Last news in Fakti

5 Юни, 2018 16:43 941 11

Румен Радев: Много думи за корупцията, но без дела

  • корупция-
  • бизнес-
  • дела

Президентът определи като нормално желанието на бизнеса да се ориентира към развитие на конкурентоспособна икономика

Корупцията ерозира доверието в държавата. Специално за България обаче корупцията има и друго специфично негативно влияние. Тя все повече се превръща в основно препятствие за реализация на стратегически за страната цели – развитието на конкурентноспособна икономика и пълноценна европейска интеграция. Това заяви президентът Румен Радев, който откри днес международна конференция на тема „Европейски практики и възможности за противодействие на корупцията“. Форумът се провежда под патронажа на българския държавен глава и има за цел да представи практиките на различни европейски страни в борбата с корупцията, както и антикорупционните модели в Европа.

В изказването си президентът Радев подчерта необходимостта от всеобхватни мерки за противодействие на корупцията в България и призова за законодателни инициативи, фокусирани върху разкриването, пресичането и разследването на корупционните схеми в реално време и за наказателно преследване на отговорните лица.

„За корупция в България се говори много, но според мен се прави твърде малко, а напоследък даже и още по-малко се говори“, заяви Румен Радев. Държавният глава определи противодействието на корупцията като особено актуален въпрос, тъй като вниманието на обществото е съсредоточено извън пределите на България, почти изцяло в полето на външната политика, Западните Балкани, Европейското председателство и Русия. „Всички знаем, че за корупцията няма почивно време, оставена без обществено внимание и без систематични методи за въздействие, тя се разраства като раково образувание“, подчерта президентът.

По думите на държавния глава корупцията нанася огромни вреди на обществото, овладява основни лостове на държавно управление в законодателната, изпълнителната и съдебната власт и ги подчинява на частни интереси. „Тя краде от благосъстоянието на нацията, ограничава основни права и свободи на гражданите, генерира бедност и престъпност“, заяви още Румен Радев.

Президентът определи като нормално желанието на бизнеса да се ориентира към развитие на конкурентоспособна икономика. Но когато усилията на компаниите се насочват, вместо в развитието на иновации и конкурентоспособност, към търсене на подходящ човек в държавната администрация, който срещу определени финансови стимули може да реши спечелването на обществената поръчка, то е убийствено за икономиката.

Според Румен Радев европейската интеграция на страната ни не е възможна без значителна промяна в отношението и безкомпромисни резултати в борбата с корупцията. „Каквито и жонглирания и представяния да правим на всякакви макроикономически финансови показатели, критерият за нашето пълноценно интегриране и място в ядрото на интегрирана Европа ще бъдат резултатите, които постигаме в борбата с корупцията“, посочи президентът.

По думите на държавния глава, ако искаме да сме пълноценни и интегрирани в Европа, трябва да “надскочим нашата ограда” и да определим методите за развитие и прилагане на антикорупционни мерки, да видим какво става отвъд тази ограда, да черпим опит от добрите европейски практики и да вдигнем поглед далече над частичните препоръки на мониторинговите доклади. „Убеден съм, че европейска интеграция за нас означава европейски модели и стандарти в борбата с корупцията, а това означава обединяване на усилията на всички институции, ангажирането на цялото общество за справяне с тези сериозни за страната ни проблеми“, подчерта държавният глава и изрази надежда днешната конференция да постави началото на провеждането на бъдещи дебати и реални действия за справяне с този проблем.

Участие в събитието взеха утвърдени експерти от различни европейски държави, както и представители на български институции, ангажирани в противодействието на корупцията - председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев, председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков, заместник-омбудсманът доц. Диана Ковачева д-р по международно право и международни отношения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    7 12 Отговор
    И ТИ ПОЧНА САМО ДА КОНСТАТИРАШ
  • 2 ПЕЕВ

    2 7 Отговор
    АБЕ ЯЖ СИ КЕБАБЧЕТАТА И НЕ КОНСТАТИРАЙ МНОГО ЧЕ НЕ ТИСЕ ОТДАВА.
  • 3 Коментар

    2 3 Отговор
    Знам,че на Много Хора не им е Приятно но Въпреки Отрицанието и на мен не ми е приятно но Констатирам Хронологията И СПОРЕД МОЙТО МНЕНИЕТО МИ Е,ЧЕ ПРЕЗИДЕНТА СТАНА ЕДИН /НАБЛЮДАТЕЛ/ НЕ УЧАСТНИК В ДНЕШНАТА ИСТОРИЯ.
    ВЪПРЕКИ,ЧЕ МУ СИМПАТИЗИРАМ НО ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕМ.

    Коментиран от #4

  • 4 АБЕ ТИ В ЧАС ЛИ СИ

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Коментар":

    ТОЙ НЕ Е В ПАРЛАМЕНТА.ГАТ СТАНЕМ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА ТОГАЗ МУ ДРЪШ СМЕТКА.МИЛИОН И ПОЛОВИНА БЮРОКРАЦИЯ В БЕ ГЕТОТО ЛАПА И НА ПРАВНУЦИТЕ ТИ КАЙМАКА. РУМЪНСКА РЕВОЛЮЦИЯ ТРЯА ТУКА.
  • 5 Коментар

    3 2 Отговор
    ЕДНА НОЩ Си Загубих ВРЕМЕТО ДА ЧЕТА ПРАВОМОЩИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА.И ПРЕЗИДЕНСКАТА ИНСТИТУЦИЯ
    И ТРЯБВА Да ТИ СПОДЕЛЯ,ЧЕ ДОСТА ПРАВОМОЩИЯ ИМА.
    БНТ И БНР СА ПОД ШАПКАТА НА ПРЕЗИДЕНТСКАТА ВЛАСТ ЕТО ЕДНО ОТ НЕЩАТА С КОИТО ТЕ ИЗНЕНАДВАМ ИМА И ОЩЕ.ИЗОБЩО НЕ Е СЛАБА КАКТО КОМАНДВАЩА ТАКА И ПОЛИТИЧЕСЩА ФИГУРА
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 filo

    1 0 Отговор
    Тая институция президент, колкото по-скоро я закрият, толкова по-добре.Освен разходи друго не прави.
  • 8 Миро

    2 2 Отговор
    Този тиквеник на снимката е прост като гъдулка!

    Коментиран от #11

  • 9 впечатлен

    1 1 Отговор
    Този човек някой го ръчка от време на време да говори глупости. Някой му ги пише с усилие и той ги чете сричайки. Въпреки лакейското поведение на партията му и на него самия, и Путин е на ясно, че е кауза пердута. Да говори каквото си ще и колкото си иска. То не става само да показва новите костюмчета на жената до себе си. Тя пък нещо замлъкна напоследък, време е да каже нещо. Много я бива!
  • 10 Димитров

    0 2 Отговор
    БОРИСОВ ДА ОБНАРОДВА ВЪНШНИЯ ДЪЛГ НА БЪЛГАРИЯ И къде похарчи 50 милярда
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове