810 13

Дончев: Чака ни много работа по „Турски поток“

"Газпром" и "Булгартрансгаз" трябва да се договорят

Дончев: Чака ни много работа по „Турски поток“
Венцислав Михайлов

Оттук нататък, за да се случи, е необходимо да се свърши много работа на техническо ниво. Предвид темповете, с които върви "Турски поток", морският участък на първата тръба е завършен, в момента започва сухоземният участък на турска територия, предвид амбициите на руската страна кога ще започне снабдяването с газ по това трасе, мисля че ние имаме срок по-малък от година да приключи техническата работа. Това заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът Томислав Дончев във връзка с евентуално участие на България в проекта "Турски поток".

Дончев уточни, че на срещата между премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин е била изразена ясна позиция на руската страна, че това е възможно, предпочитано трасе.

"На първо място от министрите на енергетиката, основните разговори обаче са във формат газови дружества - "Газпром" и "Булгартрансгаз". За да се доведе докрай, има работа, която трябва да се свърши и с Европейската комисия", посочи той. По думите му има много въпроси, които трябва да бъдат изчистени в разговори с еврокомисията - на първо място такива, свързани с европейското законодателство. "Да предположим, че руска тръба стигне до България, оттук нататък има много възможни хипотези - транзит, търговия, каква част от газа е за транзит, каква е за търговия. Тук има различни виждания. Те имат икономически, технически и политически нюанси", каза Дончев.

По думите на вицепремиера налице е възстановен диалог в българо-руските отношения. "От моят опит знам, че дори една ситуация да е сложна, тежка, както хората, така и институциите, така и държавите трябва да си говорят", отбеляза той. "След изразената политическа воля, след оказаната посока, работата стартира. Надявам се да я доведем докрай", каза още той по отношение на "Турски поток".

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 14:00  01.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Вутев
  Отговор
  2 14:17  01.06.18
  Тия въобще не са в час....
 • Браво ако стане
  Отговор
  3 14:39  01.06.18
  Никой не вярва на Русия. Дано този път не ни излъжат и да свалят безбожните цени на газа, важащи само за България!!!
 • 4 15:52  01.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Така де
  Отговор
  5 16:08  01.06.18
  Много работа по разпределянето на порциите - кой колко ще вземе
 • ИСТИНАТА
  Отговор
  6 16:24  01.06.18
  кумунягите от бкп никога не са си отивали от властта: 1. Луканов заведе за ръка Желев да регистрира СДС. 2. Лилов основа герб с крилатата фраза "......дайте да ги направим десни,че да не цепим лявото....." не че за една година след това бкп/бсп/ не се разцепи два три пъти. Долните комуняги не са си отивали от властта в българия никога те са хамелиони които само сменят цвета и атака и вмро и оня бургаски ....... всички са функции на бкп.

  Коментиран от #9

 • ЛЪЖА ДОЛНА ЛЪЖА
  Отговор
  7 16:26  01.06.18
  НАРОДЕ ПАК НИ ЛЪЖАТ ТЕЗИ ДОЛНИ ПОЛИТИЧЕТА ЧЕТЕТЕ ИСТИНАТА НА САЙТА - ПРЕЗИДЕНТ РОССИИ!!!!!!!
 • ivan4o
  Отговор
  8 17:39  01.06.18
  Е вече нема да има газ за бг,

  Коментиран от #12

 • онзи
  Отговор
  9 20:16  01.06.18

  До коментар #6 от "ИСТИНАТА":

  Много си прав,но заспалия народ не го осъзнава.Пък то остана ли и народ,шведите вече са мнозинство,но тия от статистиката не смеят да го огласят(ЗАЩО ЛИ?).А колкото до газа от пресцентъра на кремъл казаха,че няма никакви договорки с тиквата и газ от тук засега не се предвижда да минава.Хайде сами познайте от първия път кое е вярно.
 • онзи
  Отговор
  10 20:19  01.06.18
  В допълнение тях единствено ги чака много крадене,а ние ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СПИМ.
 • Владо Вр
  Отговор
  11 21:31  01.06.18
  Според мен, по - добре да не правят нищо. Поне, няма да се оакат много. До сега, след всяка работа по определен въпрос(задача, желание за нещо), ГЕРБ се дънят, като за световно(извинявайте за клишето, но е точно).След толкова усилия - ЮП се изпари, добивът на газ от Черно море е в не определеното далечно бъдеще, газ от Азербайджан, Катар, НАБУКО, ТАНАП ще има - някога, но не сега (според една известна песен). Въобще, с каквото и да се захванат, в най - добрият случай отива в кошчето за боклук. Та, такива ми ти работи!
 • чичо сам
  Отговор
  12 03:04  02.06.18

  До коментар #8 от "ivan4o":

  нито за турция ще има. говориме за руски. след шамара, друг ще имa.
 • Расулюлах
  Отговор
  13 12:53  03.06.18
  Чека ни яко кражбина а за стадото дране е тва е

Напиши коментар:


Публикувай