Last news in Fakti

1 Юни, 2018 16:01 82 821 37

Какво става, ако не си подновим "Гражданската отговорност"

  • застраховка-
  • гражданска отговорност

Мъж алармира, че е получил заплашително писмо от Гаранционния фонд, че ще му бъде прекратена регистрацията на автомобила заради изтекъл срок на застраховката му „Гражданска отговорност“. Дава му се срок до 14 дни да я поднови, съобщи novini.bg.

Ето какво обясниха по случая от фонда и дали има санкции за тези шофьори, които не се съобразят с това уведомление:

По закон щом дадено МПС има регистрация в КАТ трябва да има и валидна застраховка „Гражданска отговорност“. Ако няма такава, от фонда са длъжни да го дадат на МВР за служебна дерегистрация на автомобила. Това не е спиране от движение на автомобила, а се прави, за да може и МВР да спазва закона. В момента, в който се направи застраховката, се прави обратния процес. Друга възможност е собственикът на автомобила да отиде в КАТ в сектор „Пътна полиция“ и да подаде едно заявление, което струва около 5-6 лева, и със сключената полица. Само че на КАТ им отнема около 10 работни дни, за да влязат в сила промените.

От Гаранционния фонд допълват още, че не следват санкции след изпращането на тези уведомления. Санкция ще има, ако собственикът на МПС шофира без задължителна застраховка и бъде хванат от КАТ.

Припомняме, че съгласно чл. 483, ал.1, т.1 от Кодекса за застраховането всяко лице, което притежава МПС, което е регистрирано на територията на Република България и не е спряно от движение, е длъжно да сключи договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. В случай че сте получили такова уведомление, но имате валидна застраховка „Гражданска отговорност”, можете да предприемете следните действия:

Направете проверка за валидността на Вашата застраховка в информационната система на Гаранционния фонд тук: http://guaranteefund.org/bg/


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СИЧКИ ЛИ СПАЗВАТ БУКВАТА НА

    85 5 Отговор
    ЗАКОНА ИЛИ ТВА Е ТАКА ЗА БАЛЪЦИТЕ ЗА ДОЕНЕ........
  • 2 Расулюлах

    48 6 Отговор
    Ако се возя на магаре трябва ли да има гражданска и то?не бе щото може да изде насадите на ората по пътя та питам...а пиян мога ли да карам лодката си?
  • 3 bongobongo

    61 3 Отговор
    ако си селянин трябва ли да имаш гражданска отговорност

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    41 3 Отговор
    Забравихте да кажете за глобата от 250 лв. която се налага от КАТ.
  • 6 Гост

    127 4 Отговор
    Ако имаш две коли но едната ти стой в гаража защо трябва да плащаш застраховка????

    Коментиран от #20

  • 7 Паток

    42 1 Отговор

    До коментар #3 от "bongobongo":

    Да, ако шофираш в град. Ако си на село не е задължителна.
  • 8 Виго

    32 0 Отговор
    Нямаш застраховка дерегистрация,правиш застраховка и регистрация автоматична,тогава къв е смисъла или има глоба?
  • 9 onq s konq

    35 2 Отговор
    Споделям от личен опит:През зимата/по-конкретно в снежни условия/ не ползвам колата си и си е в гаража.З/ката ГО ми изтече на 31,12.17г-.В началото на тази година получих писмо от въпросния застр. фонд че колата ми ще бъде ДЕРЕГИСТРИРАНА,след което отидох при застрахователа си за консултация.Беше ми обяснено "да не ми пука",а като реша март или април да сключа нова,просто няма да ходя в никакъв КАТ,защото ТОЙ ЩЕ СЕ ПОГРИЖИ ЗА ВСИЧКО БЕЗПЛАТНО!Така и направипак си имам з/ка за 9 МЕСЕЦА/три тримесечия за по-евтино/ и пак ще изтече на 31.12.т.г.
  • 10 ники

    47 5 Отговор
    И на мен тези тъпаци ми пратиха писмо , само че за бус, който откраднаха 2012 година. Като го намерят ще платя.
  • 11 ВДСП

    75 1 Отговор
    Пълни глупости.Кат имам две коли , едната н-р ми е нужна през зимата и тогава си провя застраховката и за нея, за другата цяла година. Това си е чист рекет не си карам колата стои си ми в гаража да ми искат застраховка. Голама демокрация в мутренска държава .
  • 12 dembi

    68 4 Отговор
    Аз не мога да разбера защо ѝ казват "гражданска отговорност", пък е обвързана с автомобила, а не с "гражданина" (шофьора), както е в цял свят. Не колите носят отговорност за щетите, които биха произтекли от едно ПТП, а "гражданите".

    Коментиран от #25, #33

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 vasik atanasova

    18 0 Отговор
    идиоти
  • 16 Бобо

    87 0 Отговор
    Мутренска държава.Едно време СИК и ВИС АПОЛО и други рекетьори си бяха разделили територий в които вървяха и рекетираха собствениците на магазини, да плащат такса за да ги пазят,който не плащаше му палеха магазина, след това отново се появяваха и му казваха -абе шевче какво стана бе ,ако имаше наш стикер на вратата сега щеше да си работиш още но ти не ,сега каво прайш.Това беше началото на застрахователния бизнес в Булгаристан по Булгаристански.Който имаше по хубава кола същото,крадяха колата и се обаждаха за рекет,ако се обадиш на полицията точеха маслото от двигателя и го блокираха .Вече започнаха да легализират извращенията,създадоха застрахователни фирми, Хората със по скъпите коли започнаха сами да им търсят услугите за да се предпазят от издевателствата,но те пак попадаха на същите мутри в момента в който не подновиш полицата можеш да очакваш всичко.Мутрите станаха още по големи и влиятелни, някой влязоха в политиката и парламента въведоха застраховките с закон задължителни за всички автомобили.А сега полицайте проверяват дали плащаш на мутрите и те санкционират , а нали се сещате че полицайте са държавен орган издържан от бюджета който и него пълните Вие данъкоплатците. Не им стига и това постоянно вдигат цените на гражданска отговорност да гонят цените в европа,направили полиците на автомобилите еми това означава че ако блъсна човек върху пешеходна пътека -да съдят колата а не мен,защото колата е блъснала човека а не Аз.Така събират повече парички

    Коментиран от #18

  • 17 Донпо

    49 0 Отговор
    Нещастници. Всички сте вързани боклуците на министрите и на Боко
  • 18 Така Е!!

    34 1 Отговор

    До коментар #16 от "Бобо":

    Напълно съм съгласен с теб!Каза го много точно и вярно!Само не знам докога българският народ ще търпи тези издевателства!

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пончо

    0 40 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Щото си гоуем терикат. Имаш пара за коли а за данак не остана.
  • 21 Ай сиктир

    4 7 Отговор
    И така Серьожата реши да не си плаща пътната застраховка, защото той просто не се бил блъскал и не му трябвала. За сметка на това даде колата на португалеца Хуго който го хванаха напушен. За цигарката простиха на Хуго, но Серьожата отнесе една хубава глоба от 2000 лв, ще си плати застраховката със задна дата(пак около2000 лв за малолитражка) и дължимите лихви и отделно вече няма кола. Събираемостта е на 100%, защото всичко е вързано с банката, а друг начин за получаване на пари НЯМА.

    Серьожата следващия път ще знае, но е малко късно защото скоро ще трябва да напусне страната.
    ПП: Не в България.

    ПП: В България аз лично имам кола на която не плащам ГО, и въобще не се притеснявам, защото знам че като си платя застраховката регистрацията ще бъде подновена автоматично. Отделно колата е на частна собственост и с платен данък.
    Аз съм се информирал и не пиша глупости.
  • 22 Тукашен

    1 1 Отговор
    Щото сме беднички и обикновено трима-четирима караме една кола.Или нямаш кола,а от време на време взимаш от приятели.Смятай кога ще ни е по-скоро.
  • 23 Народен

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Така Е!!":

    Има-няма около 500 години.......
  • 24 rio

    13 0 Отговор
    да и чакам да ми преведат пари по щета 4 месеца има да взимаш има един лаф....
  • 25 333

    1 7 Отговор

    До коментар #12 от "dembi":

    Защо искаш да плащаш повече пари, нямам идея. Тук отиваме някъде, разбираме се кой пие и кой кара и може да кара съвсем различен човек от собственика. Навън не може. Ами ако на шофьора му стане нещо? Аз и жената ползваме един автомобил - две застраховки? В една Румъния гражданската е три пъти по-висока, отколкото тук. А не вземат 3 пъти повече.
  • 26 nik

    24 0 Отговор
    Мафия с печат .
  • 27 rakuun city

    13 1 Отговор
    на кололото требе ле гражданска да платим ?
  • 28 Гунди

    32 1 Отговор
    Я защо колите на КАТ нямат нито Застраховка нито Винетка?
  • 29 незнайко

    9 0 Отговор
    И аз съм получавал такова писмо след като бях забравил за поредната вноска по полицата ! Направих си нова застраховка защото старата не можеше да се продължи и никой не ме е търсил повече. Това си е жива платена статия, но поучителна !!!
  • 30 PlimP

    18 0 Отговор
    колата чисто документално е спряна от движение и ако те барнат да я караш, секс, ако си седи няма ядове, пускаш гражданска и до 2-а часа си обратно в играта, приятел така си дъжа колата 2г. в един двор, само данъци
  • 31 еййй

    14 0 Отговор
    Само точите от народа, поне улиците поддържайте като хората ващо племе
  • 32 Djokera

    9 0 Отговор
    Не плащаите гражданска ,ако не карате колата
    Ще ви накривят к**а.
  • 33 Хгмлгх

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "dembi":

    Точно такава е системата в Англия,застрахова се човека който управлява автомобила
  • 34 ПенаОтНощнатаСмена

    6 0 Отговор
    какво общо има КАТ с частните пирамиди които пласират ГО?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ПенаОтНощнатаСм

    2 0 Отговор
    ми сменете го тъпия закон, ко се оправдавате с него да хрантутите тия кърлежи застрахователите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове