1 220 9

Черешопроизводители смятат да търсят помощ от Мая Манолова

Венцислав Михайлов

Производители на череши от Кюстендилско се оплакват, че продажбата на реколтата е пред провал. Изкупната цена от два дни е качена на 80 стотинки за килограм, но с изискването черешите да са с диаметър 18 мм и да са светли.

Земеделските производители от района са гневни и отчаяни, съобщава БНР.

„Ранните череши презряха и не искат да ги вземат. Една част пообрахме, другата част - голямата част, си остана да се скапва по дърветата. Няма къде да ги пласираме. Много череши, а няма изкупвачи, няма пунктове, няма борси, няма нищо…“, оплаква се собственик на черешови масиви от село Горна Гращица.

Има идеи и предложения да се търси намесата и съдействието на омбудсмана Мая Манолова, както това предизвикаха розопроизводители от Казанлъшко преди около месец.

„Подкрепям едно такова предложение, защото аз години наред говоря това, че Кюстендилска област, ако продължава така, ние загубваме овощарството като култура, и бих казал, че след 20 години тук ще стане като пустиня“, коментира агрономът Кирил Димитров, който бере около двеста декара градина в местността "Черна нива".

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 17:51  03.06.18
  Майче, хич не ти е лесна, и за череши те притесняват! За работата, ще има една кошничка с плод!
 • Димитър
  Отговор
  2 18:09  03.06.18
  Когато искаха по 30 лева за килограм защо не реваха?!

  Коментиран от #3, #6

 • haha
  Отговор
  3 18:15  03.06.18

  До коментар #2 от "Димитър":

  търговците искат по 30 лева,а не производителите ;)

  Коментиран от #5

 • "пазарна" икономика
  Отговор
  4 18:40  03.06.18
  Ами на мен ми се хапват череши, но на пазара докато стигнат през всякакви търгаши и цената им поскъпва с 600-700% ...не мерси ! Продавали ги по 80 ст. ми елате да видете мангалката на сергията, колко им иска ! Трябва да се намери начин продукцията от производителите да намират пряк път до пазарите. По цял свят се правят т.н. фермерски пазари и дори и транспорт на тия 80 ст да се калкукира дет се вика 200% надценка да им слагат пак, ще са пи-евтини ! На гнусни алчни прекупвачи мерцедеси няма да купувам !

 • Димитър
  Отговор
  5 18:49  03.06.18

  До коментар #3 от "haha":

  Бабичките на пътя ли са прекупвачи?
 • pinokio
  Отговор
  6 19:48  03.06.18

  До коментар #2 от "Димитър":

  Ранните череши в Ямбол узряват поне десетина дни преди тези в Кюстендил, в Ивайловград съм ял още по-ранни. Струва ми се невъзможно кюстендилски череши да е класират за 30лв цена. Производителите да изкоренят черешите и да сеят орехи, те не се скапват за два дни и няма как да бъдат изнудвани с цената. С черешите, ако не приемат смешните стотинки, трябва да ги хвърлят. Орехите могат да чакат реализация произволно дълго време и могат лесно да се транспортират в цяла Европа.
 • гост
  Отговор
  7 20:41  03.06.18
  На пазара се продават ЧЕРЕШИ по 6 ЛЕВА ЗА КИЛОГРАМ.
 • ГОСТ
  Отговор
  8 20:44  03.06.18
  ВСЕКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ ДА ЗАСТАВА НА МАГИСТРАЛАТА С ПО ЕДНА МАСА И ДА ПРОДАВА ЧЕРЕШИ ТОВА Е СПАСЕНИЕТО.
 • Тфаффа
  Отговор
  9 22:11  03.06.18
  Тази цена от 80ст е за тия които берат наред и ги продават на пулп или за бонбони. Хората които се стараят да берат качествено и да си сортират стоката си вземат много повече от 80ст. Ама нали българина иска да продаде и боклука на цената на злато ама няма как да стане! P.S. Знам какви са разходите и труда за отглеждане, защото съм производител.

Напиши коментар:


Публикувай