3 Юни, 2018 12:47 3 281 9

Георги Първанов: „Голям брат“ ще спре и този газов проект

  • турски поток-
  • георги първанов-
  • русия-
  • газ-
  • аец белене

Вината за това тези проекти да не се реализират е много тежка и невинни от българските политици няма

Все още за мен стои въпросът дали пак няма да се обади някой "голям брат" отвън, който да наложи забрана за реализация на енергийните проекти, уговаряни в Москва. Това каза днес пред БНР президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов, който коментира резултатите от посещението на премиера Бойко Борисов и представители на кабинета в Русия.

Първанов коментира, че и Западна Европа, и САЩ, имат трайни интереси в областта на енергетиката и икономиката, които не са в полза за България. "Руското икономическо присъствие в този район не е желано, но за България е необходимо. Така че трябва да си отстоим интереса", каза Георги Първанов. И попита защо Германия отстоява интересите си при строежа на Северен поток, а за България това да не е приемливо.

Нелепо и национално безотговорно е да се твърди, че стратегическата ни външнополитическа ориентация предполага отказ от тези големи енергийни проекти, каза още Георги Първанов.

Като президент през 2008 година той подписа с колегата си Владимир Путин четири споразумения, свързани с енергетиката - за газопровода "Южен поток", за проектиране, доставка и изграждане на АЕЦ "Белене", за създаване на международна проектна компания за нефтопровода Бургас-Александруполис и за отработеното ядрено гориво. Първанов ги определи като "Голям шлем за България", по подобие на титлата от тениса, която се присъжда на състезателите, спечелили четирите най-големи турнири през сезона. В последствие нито един от проектите не се реализира.

Вината за това тези проекти да не се реализират е много тежка и невинни от българските политици няма, коментира днес Първанов. Тройната коалиция била виновна, че не е направила проектите необратими, кабинетите на Борисов, които формално се отказали и наложиха мораториум, а кабинетът на Орешарски се огънал се под външни влияния. Въпросът е какво може да се съхрани от тези проекти, защото на практика големият шлем стана турски, отбеляза Първанов.

Георги Първанов коментира, че посещението на Борисов в Москва не е триумф, както някои са очаквали, но е успешна крачка напред. Процесът сега започва, отбеляза той. "Няма хеттрик, разбира се. Аз също играя футбол. Добрата новина е, че с тази визита се върнахме в мача", каза Първанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    28 6 Отговор
    Не ми е любимец но за което е прав прав е!
  • 2 Ристе

    10 10 Отговор
    Гоце външния кенеф като ти каже нещо трябва да се направи точно обратното
  • 3 Българин

    9 8 Отговор
    Продажник Гоце прекрасно знае, че няма никакъв ПРОЕКТ, а само общи празни приказки. Но е удобно да манипулира безмозъчната маса.
  • 4 ААА

    11 5 Отговор
    Първански- отстрани е лесно да се коментира. Дали , ако беше на мястото на назначения за тази цел Орешарски ,нямаше да омажеш футболния екип с кафеникаква субстанция , до калците и бутонките. Маккейн не е дошъл да преговаря , а да заповяда спирането, иначе влизаме в зоната на американските бойни действия , а и армия нямаме съюзници също. НАТО ни пази от самото НАТО. Какво да правиш ? - Рисковете на колониализма.

    Коментиран от #6

  • 5 сравнение

    9 4 Отговор
    Спрямо „демократичният” боклук който ни управлява последните 20 години, предишните ни управници, включително комунистите, изглеждат като академици и възрожденски родолюбци.
  • 6 правилно

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "ААА":

    Всичките ни исторически врагове са в нато, българия практически няма врагове извън нато. Това не означава че трябва да приемаме с овчи възторг всяка заповед. Примери за противното има много.

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    3 10 Отговор

    До коментар #6 от "правилно":

    Нещо не четеш история или бягал от часовете.Русия два пъти ни е окупирала.ФактТака нареченото Освобождение струва на България 32 тона злато.Втората Световна Война ни обявяват война.На сувереното ни българско правителство избрано от народа.Последва 45 години окупация, така , че не говори,че нямаме врагове извън НАТО.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 не правилно

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    С лъжи няма да стане Реджеб, нали Аллах е казал да не се лъже. Кой професор или доцент , ще застане със своята диплома да потвърди ,че Русия е получила от България тези 32 тона злато. Писано е многократно какви са тези пари , от къде са дошли и за какво са били спазарени от Турция , и Русия поема като пасив, и е получила една единствена минимална вноска до 1917г. Но е повод разни НПО драскачи да се упражняват в малоумие , и да извращават истината. Последното правителство на народа преди 1944 е на Ал. Стамболийски , но малко го поубиват, от тогава са все хунти, качвани или сваляни в зависимост от силните на деня.През ВС воюваме на страната на Хитлер , Това е съвсем достатъчно война да ни обявят САЩ ,Англия и Русия, за преграждането на пътя по Южният Фланг и Черно Море , избитите в Сърбия , Гърция , изхранването и обличането на германската армия , за което не сме видели и една марка. Е получихме Северна Добруджа.
  • 9 Д'мин

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    32т. злато, това да не ти е фуражна царевица? Ти знаеш ли как се копа толкова gold? Сегашния резерв ни е 40т., тва НПО клакьорите сте, като срамни те въшки-дребни, но досадни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове