролират. Аз познавам много деца, чийто родители са алкохолици, наркомани, идиоти, ку.рви и така нататък. Да не говорим за децата на голяма част от циганите. Обаче това си е като нож с две остриета. От лошите родители можеш да попаднеш на лоши гледачи. В политика трябва да влизат добри хора, но в момента 99% от политиците са извратеняци и материалисти. Аз лично не вярвам в Норвегия към децата в приюти да се отнасят по-добре, отколкото родителите им, понеже знам, че норвежците са изключително перверзни. То и няма как друго да е , защото хората живеещи в студени държави винаги са много извратени. Самия климат там ги подтиква да се извращават. Не че в БГ са по-добре, то и тук се напълни с всякакви зоофили, садо-мазо и прочие
  • 7 Бесен Язовец

    10 0 Отговор
    Евроатлнтичедки фашизъм в действие крадът европейчета и ги дават на техните бездени яловци!!
  • 8 Дааа

    15 0 Отговор
    Материализма води до упадък!!! Като приемат Инстанбулската конвенциа и тука ще стане същото!!! Хората мислят само за пари, бижута, коли, къщи, а не за духовност, приятелство, общуване. Продажниците са на всяка крачка и човечеството го чакат много ужасни дни!!! Всички хора ще се продадат на една шепа политически изчадия, които много лесно ще създадат свое световно тоталитарно правителство и ще се обявят за богове, както са го правили Египетските и Римски владетели
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 незнайко

    6 0 Отговор
    Това не Ви ли напомня на някой филм в който децата се вземат след като се родят ??? Е този филм започва в действителност !!! ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕЦА ВОЙНИЦИ !!!
  • 11 нло

    4 0 Отговор
    В държавата Норвегия педофилията и кръвосмешението имат хилядолетна традиция,хората там са крайно извратени и не могат да се грижат за децата си,затова законите са такива и имат такава социална служба.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове