708 0

Завод за разделно събиране на отпадъци до Созопол

Вече има постигнати значителни резултати за подобряване качеството на водите по Черноморието

Венцислав Михайлов

Вече се работи по реализиране на идеята за сепариращ завод, който ще бъде изграден в Регионалното депо за неопасни битови отпадъци край Созопол. Това стана ясно на изнесеното заседание на парламентарната комисия по екология в морския град. Разделното събиране и преработка на битовите отпадъци ще гарантира чиста околна среда, чисто море и чисти плажове, заяви по време на заседанието екоминистърът Нено Димов.

Регионалното депо за битови отпадъци край созополското село Равадиново преди четири години бе изградено по всички европейски стандарти, но сега плановете предвиждат тук от боклука да се рециклират желязото, пластмасата и стъклото, а останалите отпадъци - хартията и биоотпадъците да се преработват до биогаз от който ще се произвежда електрическа енергия. Членовете на парламентарната комисия на място се запознаха с идеята на проекта.

Панайот Рейзи, кмет на Созопол Надявам се много септември месец това съоръжение да е готово. По него се работи вече и мисля, че другата седмица трябва да започнат да правят стъпките за турбините.

Вече се работи по идеята за проекта на сепариращия завод, който ще бъде изграден в Регионалното депо за неопасни битови отпадъци край Созопол.

От седмица у нас са въведени нови, по-строги правила за рециклиране и преработка на отпадъците, а целта е до 2030 г. да се намали депонирането до 10%.

Ивелина Василева-председател на ПК по екология заяви, че това означава наистина сериозно предизвикателство и необходимост да се изграждат съоръжения за сепариране, за рециклиране, за повторна употреба на отпадъците, защото това е логиката.

Сепариращият завод ще бъде първият по българското Черноморие и ще обслужва не само Созопол, но и двете южни общини - Приморско и Царево.

Вече има постигнати значителни резултати за подобряване качеството на водите по Черноморието, съобщи зам.-министър Николова. В Плана за управление на речните басейни е заложено за 17-те крайбрежни водни тела до 2021г. да се постигне добро състояние на повърхностите, подземни и крайбрежни морски води. По ОПОС 2007-2013 са реализирани 221 проекта в сектор Води за 2,3 млрд. лв. Построени и реновирани са 50 станции и 2600 км. мрежа. От средствата 350 млн. лв. са инвестирани по Черноморието. Изградени са станциите Банево-Ветрен- Минерални бани, Бургас-Горно Езерово, Созопол и са модернизирани тези в Несебър, Поморие и Варна-Акациите. В изпълнение по новия програмен период са ранните проекти за изграждане на нова ПСОВ Айтос и реконструкции на тези в Приморско и Златни пясъци.

България


Напиши коментар:


Публикувай