1 044 14

Трайчо Трайков: „Турски поток” е политическа хрумка

Бившият министър попита дали покрай поднасянето на извинения на Путин, Радев и Борисов не са повдигнали темата за парите, които Русия има да ни дава

Снимка: бТВ
Снимка: бТВ
Венцислав Михайлов

„Турски поток” е политическа хрумка, направена, за да се демонстрира, че може и без Украйна. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” по бТВ бившият икономически министър Трайчо Трайков.

„За да се съгласи да участва, Турция получи 10% отстъпка за газа със задна дата. Това го постигат страни, които нямат комплекс за малоценност, когато преговарят с Русия – не се извиняват, не си удрят челата в земята”, подчерта той.

По думите му не е ясно дали по време на обявените за исторически посещения на Румен Радев и Бойко Борисов в Москва въобще са били обсъждани важни въпроси като плащането на транзитните такси даже след спирането на трасето през Украйна (по договор задължението на Русия в размер на стотици милиони не би трябвало да отпадне) или за връщането на парите, които с последното решение на ЕК става ясно, че България е надплатила на „Газпром”.

„Газът, който ще стигне по единствената засега тръба на „Турски поток” си е за Турция. Най-добрият начин за Европа е газът да е по съществуващата инфраструктура”, подчерта Трайков, като отбеляза, че „ако Кремъл много държи да се похарчат десетки милиарди за друго”, то трябва да се направи анализ.

По думите му така е имало момент, в който „Южен поток” е имало как да бъде изгоден за България, но след това „разходите ескалираха”, а освен това руският замисъл не е отговарял на правилата на свободния пазар, с помощта на които произходът на синьото гориво би бил без значение.

По темата „Белене” Трайков призова след евентуалното падане на мораториума да има заложен таван на разходите преди вземането на конкретно решение за Втора атомна, защото иначе „има риск да заминат няколко стотин милиона по консултанти”.

Мнението му е, че „за да не губи този проект, някой трябва да компенсира разликата между цената на производството и пазарната цена”, което означава или инвеститорът да губи много пари в продължение на години, или „аз, Вие и всички българи да им платим масрафа”.

Трайков отбеляза, че сега лобито около проекта говори за спиране на всички други мощности като тецовете и „Козлодуй”, само и само да стане проектът оправдан.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Четящ
  Отговор
  1 09:25  04.06.18
  Публикувано във факти.бг: По думите му не е ясно дали по време на обявените за исторически посещения на Румен Радев и Бойко Борисов в Москва въобще са били обсъждани важни въпроси като плащането на транзитните такси даже след спирането на трасето през Украйна (по договор задължението на Русия в размер на стотици милиони не би трябвало да отпадне) или за връщането на парите, които с последното решение на ЕК става ясно, че България е надплатила на „Газпром”. Да, не чухме нито дума по тези въпроси. А това не са малко пари за нашата държава. Но иначе дребните душички лизаха чужди дупета.
 • ivan4o
  Отговор
  2 09:28  04.06.18
  Абе не разбрахте ли Путин ко каза, Б-я докато не е с Русия за Нея газ няма да има!

  Коментиран от #10

 • Този очилат катил
  Отговор
  3 09:41  04.06.18
  Не разбра ли , че договорите имат срок и той изтича догодина.И никой не е длъжен да храни хунтата в Киев.Ще им пуснат малко газ , колкото да направят издръжката на мрежата им нерентабилна и те сами ще се издънят.А нали искаха пазарна икономика-да намерят по евтин газ , ако могат.Или да правят като жалките прибалтийци - втечнен газ от Америка , ама на тройна цена.Демокрацията е скъпо удоволствие.
 • Извор
  Отговор
  4 09:42  04.06.18
  далече от турция и русия, истинския южен поток се готви и за България, и за западните балкании и за цялата европа и ще е европейски

 • Димитър
  Отговор
  5 09:45  04.06.18
  Гроздето е кисело, трайков, кисело е... Лошото обаче е, че киселината я усеща само обикновенният човек, а вие - престъпниците, които ежедневно предавате националните ни интереси и слугувате на чужди си живуркате!
 • Шляхтиц
  Отговор
  6 10:12  04.06.18
  Може не само без Украйна, но и БЕЗ БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • Боко
  Отговор
  7 10:12  04.06.18
  Трайчо , време е за плаж !
 • логикаблестяща
  Отговор
  8 10:15  04.06.18
  И така, Русия няма да спре подаването на газ през Укр-Ром-Б-я, няма как засега. Ру ни нямат никакво, никакво доверие. Затова и турците им извиват милиардите, но на война, като на война. За Белене - централата вече трябваше да е изплатила 1/4 от разходите, но на война, като на война. Накратко, Русия е враг на 2 структури в които членуваме. Хибридната, кална, мръсна, прецакай "другарчето", войня, се е извисила неимоВерно. Котараците потриват доволно лапи, дърпат конците, и ние вдигаме ръце, сваляме ги, пак и пак, под похлупак.
 • ПЕЕВ
  Отговор
  9 11:33  04.06.18
  ТРАЙЧО- БОЙКО ТЕ ИЗРИТА ЗАЩОТО СИ НЕКАДЪРНИК ,СЕГА КАКВО ДРУГО ТИ ОСТАВА ОСВЕН ДА ПЛЮЕШ.
 • юрист
  Отговор
  10 11:41  04.06.18

  До коментар #2 от "ivan4o":

  Тогава руснаците да си ядат газът- защото транзита на руски газ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ е единственият нак- евтин вариант за цената на руския газ при продажбата му в ЕС. Също така- ако русия иска да има конкурентноспособна цена на руският газ, то ЗАДЪЛЖИТЕЛНО БЪЛГАРИЯ ще е входната точка за транзитирания руски газ- просто трасето през наша територия струва по- малко пари, а от там- и цената на руския природен газ при продажбата му в ес става по-ниска от цената, която би се формирала, ако руският газ се продаваше на турскогръцката граница. Руснаците трябва да знаят едмо много важно нещо- ЛИПСВА ЛИ ПРОДАЖБА НА РУСКИ ГАЗ В ЕС- най- големият В СВЕТА пазар на природен газ, ще липсват и пари за пенсиите на руските пенсионери в руският държавен федерален бюджет1 БЪЛГАРИЯ Е НЕЗАОБИКОЛИМ ФАКТОР, колкото и да се пъне русия да доказва нещо друго.
 • Бррр
  Отговор
  11 13:08  04.06.18
  Не знам колко си юрист,ама си неграмотен точно!Пише се газта,а не газът,неграмотник!

  Коментиран от #12

 • юрист
  Отговор
  12 13:23  04.06.18

  До коментар #11 от "Бррр":

  Неграмотник- става въпрос за ПРИРОДЕН ГАЗ, а не за битоваТА газ! Толкова си знаеш....При положение, че определителното “природен“ за съществителното “газ“ е от мъжки род, как така съществителното “газ“ ще е от женски род?! Руснако- бегай си в русия и не се мори да се занимаваш с граматичните правила на книжовния български език- те са достатъчно сложни за всички чужденци, включително и за теб!

  Коментиран от #13

 • хаха
  Отговор
  13 15:38  04.06.18

  До коментар #12 от "юрист":

  Ахахаха, много си прост Саше, като газ!
 • asdf
  Отговор
  14 01:46  05.06.18
  Боко ко вика на Пуциян: "Старшията прощава". Пудел ткф. Добре, че беше ЕС да осъди Газпром за злоупотребяване с монополно положение и след 1-2 години автоматично скъпата цена, която плащаме 2-3-4 държави от Източна Европа ще поевтинее. Ако трябваше да чакаме на Боко да предоговори скъпата цена, ехеее... - Трайчо Трайков: Надплатили сме близо 1 млрд лв. на "Газпром" от 2011 г. насам. От 2005 г. насам става въпрос за 3 млрд. лева, които сме надплатили. Това е изчислено на базата от разликите между това, което ние сме плащали, сравнено с останалите европейски страни за същото количество енергия", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Напиши коментар:


Публикувай