2 854 9

Солена глоба и наказание за отказ да духаш в дрегер

Пловдивчанин се прости с книжката си за две години и за капак отнесе глоба за две хиляди лева

Венцислав Михайлов

Пловдивчанин се прости с книжката си за две години и за капак отнесе глоба за две хиляди лева, защото е отказал да бъде тестван за алкохол.

Това разкрива сайтът TrafficNews.bg.

Случката е станала в края на месец януари тази година. Нарушителят е бил спрян за рутинна проверка в Коматево в късния следобед. След проверка на документите, полицаите решили да изпробват водача за употребата на алкохол. Той веднага отказал. За това му бил издаден талон за медицинско изследване, което също не е било направено.

Водачът обаче не бил съгласен с органите на реда и обжалвал наказателното постановление. След заседание преди дни в Районен съд – Пловдив, магистратите решиха да оставят без уважение жалбата на нарушителя.

Според съда законосъобразно е ангажирана административно-наказателната отговорност на жалбоподателя за извършеното нарушение и правилно е приложена разпоредбата на чл.174 ал.3 от ЗДП, като му е наложена глоба в размер на 2000 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца, доколкото законодателят е предвидил санкцията във фиксиран размер, поради което и тя не подлежи на ревизиране.

А какво всъщност се казва в член 174?

Чл. 174. (1) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина с концентрация на алкохол в кръвта, установена с медицинско изследване и/или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишвания въздух:

над 0,5 на хиляда до 0,8 на хиляда включително - за срок от 6 месеца и глоба от 500 лв.;

над 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда включително - за срок от 12 месеца и глоба от 1000 лв.

(2) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, нов водач и водач, извършващ обществен превоз на пътници и товари, който управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина с концентрация на алкохол в кръвта, установена с медицинско изследване и/или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишвания въздух:

над 0,2 на хиляда до 0,7 на хиляда включително - за срок от 6 месеца и глоба от 500 лв.;

над 0,7 на хиляда до 1,2 на хиляда включително - за срок от 12 месеца и глоба от 1000 лв.

(3) Когато нарушението по ал. 1 и/или ал. 2 е извършено повторно, наказанието е лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от една до три години и глоба от 1000 до 2000 лв.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Манаф
  Отговор
  1 10:58  04.06.18
  Ако полицая откаже да ми духа, ще го накажат ли ?
 • Маличка
  Отговор
  2 11:00  04.06.18
  Браво на полицайте .Увеличете глобите и за тези които подсвиркват от колите като видят някоя шофьорка до тях.Разсейват ни и може птп да стане
 • Дядо
  Отговор
  3 12:12  04.06.18
  Миличка, тия дето ти подсвиркват те събуждат на светофара да заебеш шибания телефон и да караш .....

  Коментиран от #8

 • леля ви Гинче
  Отговор
  4 12:18  04.06.18
  Браво само така, нарушителите трябва да страдат. Мръсни пияндурници и наркомани мрете. Искаме строга, свястна и бързо действаща полиция и КАТ

 • Миризливия Пор
  Отговор
  5 13:59  04.06.18
  Само дето автора пропуска един детайл а дявола се крие в детайлите. В случая се цитират до 1.2 промила а над тях какво правим? просто отказваме да "духнем" и кръвна проба, плащаме си въпросните 2000 лева административно наказание и си стоим 2 години без книжка НО за сметка на това никой не те съди защото според наказателния кодекс: "Ако управлявам автомобила си с повече от 1,2 промила алкохол в кръвта си, мога да бъда наказан с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от двеста до хиляда лева. Ако извърша това повторно, но този път „само“ с над 0,5 промила, след като вече съм осъждан за горепосоченото нарушение на закона, то ще „получа“ от една до пет години затвор и с глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева." Ако се блъснеш и си знаеш че си на моитика зарязваш колата и се изнасяш по най-бързия начин и се появяваш като изтрезнееш. Пак има административно наказание и лишаването от книжка+глоба пак е по-леко от реалното наказание което трябва да понесеш. Така и така пишете, поне пишете защо човека е решил да мине по по-лекия вариант, само после защо е обжалвал вместо да вдигне банкет не знам.

  Коментиран от #6, #7

 • И ТАКА
  Отговор
  6 14:14  04.06.18

  До коментар #5 от "Миризливия Пор":

  и така,няма дело, няма присъда, няма проблем и всичко е точно !
 • Миризливия Пор
  Отговор
  7 14:56  04.06.18

  До коментар #5 от "Миризливия Пор":

  Ей как забравих, ще трябва да се пие още 1 кафе май. Ако автомобила е личен (на шофьора) и дрегера покаже над 0.5 промила мисля че беше и ти дерегистрират автомобила (6 месеца или 1 година не помня, кой иска да проверява) т.е. трябва да ти свалят номерата на място и ти прибират талона. След изтичане на определения срок минаваш на нова регистрация - в КАТ София дори и министъра беше отвратен от условията. Ако откажеш дрегер не се знае дали и колко си пил - регистрацията остава т.е. автомобила все още е автомобил а не недвижимо имущество и все още струва пари. За тази 1 година автомобила си се обезценява все пак а и никой друг не може да го управлява (например жена ти да те вози). Просто при алтернативата 2000+2 години без книжка не виждам кой нормален човек ще се съгласи да духне след това да бъде съден, да стои 1 година без книжка (ако стои повече от 1 година и проверовъчен изпит трябва), да си плати глобата и автомобила му да бъде дерегистриран и наново да го регистрира след време. Както вече някой каза "и всичко е точно". Моля модераторите ако мислят че нещо писанията ми нарушават добрия тон или обиждат някого просто да погледнат какво си пише в закона. Между другото същото важи и за наркотиците.
 • Маличка
  Отговор
  8 11:23  06.06.18

  До коментар #3 от "Дядо":

  Глупости. Съвестта и честна шофьорка съм
 • Маличка
  Отговор
  9 11:24  06.06.18
  * Съвестна!

Напиши коментар:


Публикувай