Last news in Fakti

4 Юни, 2018 12:02 1 492 16

Министърът на енергетиката: Борисов заяви ясно интереса ни пред Путин

  • енергетика-
  • турски поток-
  • теменужка петкова-
  • бойко борисов-
  • владимир путин

Срещата премина в откровен диалог, който приключи с конкретен резултат - "Турски поток" ще преминава през България

Министърът на енергетиката: Борисов заяви ясно интереса ни пред Путин - 1
Снимка: БТА

„Срещата на високо равнище между българския премиер Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин премина в един откровен диалог, който приключи с конкретен резултат – ясното политическо послание от страна и на двамата, че част от „Турски поток“ ще преминава през България, но все още не е уточнено каква част от този газ ще бъде транспортиран и каква част търгуван“. Това каза пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Според нея, това е новина, която слага едно много добро начало на българо-руските отношения, а оттук нататък предстои работата по техническите детайл. „Що се отнася до това каква част от природния газ, който ще идва от „Турски поток“ ще бъде транспортиран, каква част ще бъде търгуван през т.нар. газов хъб на територията на България, което на практика представлява налична инфраструктура за това да можем да осигурим доставки на природен газ от различни източници, и от друга страна представлява една платформа за търговия с природен газ, предстои да разберем в рамките на тези разговори, които предстои да проведем“, каза тя.

Петкова категорично заяви, че всичко, което предстои да се направи, ще бъде изцяло съобразено с изискванията на ЕК по отношение на правилата за конкуренция, правилата, свързани с природния газ, както и на цялостната визия и концепция на ЕС по отношение на енергетиката.

На срещата Путин – Борисов премиерът постави много отчетливо нашия национален интерес. Оттук нататък има една много ясна визия как той да бъде защитен, коментира Петкова.

„Русия има интерес да продава руския природен газ в Европа. Ние също имаме нашия интерес и той е България да остане фактор на газовата карта на Европа. С реализацията на проекта „Турски поток“ една голяма част от транзита, който към настоящия момент преминава през България, всъщност вече няма да преминава, ако ние не направим така, че да постигнем такива резултати, които да ни дадат възможност да не бъдем заобиколени от големите инфраструктурни проекти в областта на природния газ“.

Що се отнася до АЕЦ „Белене“, ако парламентът вземе решение и даде мандат на правителството да работи в тази посока, това, което се предлага като вариант, е свързано с възможността да се търсят варианти за реализация на проекта, при много ясно очертани параметри, подчерта Теменужка Петкова.

„На първо място – да не се предоставя държавна гаранция, на второ място – да няма дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия и съответно – да бъдат обособени активите и пасивите във връзка с проекта в една отделна компания, т.е. проектът да бъде реализиран на пазарен принцип. Всичко това ще бъде оценено, тъй като трябва да се направи оценка на тези активи – материални и нематериални, и тази оценка ще ни даде възможност да видим какъв дял бихме могли да притежаваме от една такава компания. Това, с което ние можем да участваме, е наличните активи във връзка с проекта АЕЦ „Белене“.

Тя каза още, че очаква в рамките на следващата седмица да има решение на парламента по отношение на проекта „Белене“. „Мисля, че в рамките на тази седмица, която предстои ще има подобен дебат в пленарна зала. Така че, очаквам такова едно решение, или каквото и да е решение, да е факт в рамките на тази седмица. Моята информация е, че това ще бъде в рамките на следващата седмица“.

Министър Петкова потвърди думите на вицепремиера Томислав Дончев за четвърти потенциален инвеститор за проекта. „Наистина има писмено заявен такъв интерес, но нямаме такава оторизация да говорим от името на компанията или да споменаваме имена. Нека засега за запазим мълчание по този въпрос“. Тя каза, че съвсем скоро се очаква публично да стане известен четвъртият потенциален инвеститор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    11 0 Отговор
    Тая НАЛИ СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА.
    КО ? КО СТАНА🤗
  • 2 българче

    15 0 Отговор
    Въртим, сучем, накрая "енергийната ни независимост от Русия" се превърна в енергийна зависимост и от Русия и от Турция.

    КОЙ ще поеме отговорност????

    Коментиран от #6

  • 3 777777

    4 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Петкова категорично заяви, че всичко, което предстои да се направи, ще бъде изцяло съобразено с изискванията на ЕК по отношение на правилата за конкуренция, правилата, свързани с природния газ, както и на цялостната визия и концепция на ЕС по отношение на енергетиката.

    А правилата на ЕК и на ЕС, са това хъбче да работи с няколко газови направления, т.е. да се изключи възможността за пренос на само един доставчик ( Русия), така че тия ще гонят Михаля:)
  • 4 ГОВЕДАР

    9 0 Отговор
    Путин говори тиквата блее това е заявен интерес.Тая ако не ръси глупости веднага ще я разкарат.
  • 5 SAAB

    9 1 Отговор
    Тая е стояла през цялото време само.... в бюфета !

    Коментиран от #11

  • 6 onq s konq

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "българче":

    След като говориш за българска "енергийна зависимост" от Русия,защо не кажеш че и ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ЕВРОПА СЪЩО Е ЕНЕГИЙНО ЗАВИСИМА ОТ РУСИЯ?По-важното обаче - ЗАЩО НИКОЙ ТЕК НЕ СПОМЕНАВА,ЧЕ РУСИЯ Е ФИНАНСОВО ЗАВИСИМА ПЪК ОТ ЕВРОПА,ВКЛ И БЪЛГАРИЯ?А защо си мислите тука разни рускомазнещи се че Русия ни прави "КОМПРОМИС" с газова тръба "НА ДОБРА ВОЛЯ",а не че ИМА ЧИСТ БИЗНЕСИНТЕРЕС ДА ПОЛЗВА ПРЯКАТА НИ ТЕРИТОРИЯ и да избегне скъпият заобиколен маршрут? И ако някой възкликне "бе кви хора сте бе..." няма да е точно-подходящата реплика е "АБЕ ВИЕ ХОРА ЛИ СТЕ ИЗОБЩО?"

    Коментиран от #10, #14

  • 7 патриотъ

    5 0 Отговор
    Тая уреди сделката с тока,сега урежда и с газта!Нали беше подала оставка,какво стана?Или е толкова голям специалист,че без нея не могат!Пак лъже като циганка,ама тя само това и може!
  • 8 ВДСТЛ

    3 0 Отговор
    Кво стана със стрина Гинка познатата на г-жа Петкава. Нещо много се замълче. По това нещо да каже, за другото е ясно ще плащаме на Турция за газа.
  • 9 Ххххх

    5 0 Отговор
    Боко прост
    Народът прост-Държавата слаба
    Както се казва
    Като си прост, ще е за дълго
    Гласувайте за ГЕРБ
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хахаха

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "SAAB":

    Нееееее
    Пържолите и ги носят при козметичката
    Я виж как е изрисувано, прасенцето
    Хахаха
  • 12 Све

    4 0 Отговор
    Срам ме е като виждам разликата между ББ, ЦвЦв, ЦЦ- нашите ,, водачи", с който и да е представител на чуждо правителство.
    Дори сделките/престъпленията им са на толкова низко ниво !!!
  • 13 onq s konq

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Ххххх":

    Абсолютно ясно ти е,че Русия разчита единствено на ИЗНОС НА СУРОВИНИ оръжие,като акцентът пада върху нефта и газа,за което няма ембарго.Това е и основното перо за издръжката на ОГРОМНИЯ Й БЮРОКРАТИЧЕН АПАРАТ,КАКТО И НА ВОЕННО ПРОМИШЛЕНИЯ КОМПЛЕКС,КАТО МИЛИОНИТЕ ВОЕННОСЛУЖАЩИ И МВР СА ОТДЕЛНО.А като се има предвид че въпреки това мин.раб. заплата е НА ПОЛОВИНАТА НА ТАЯ В "БЕДНА БЪЛГАРИЯ",колко дни или седмици би могла да изкара въпросната Путинова губерния без ПАРИТЕ НА ЗАПАДА за покупки на газ?А иначе девизът ти ми е ясен-"Наричам всички прости защото аз самият съм прост,та да не ме разкрият в тарапаната":)
  • 14 Доктор Охболи

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Абе да кажем, че от икономика не разбирам, ама как така Русия финансово е зависима от ЕС, че и от нас дори? Щото ни продава газ ли? Че тя не кара никого насила да купува от нея. Като не ще ЕС и ние, тя ще намери на кого да го продаде. Но дори и да не го продаде на никого, това не значи, че в Русия всичко ще замре. Тя е една от малкото страни в света, която може да се самоиздържа.

    Коментиран от #16

  • 15 asdf

    0 0 Отговор
    Боко ко вика на Пуциян: "Старшията прощава". Пудел ткф. Добре, че беше ЕС да осъди Газпром за злоупотребяване с монополно положение и след 1-2 години автоматично скъпата цена, която плащаме 2-3-4 държави от Източна Европа ще поевтинее. Ако трябваше да чакаме на Боко да предоговори скъпата цена, ехеее... - Трайчо Трайков: Надплатили сме близо 1 млрд лв. на "Газпром" от 2011 г. насам. От 2005 г. насам става въпрос за 3 млрд. лева, които сме надплатили. Това е изчислено на базата от разликите между това, което ние сме плащали, сравнено с останалите европейски страни за същото количество енергия", посочи той пред Bulgaria ON AIR.
    \\\ РУС има отчаяна нужда от пари, та даже почна да разпродава гиганта Роснефт и вече притежава само 50%...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове