1 314 7

Румен Овчаров: Китайският инвеститор за АЕЦ „Белене” е по-сериозен

Той е категоричен, че е за построяването на „Белене”

Светослава Ингилизова

„Ако Русия я сметнем за Европа, единият инвеститор е европейски, а другият – азиатски. Според мен по-сериозният е китайският инвеститор”, каза пред бТВ бившият енергиен министър Румен Овчаров.

Той е категоричен, че е за построяването на „Белене”, но трябва да бъде гарантирано, че стойността на проекта няма как да бъде раздута корупционно.

„Чуждестранният инвеститор може да постави нещата на много ясна основа и трябва ад има обществен контрол върху развитието на този проект”, коментира още Овчаров. По думите му премиерът Бойко Борисов го е потърсил за съвет относно АЕЦ „Белене”.

„Този въпрос, гледам, в момента вече е тръгнал да се решава. Аз виждам едни и същи говорители на едни и същи измислици и страхове отново да ни разказват за разни сеизмични зони”, коментира още Овчаров.

Той е категоричен, че зоната на АЕЦ „Белене” не е сеизмична.

„Ние отново се плашим и си разказваме едни страхове, нямало кой да купува електроенергията… Има една елементарна истина – себестойността на електроенергията на АЕЦ „Белене” ще бъде по-ниска от тази на АЕЦ „Козлодуй”, смята Овчаров.

По думите му нашата централа „ще се изкупи” за по-малко от 20 години, а след това – всичко останало ще е плюс за държавата.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бако
  Отговор
  1 19:20  04.06.18
  Е как да не е по-сериозен предполагам как ще си цака на бат Румчо
 • куку руку ку
  Отговор
  2 19:24  04.06.18
  Имаше един филм преди 30-тина години: "Китайски синдром". Да не стане така, че да го изиграем в действителност?
 • ХайСикТер
  Отговор
  3 19:27  04.06.18
  Ще ни се дръпнат очичките и на нас като със китайските стоки - боклук и трошляк ама вече ни излиза бая солено уж евтинията!
 • гост
  Отговор
  4 19:30  04.06.18
  Овчаров? Каква авторитетна и независима личност. Как да не вярваш в проекта като лобират за него такива доказали се през годините принципни хора!
 • 666
  Отговор
  5 19:56  04.06.18
  Тоя мошеник-тарикат пак ли се появява в публичното пространство и защо още е на свобода???
 • Бай Пешо
  Отговор
  6 22:18  04.06.18
  АЕЦ Белене има бъдеще само ако българските дупетати не крадат от печалбата на централата,защото сега в момента от АЕЦ Козлодуй дупетатите крадат не много - а всичко!!!Знам кой и как носи в партийните каси парите в брой . Краде се на поразия.Има ръководители на АЕЦ които са за затвора , но прокуратурата и ДАНС са мафия и изобщо не си вършат работата!!!! НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ ТАКА!!!
 • Гост
  Отговор
  7 08:13  05.06.18
  Овчаров най вероятно е още на заплата в АЕЦ Белене, доскоро имаше хора на огромни заплати и в "Южен поток" въпреки, че единият проект е под въпрос, а другия отдавна напълно отхвърлен Представяте ли си за каква разсипия идва реч. Вече 30 години някой вземат държавна заплата за АЕЦ Белене, а напрактика не са свършили нищо. Няма журналисти да се поинтерусуват какво става и да информират хората. Сменят се правителства и никой не търси отговорност на тези хора.

Напиши коментар:


Публикувай