679 4

НАП: Отчете успешна кампания

Близо 5 млрд. лв. вече не са налични в касите на фирмите

Венцислав Михайлов

Близо 5 млрд. лв. вече не са налични в касите на фирмите след контролната кампания на НАП спрямо компании, които бяха посочили във финансовите си отчети значителни суми в брой. По предварителни статистически данни наличните суми в брой към края на 2017 г. са малко над 8 млрд. и 100 млн. лв., като година по-рано в каси счетоводно са отчетени над 13 млрд лв.

През 2017 г. НАП започна множество проверки и ревизии, а хиляди дружества получиха предупредителни писма от приходната агенция. В резултат на това значителна част от компаниите коригираха финансовите си резултати за миналата година или декларираха, че са изплатили дивиденти. Проверките на НАП потвърдиха първоначалното допускане, че главната причина за нереално високите касови наличности са лични разходи на собствениците и управителите на фирмите, за които не са представяни документи. Като резултат от масовите мерки на НАП в бюджета постъпиха и над 130 млн. лв. повече от данък върху дивидентите, като на компаниите беше дадена възможност доброволно да коригират данъчните си декларации, без да им бъдат възлагани проверки.

От приходната агенция допълват, че и занапред ще продължат да наблюдават наличностите в брой във финансовите отчети на дружествата. От НАП съобщават още, че са формирали списък с над 13500 компании с декларирани над 100 000 лв. в каса (общо 4,3 млрд лв.) към края на 2017 г., чието данъчно поведение ще са наблюдава през 2018 г. и при необходимост ще бъдат възложени проверки.

„Кампанията на НАП даде отлични дисциплиниращи резултати – от една страна по отношение на ръста на данъка върху дивидентите и, от друга страна, че насърчаването на доброволното спазване на данъчното и осигурително законодателство е каузата, за която ще продължаваме да работим.“ каза заместник-изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • асдасд
  Отговор
  1 17:13  01.06.18
  Единственото което могат да направят НАП е да ми го полигавят малко.
 • евт35ъ4ът
  Отговор
  2 17:14  01.06.18
  кои фирми,на кой са,не са Кауфланд ,била и компания а са дребни риби

  Коментиран от #3

 • Гого
  Отговор
  3 18:14  01.06.18

  До коментар #2 от "евт35ъ4ът":

  Не е Лукойл,не са мобилни оператори,не са захарни босове......Но дребния исредния бизнес го скъсват.
 • ТРА ЛА ЛА
  Отговор
  4 18:32  01.06.18
  Какъв Лукойл, какъв Кауфланд 😁 в България няма голяма чужда компания която да е на печалба и да внася данък,всички капитали се изнасят навън под предтекс за инвестиции и какви ли не измислици за които данъчните си затварят очите щот са на хранилка а на малкия семеен и среден бизнес им разкатават мамата за да отчитат дейност и приходи към бюджета. За това скоро няма да има Български семеен и среден бизнес, всичко е уродливо и изродено.

Напиши коментар:


Публикувай