525 4

1938 "извинителни бележки" от депутатите

Кой отсъства най-много от НС?

1938 "извинителни бележки" от депутатите
Венцислав Михайлов

1938 уведомления за отсъствия на депутати "по уважителни причини" от пленарни заседания са приели председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева и нейният предшественик Димитър Главчев за изминалите година и един месец от началото на мандата. Това показва справка от администрацията на парламента, поискана от в. "Труд".

Отсъствията на депутатите са над 2000, защото много от уведомленията се отнасят за две или повече заседания. Съгласно правилника на парламента "извинените" се плащат, докато за "неизвинени" се удържа цялата надница. Няма данни каква част от отсъствията "по уважителни причини" са по болест, заради командировка или друг служебен ангажимент и каква са по някаква друга причина.

Уведомленията, които по правилник трябва да се подават предварително, масово се внасят в деня преди отсъствието. Има и множество документи, които са постъпили на същия ден, както и такива, които се отнасят за задна дата.

По-голямата част от отсъствията се падат на опозицията. С най-много са от групата "БСП за България" – 593 уведомления. От ДПС са дали 429 "извинителни бележки", от "Воля" – 175.

Депутатите от ГЕРБ, на които се налага да крепят кворума в пленарната зала, са уведомили за отсъствия 373 пъти, а от "Обединени патриоти" – 353 пъти.

Докато е била зам.-председател на парламента, настоящият председател Цвета Караянчева е подала 12 уведомления, едно от които за две заседания. Предшественикът й Димитър Главчев вече като редови депутат си е позволил само едно отсъствие. Преди да стане зам.-председател на НС Емил Христов (ГЕРБ) се е извинил 7 пъти за 8 дни отсъствия. Началникът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов е подал 15 уведомления за 25 отсъствия.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която има най-много "неизвинени" – 7, има и 7 "извинени".

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е внесъл 10 уведомления, две от които са за по 3 дни.

Шефът на "Воля" и зам.-преседател на НС Веселин Марешки има 50 отсъствия, което е близо половината заседания.

Рекордьор от лидерите е Волен Сидеров. Председателят на групата на "Обединени патриоти" е подал 49 уведомления за отсъствия от 76 заседания.

Броят на отсъствията се равнява на това нито един депутат да не се яви на работа в продължение на около месец. Тоест колкото още една лятна ваканция.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ivan4o
  Отговор
  1 19:27  03.06.18
  Пхахахахаххаха немам думи
 • Сиси
  Отговор
  2 21:30  03.06.18
  Това е супер нагло.Нека всеки да пробва да не ходи на работа по 1 месец!За тези заплати,които вземат,от нас,най-малкото ще съм там всеки ден и ще си натискам г*за.Те ни се подиграват явно и безочливо.
 • Копе**та
  Отговор
  3 00:22  04.06.18
  Аз предлагам по една неизвинителна бата в кухите им кратуни да разбием.
 • Гостъ
  Отговор
  4 11:49  04.06.18
  Маскари!! Да им се намалят заплатите и субсидиите, който предложи това на следващите избори ги печели. Също така не трябва да имат право на по-вече от 3 платени отсъствия на година.

Напиши коментар:


Публикувай