675 11

Румен Радев: Много думи за корупцията, но без дела

Президентът определи като нормално желанието на бизнеса да се ориентира към развитие на конкурентоспособна икономика

Венцислав Михайлов

Корупцията ерозира доверието в държавата. Специално за България обаче корупцията има и друго специфично негативно влияние. Тя все повече се превръща в основно препятствие за реализация на стратегически за страната цели – развитието на конкурентноспособна икономика и пълноценна европейска интеграция. Това заяви президентът Румен Радев, който откри днес международна конференция на тема „Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията“. Форумът се провежда под патронажа на българския държавен глава и има за цел да представи практиките на различни европейски страни в борбата с корупцията, както и антикорупционните модели в Европа.

В изказването си президентът Радев подчерта необходимостта от всеобхватни мерки за противодействие на корупцията в България и призова за законодателни инициативи, фокусирани върху разкриването, пресичането и разследването на корупционните схеми в реално време и за наказателно преследване на отговорните лица.

„За корупция в България се говори много, но според мен се прави твърде малко, а напоследък даже и още по-малко се говори“, заяви Румен Радев. Държавният глава определи противодействието на корупцията като особено актуален въпрос, тъй като вниманието на обществото е съсредоточено извън пределите на България, почти изцяло в полето на външната политика, Западните Балкани, Европейското председателство и Русия. „Всички знаем, че за корупцията няма почивно време, оставена без обществено внимание и без систематични методи за въздействие, тя се разраства като раково образувание“, подчерта президентът.

По думите на държавния глава корупцията нанася огромни вреди на обществото, овладява основни лостове на държавно управление в законодателната, изпълнителната и съдебната власт и ги подчинява на частни интереси. „Тя краде от благосъстоянието на нацията, ограничава основни права и свободи на гражданите, генерира бедност и престъпност“, заяви още Румен Радев.

Президентът определи като нормално желанието на бизнеса да се ориентира към развитие на конкурентоспособна икономика. Но когато усилията на компаниите се насочват, вместо в развитието на иновации и конкурентоспособност, към търсене на подходящ човек в държавната администрация, който срещу определени финансови стимули може да реши спечелването на обществената поръчка, то е убийствено за икономиката.

Според Румен Радев европейската интеграция на страната ни не е възможна без значителна промяна в отношението и безкомпромисни резултати в борбата с корупцията. „Каквито и жонглирания и представяния да правим на всякакви макроикономически финансови показатели, критерият за нашето пълноценно интегриране и място в ядрото на интегрирана Европа ще бъдат резултатите, които постигаме в борбата с корупцията“, посочи президентът.

По думите на държавния глава, ако искаме да сме пълноценни и интегрирани в Европа, трябва да “надскочим нашата ограда” и да определим методите за развитие и прилагане на антикорупционни мерки, да видим какво става отвъд тази ограда, да черпим опит от добрите европейски практики и да вдигнем поглед далече над частичните препоръки на мониторинговите доклади. „Убеден съм, че европейска интеграция за нас означава европейски модели и стандарти в борбата с корупцията, а това означава обединяване на усилията на всички институции, ангажирането на цялото общество за справяне с тези сериозни за страната ни проблеми“, подчерта държавният глава и изрази надежда днешната конференция да постави началото на провеждането на бъдещи дебати и реални действия за справяне с този проблем.

Участие в събитието взеха утвърдени експерти от различни европейски държави, както и представители на български институции, ангажирани в противодействието на корупцията - председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев, председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков, заместник-омбудсманът доц. Диана Ковачева д-р по международно право и международни отношения.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Коментар
  Отговор
  1 16:45  05.06.18
  И ТИ ПОЧНА САМО ДА КОНСТАТИРАШ
 • ПЕЕВ
  Отговор
  2 17:31  05.06.18
  АБЕ ЯЖ СИ КЕБАБЧЕТАТА И НЕ КОНСТАТИРАЙ МНОГО ЧЕ НЕ ТИСЕ ОТДАВА.
 • Коментар
  Отговор
  3 17:33  05.06.18
  Знам,че на Много Хора не им е Приятно но Въпреки Отрицанието и на мен не ми е приятно но Констатирам Хронологията И СПОРЕД МОЙТО МНЕНИЕТО МИ Е,ЧЕ ПРЕЗИДЕНТА СТАНА ЕДИН /НАБЛЮДАТЕЛ/ НЕ УЧАСТНИК В ДНЕШНАТА ИСТОРИЯ. ВЪПРЕКИ,ЧЕ МУ СИМПАТИЗИРАМ НО ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕМ.

  Коментиран от #4

 • АБЕ ТИ В ЧАС ЛИ СИ
  Отговор
  4 17:42  05.06.18

  До коментар #3 от "Коментар":

  ТОЙ НЕ Е В ПАРЛАМЕНТА.ГАТ СТАНЕМ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА ТОГАЗ МУ ДРЪШ СМЕТКА.МИЛИОН И ПОЛОВИНА БЮРОКРАЦИЯ В БЕ ГЕТОТО ЛАПА И НА ПРАВНУЦИТЕ ТИ КАЙМАКА. РУМЪНСКА РЕВОЛЮЦИЯ ТРЯА ТУКА.

 • Коментар
  Отговор
  5 17:54  05.06.18
  ЕДНА НОЩ Си Загубих ВРЕМЕТО ДА ЧЕТА ПРАВОМОЩИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА.И ПРЕЗИДЕНСКАТА ИНСТИТУЦИЯ И ТРЯБВА Да ТИ СПОДЕЛЯ,ЧЕ ДОСТА ПРАВОМОЩИЯ ИМА. БНТ И БНР СА ПОД ШАПКАТА НА ПРЕЗИДЕНТСКАТА ВЛАСТ ЕТО ЕДНО ОТ НЕЩАТА С КОИТО ТЕ ИЗНЕНАДВАМ ИМА И ОЩЕ.ИЗОБЩО НЕ Е СЛАБА КАКТО КОМАНДВАЩА ТАКА И ПОЛИТИЧЕСЩА ФИГУРА
 • 6 21:13  05.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • filo
  Отговор
  7 22:22  05.06.18
  Тая институция президент, колкото по-скоро я закрият, толкова по-добре.Освен разходи друго не прави.
 • Миро
  Отговор
  8 02:25  06.06.18
  Този тиквеник на снимката е прост като гъдулка!

  Коментиран от #11

 • впечатлен
  Отговор
  9 08:46  06.06.18
  Този човек някой го ръчка от време на време да говори глупости. Някой му ги пише с усилие и той ги чете сричайки. Въпреки лакейското поведение на партията му и на него самия, и Путин е на ясно, че е кауза пердута. Да говори каквото си ще и колкото си иска. То не става само да показва новите костюмчета на жената до себе си. Тя пък нещо замлъкна напоследък, време е да каже нещо. Много я бива!
 • Димитров
  Отговор
  10 12:47  06.06.18
  БОРИСОВ ДА ОБНАРОДВА ВЪНШНИЯ ДЪЛГ НА БЪЛГАРИЯ И къде похарчи 50 милярда
 • 11 22:48  06.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай