Last news in Fakti

2 Юни, 2018 09:42 2 013 38

Радев: Малодушието уби Ботев

  • христо ботев-
  • румен радев-
  • малодушие-
  • президент-
  • българия-
  • поет

Българският пантеон е пълен с герои, загинали в самота

Не куршумът, а страхът, малодушието и безразличието убиха Христо Ботев. Това заяви българският президент Румен Радев в словото си във Враца по време на тържествената церемония по повод 142-ата годишнина от смъртта на революционера.

Президентът каза, че говори с преклонение, но и с известно неудобство за гибелта на националния герой, защото „не куршумът, а страхът, малодушието и безразличието го убиха“. „Те ни морят, всеки ги носи в себе си, но не всеки успява да ги пребори“, каза държавният глава.

Той припомни строфи от Ботевото стихотворение „Борба“, че „свестните у нас считат за луди“ и „глупеца всеки редом почита". Държавният глава като подчерта, че „българският пантеон е пълен с герои, загинали в самота, неразбиране и забрава".

Ботевите дни във Враца се чустват по цяла седмица. Хората идват, за да се поклонят пред подвига на Христо Ботев, четата му и героите, загинали за свободата на България. Групи от всички краища на България дойдоха да поднесат цветя в знак на признателност.

С едноминутно мълчание и с тържествена заря-проверка гибелта на Ботев бе почетена и в родния град на революционера - Калофер. Строят от представителните чети на карловския гарнизон прие зам.-министъра на образованието Таня Михайлова. Зарята прикова към небето погледите на хилядите граждани и гости на Калофер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ефр456

    17 0 Отговор
    то до ден днешен е така тук
  • 2 Шляхтиц

    21 7 Отговор
    Безпартиен съм, какъвто съм бил цял живот. От всички досегашни президенти, след промените, този ми е най-симпатичен. Прекрасна реализация като професионалист в своята област, чукам на дърво да не го урочасам, прекрасна фигура и отлично физическо състояние. Много добра и умна съпруга и т.н. и т.н. и т.н. ......... Но като започнеш да ровиш това, което е било преди повече от сто години, за мен работата не е много аферим.
  • 3 Бесен Язовец

    15 8 Отговор
    Такае такае 500 г.едно свестно въстание не се сглоби и то от вътрешни предателства и русофобите ни изтрепаха НАЦИОНАЛНИТЕ ГЕРОИ КАТО Христо Ботев убит в гръб,Васил Левски предаден от ПОПА ! За Левски българите си седяха по колибите докато 3 зъптиета го прекараха по черните пътища до София! Слава на Руската армия освобдителка и на руския смел народ!

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Гост

    11 0 Отговор
    Не се ЧУВСВУВАТ!!!!,А СЕ ЧЕСТВАТ ЦЯЛА СЕДМИЦА.ПРЕКЛОН ПРЕД ПАДНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ!
  • 5 Orthodox

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Язовецо, като цяло си прав, но за отец Кръстьо Никифоров отдавна и категорично е доказано, че НЕ е предал Левски. А за руската армия съм напълно съгласен. (Впрочем, пише се "зАптиета"...)

    Коментиран от #10

  • 6 Истината боли много

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Имало е стотици въстания!!Но от това мирно и приятелско съществуване, Българинът е разбрал че за да запазиш семейството си не изнасилено,поругано зверски накълцано от ятагана на ,,приятелски"настроените за съжителство турци,че единственият начин е да свежда глава и да поднася печени пилета на,, приятелски "и толерантни племена от анадола,а това лесно не се преодолява за сто и четиридесет години,както и ,,любовта" към пришълците от Козите баири.....

    Коментиран от #8

  • 7 ПЕЕВ

    9 14 Отговор
    РАДЕВ-ВИСОКОПАРНИ ПРИКАЗКИ МНОГО,РАБОТА НИКАКВА.
  • 8 Бесен Язовец

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "Истината боли много":

    ,,преклонена главица сабия на сече " пу, позор!

    Коментиран от #13, #21

  • 9 Бъг

    4 9 Отговор
    В тъпанарските си напъни да се прави на мислител , що глупости изприказва ….
    …. но пък то си е характерно за нищо не казващите че бърборят много , направо да се загубиш в канонадата от думи.
  • 10 Смешич

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "Orthodox":

    Попа е най - големия предател в истирията дори по - голям от престъпника Стамболов!

    Коментиран от #14, #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Чувстват се

    0 1 Отговор
    Сигурно добре се чувстват във Враца. Всяка година са там.
  • 13 Истината боли много

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    Сигурно боята ти е по тъмниничка щом се правиш на голям герой!!От стар опит вече е доказано, че по тъмничките са имали баби с по ,,отворено" държане по време на робството....

    Коментиран от #15

  • 14 Истината боли много

    2 5 Отговор

    До коментар #10 от "Смешич":

    Най големият родолюбец е Великият Стамболов и предателят на Левски не е поп Кръстю защото е доказано че предателя е Васил Левски е ,,цяла общност дейци на Ловчанския комитет, както и маргинали с ниско народностно съзнание. Марин поп Луканов, Величка Хашнова, Димитър Пъшков, Хаджи Мичо, Добри Механджията, Пано Петков... Разбира се, и Димитър Общия с авантюристичния обир на орханийската поща в Арабаконашкия проход."

    Коментиран от #16, #20

  • 15 Бесен Язовец

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "Истината боли много":

    Известен си ми че си падаш по по Ликавички в ДНКто ти е заложено ама тука обърка адреса Седефке!
  • 16 Смешич

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Истината боли много":

    Браво бе Васил Левски бил предател браво така ли те учат в НПОто?
  • 17 Враца баце

    6 1 Отговор
    Въпреки,че сме много изпаднали и бедни. От време на време ни се се пада и по нещо хубаво. Обикновенно са спортисти а сега ни се е паднал президент.
    Патриотизмът не се купува с пари
  • 18 Стамболов - мръсника

    6 1 Отговор
    Лично разпорежда да измъчват Капитан Петко Войвода и редица български патриоти и затова си получава заслуженото в София!
  • 19 Orthodox

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Смешич":

    Нищо подобно. Такова мислене е плод на промивка на мозъци, продължила повече от век. Ето цитат от една биография на отец Кръстьо, съставена от обективен изследовател:

    "От появата на клеветата до днес, повече от 120 години, няма нито едно доказателство, че поп Кръстю е предал Левс­ки, а само слухове, лъжи и изфабрикувани документи. Същевременно се провежда кампания за заличаване истинския образ на свещеника чрез унищожаване на сведения и спомени за живота му. Вместо светлата личност на поп Кръстю, Иван Вазов и Захари Стоянов използват силата на словото, за наложат на националното ни съзнание призрака на предателството. Време е художествените измислици да отстъпят място на истината за бореца за църковна и национална свобода свешеноиконом Кръстю Тотев Никифоров."

    Впрочем, да не забравяме, че въпреки несъмнения си писателски талант дядо Вазов е върл атеист, а Захари Стоянов е бил масон (вярно, в един момент се осъзнава с какво се е захванал и опитва да се измъкне от масонските мрежи - и точно тогава го отравят в Париж).
  • 20 Истината боли много

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Истината боли много":

    Преди Васил Левски да се чете,, НА"вместо ,,Е"
  • 21 Гостъ

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    "Снишена глава сабя не я сече" българска поговорка. "Гордо изправена глава сабя не я стига" скандинавска поговорка, ето това обяснява всичко. Щом първата поговорка се е утвърдила в БГ през годините, следователно големия процент българи са с такова мислене. Левски, Ботев и другите са изключения достойни за уважение. Президентът за сега е от големия процент българи.

    Коментиран от #22

  • 22 Бесен Язовец

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гостъ":

    ,,Преклонена главица сабя не я сече" по скоро като ше се издребнява.

    Коментиран от #23

  • 23 Гостъ

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Бесен Язовец":

    Добре съгласен съм.....
  • 24 Иванов

    4 2 Отговор
    Ботев е знаел, че четата му няма никакъв шанс да освободи България срещу една могъща империя подкрепяна от Западна Европа с най- модерно за времето си оръжие. Неговият Гений е усещал, че за да дойде Свободата е нужен един голям курбан, една голяма саможертва и то от страна на най- читавите синове български! Ботев и неговите юнаци се принесоха доброволно в тази свята жертва, на олтара на Отечеството, за да може днес откровени мафиоти да режат и продават тялото на Родината, за да заситят животинските си страсти за пари, власт, секс и прочие, но и заради българските деца, които имат правото да живеят в България! Искам да кажа на опг герп и присъединените им комундели, че Видов ден ИДВА и ще си вземем държавата от престъпниците, мафиотите и проруските им олигарси!

    Коментиран от #27, #30

  • 25 месара

    4 2 Отговор
    прав е Президента Радев за малодушието ни. ако не бяхме малодушни, нямаше да допуснем съветските "освободители" да се настанят в България с десетилетия, нямаше да допуснем комунизма да просъществува тук, нямаше да допуснем сдс да ни лъже че настъпвала промяна,нямаше да допуснем да ни управлява комунистическата партия бсп, няколко мандата, нямаше да допуснем в българския парламент, турски партии (дпс и дост)! та Президента е прав, МАЛОДУШНИ СМЕ!!!

    Коментиран от #32

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Иванов

    2 0 Отговор
    Повечето хора са малодушни. Това е въпрос и на възпитание! Ще падате и ще ставате, докато агнетата се превърнат в лъвове!!! Дотогава, докато душите ви изскочат от телатата ви и впият зъби и нокти в гърлата на душманите ни!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 неда

    1 1 Отговор
    Това другарката Сланиновна ли ти го продиктува
  • 32 Трол

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "месара":

    Поне ника да си беше написал правилно!
  • 33 Мъка,мъка....

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Рухолах Хомейни":

    Историята ще покаже дали е велик или е оплел конците, без никаква надежда за оправяне стотина години занапред.Ама това си е проблем на турците и кюрдите за настоящето и бъдещето,всеки народ да си гледа неговата котурка и да не се навира чофката там ,където не му е работа.....

    Коментиран от #35

  • 34 ivan4o

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Иванов":

    Кажи бре Кара иванов!
  • 35 ivan4o

    0 2 Отговор

    До коментар #33 от "Мъка,мъка....":

    Аз съм чел историята,но нещо интересно освен Радецки не съм видял
  • 36 патриотъ

    2 0 Отговор
    Поклон пред светлата памет на Ботев и всички борци за освобождението на България от турско робство!Техния подвиг ще остане в нашето съзнание вечно и никога няма да бъде забравен!
  • 37 Варан

    2 0 Отговор
    Най-после попаднахме на истински президент.Актуален, интелигентен,възпитан,знаещ западни езици(за разлика от мутрите) и когато изнася речи не чете като мома Плевнелиева.Поклон пред гениалния Ботев и всички загинали за да можем ние да живеем свободно!
  • 38 ХайСикТер

    1 0 Отговор
    О, налейте! Ще да пия!
    На душа ми да олекне,
    чувства трезви да убия,
    ръка мъжка да омекне!

    Ще да пия на пук врагу,
    на пук и вам, патриоти,
    аз вече нямам мило, драго,
    а вий... вий сте... дупетати!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове