5 Юни, 2018 19:22 2 877 10

Превозвачи: Евродепутатите подведоха Борисов, това е пирова победа

  • превозвачи-
  • превоз

Новите промени в пакет „Мобилност“ влошават условията за българските превозвачи. Това каза в интервю за радио„Фокус“ превозвачът Петко Ангелов.

По думите му става дума или за недоразумение, или за измислица на европейските чиновници. Той уточни, че реакция от страна на превозвачите ще бъде предприета, след като стане ясно какво точно се е случило.

„Мисля, че евродепутатите са подвели премиера Бойко Борисов, казвайки, че сме постигнали победа. В момента сме в по-лоша ситуация от преди, защото предишният вариант беше, че шофьорите се прибират на 3 седмици, а камионите остават, докато сега камионите трябва да се прибират на 3 седмици с товар до България и да излизат с товар. Това е измислица на чиновниците, която е много лоша за нас. В първия момент и ние недоумявахме какво се случва, тъй като очаквахме, че с приетата декларация за шофьорите ситуацията ще се подобри, а сега излиза, че с новия вариант, дори и камионът да се прибере празен, не се признава, че се е прибрал“, обясни превозвачът. Петко Ангелов допълни, че предстои всички браншови организации да напишат открито писмо и декларация с искане за разяснение и водене на преговори наново.

Ден след като Комисията по транспорт в Европейския парламент отхвърли част от текстовете на пакета „Мобилност“, срещу които протестираха българските превозвачи, отзивите в България са противоречи заради разнопосочната на моменти информация, съобщи „Фокус“.

Процедурата засега е само в начална фаза. Предстои тя да мине през още няколко етапа.
Информацията, която достигна до медиите в понеделник, разпространена от български евродепутати гласеше:

Евродепутатът Андрей Новаков даде интервю за пресслужбата на Групата на ЕНП в ЕП, в което обясни „след гласуването е отпаднала тоталната забрана за използване на кабините на камионите за почивка, отпаднало е и изискването на всеки три седмици шофьорите да се прибират вкъщи, както и намерението на Комисията международните шофьори да попадат в обхвата на Директивата за командированите работници – тоест, на всеки 72 часа, прекарани в някоя страна членка, да бъдат налагани местните изисквания и местното законодателство“.

Във понеделник вечерта от пресофиса на евродепутата Петър Курумбашев предоставиха обобщени резултати от гласуването по първата част на Пакета за мобилност в Комисията по транспорт и туризъм в ЕП:

Директивата относно командироването на работници да не се прилага по отношение на международния транспорт и транзита, но за сметка на това да се прилага по отношение на каботажа и комбинирания транспорт в частта, в която имаме сухопътен транспорт;

По отношение на ползването на почивката в кабината - водачите няма да могат да ползват нито седмичната, нито намалената седмична почивка в кабината, освен ако не са паркирани на сертифицирани зони за паркиране, които ще трябва да отговарят на дълъг списък с условия като брой тоалетни, душове, пейки за отдих, други санитарни и хигиенни условия, които следва да бъдат съобразени с пола (gender friendly);

Седмичната и намалената седмична почивка ще трябва да се ползва в хотел или на място, осигурено от работодателя;

Компенсацията за намалената седмична почивка ще се ползва задължително преди изтичането на третата седмица, но няма да бъде задължително водача да се прибира вкъщи, а може след предварително подадена декларация до работодателя да избере да ползва почивката си на друго място;

От друга страна, Комисията по транспорт и туризъм прие като задължение на всеки три седмици превозното средство да има поне едно натоварване и едно разтоварване в държавата членка на регистрация; По отношение на правилата за осъществяване на каботажа - разрешен е в рамките на 7 дни от последното разтоварване в приемащата държава членка в хода на входящ международен превоз, при условие че престоя в тази държава-членка не надвишава 48 часа след влизането им на територията на тази държава членка.

Като път към ада, постлан с добри намерения, определи гласуваните текстове в пакет „Мобилност“ Красимир Лалов – зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи. „Поне от тази информация, която получихме и идва от евродепутата Петър Курумбашев, се оказва, че дори това е по-тежкият вариант, отколкото това, срещу което протестирахме. В протеста ни нашите шофьори трябваше да се прибират на три седмици, но сега се оказва, че нашите камиони трябва да се прибират на 15 дни, което е две седмици. Незнайно защо камионът трябва да се прибира, защото той нито има роднини, нито деца, за да си почива при тях, нито има социална отговорност“, коментира Лалов.

Според него това е най-страшният удар, по-страшен от този, който преди това е бил. „Има един куп други недомислия, за които човек се чуди защо официално не е пусната цялата стенограма от това гласуване и от изказванията, се казва, че ние сме победили в една битка, но все още не сме спечелили войната. Това за жалост не е точно така, не ми е ясно това пиар ли е, или неразбиране на проблема. Това, което се е служило, не може да се каже, че въобще е победа в каквото и да е“, допълни той. Лалов заяви, че ще бъде подготвен национален протест срещу гласуваните текстове.

„Ние конкретно ще се разграничим и Камарата на българските превозвачи от Пловдив, поради простата причина, че не срещу това сме се борили, за да стане нещо по-лошо, а да изградим и направим нещо по-добро за българските превозвачи“, коментира Лалов. Той уточни, че може би ще направят една национална среща и ще подготвят национален протест. „Защото дефакто и деюре някой или не казва истината, или заблуждават общественото мнение. Ако трябва да се прави нещо, то ще трябва да се направи културно и нормално. Когато те излъжат, тогава културата отива на втори план. Винаги бих желал в българското общество да се говори честно и открито, колкото и да е болезнено“, каза още Красимир Лалов.

Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камара на автомобилните превозвачи в България (КАПБ) заяви, че не бързат да се радват за гласуваните текстове. Димитров уточни, че до момента информацията е много разнопосочна. „В никакъв случай не мисля, че това е победа. „Има някакъв напредък във връзка със спането на борда на превозното средство, тоест когато е на паркинг, който отговаря на един куб изисквания. В такъв случай водачът може да спи на превозното средство. Обаче ние не знаем да има такива паркинги“, заяви Димитър Димитров.

Той уточни, че желанието е било докато не бъдат изградени тези паркинги в конкретна държава-членка на всеки 100 км, както е посочил европейският комисар отговарящ за транспорта Виолета Булц, да не може държавата членка да прилага това изискване. „Тоест водачите да могат да спят в превозното средство. А в конкретния случай, ако няма такива паркинги сме длъжни да спим в хотели. Оставяме камиона, не е ясно на кой несигурен паркинг“, допълни той.

Димитров поясни, че има напредък относно най-голямото притеснение на превозвачите - изискването на всеки три седмици шофьорите да се прибират вкъщи. „Но се появява една нова точка, която гласи, че третата седмица трябва да има едно товарене и разтоварване в територията на страната по регистрация. Това за нас е много по-лошо отколкото прибирането на водача у дома. Прибирането на водача може да стане с автобус, с лека кола, дори с камиона, който е празен или с някакъв товар. В случая какво казват – водачът може да не се прибира, тоест оставяме го в Европа, но превозното средство трябва да го приберем с товар до страната на регистрация и трябва да излезе с товар“, коментира Димитър Димитров.

Той допълни, че се получава така, че дори не може превозното средство да се прибере празно. „Става така, че на база нашия внос и износ може да се окаже, че един камион ще чака с месеци докато намери товар за България и от България, или ще извършва превозите от себестойност само и само да отговори на това изискване“, каза още Димитър Димитров.

„Когато имаме пълната информация ще може да кажем да, устройвани или не, не ни. Към момента – удовлетворили са нашите искания, но са вкарали някои нови, които много повече ни утежняват отколкото предните. Това е информацията, с която разполагаме към момента. На тази база определено не сме доволни“, допълни Димитров.

Евродепутатът Ангел Джамбазки коментира за радио „Фокус“, че преждевременните празненства за пакета „Мобилност“ са излишни, тъй като битката тепърва предстои. По думите му въпреки добрите новини има множество нюанси, дори в приетите точки, които тепърва ще будят съмнение. „Самото предложение за плана „Макрон“ беше показателен пример за двойния стандарт, прилаган към страни от Източна Европа", добави той.

„Отпадна текстът, който задължаваше водачите да се прибират по родните си места на 21 дни, но само ако предварително уведомят къде ще почиват на 21-вия ден и то две седмици предварително. Това отново създава затруднения, защото водачът така трябва да си планира транспорта, за да каже къде ще бъде, което за транспорта е дълъг срок и ще бъде трудно. Има още една уловка - в третия документ от пакета се гласува връщането задължението на превозното средство да товари или разтоварва поне веднъж на 21 дни в държавата, в която е регистрирано.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гербераси долни

    24 4 Отговор
    Убедихте ли се сега в изкуствения пиар на ГРОБ, правим газов хъб ,хвалим се че сме си издействали една тръба да го пълни ,а се оказва че не е така ,три дни по медиите се шуми че сме надвили Макрон ,а накрая пак сме от тази същата (е.....а)страна да не я споменавам .Лошото е че депутатите си гледат интереса и не им дреме за обикновения човек .
  • 2 Роман дизел

    20 0 Отговор
    Европа защитава робите а Борисов не може да защити касичките си , е сега че го катурнат на първите избори тия дето продадаха на деда си нивите да купат дръгели на два милиона километра бизнес с кръвта на шофера да правят членска вноска у ДАЙ да внасят .

    Коментиран от #6

  • 3 Гост

    13 2 Отговор
    Егати манипулацията на обществото. Това е като рязането на лентичките.
  • 4 Питието е шесткратно дестилирано от прец

    12 1 Отговор
    кои не скача е червен

    ето ви демокрациа в деиствие
  • 5 Гост

    12 0 Отговор
    Абе сума месеци дъднете от ГЕРБ за БГ шофьора и пакета за мобилност, и как само Вие разбираш ли сте Матросов на амбразурата Ама до всеки български камион относно "вътрешното" стоят 4-ри полски, 2,5 румънски, по един унгарски, словашки, чешки. Значи казвате гербаджии комунистически, че поляци и румънци са чакали на Вас?! Айде бе... По долни и лъжливи бандюги не са ни "управлявали"! Чудя се вярвят ли си, че някой все още им вярва на утопиите?!
  • 6 Иванов

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Роман дизел":

    Има и такива, но са единици. Повечето са комунделски фирми и камионите им не са лоши. Нещо като зърнарската мафия. Жал ми е за шофьорите, защото те ще оберат калая, те и техните семейства. Ще трябва да идат на морето и сервитьори да станат или трактористи при някой зърнар. Местата за мафиоти са отдавна заети, а за друга платена работа забрави. Виж, работа за без пари дал Боко, много!
  • 7 Шофьор...бивш на камион

    8 1 Отговор
    Аз ще се кандидатирам за личен шофьор на Бойко Велики и ще го возя да открива нови обекти из БГ
  • 8 Герберче

    7 0 Отговор
    Абе, нали Боко каза, че се е джендърил на Макарона до 02.30 часа през ноща за да приеме да смени позата? Ква стана тя? Както винаги се опита да си препише чужди заслуги, но не разбра как за пореден път е бил пасивната страна с пълна уста.
  • 9 Фишьор

    2 0 Отговор
    Г О Л Я М К Е Ф !!!
    ХА. ХА. ХА ХА
  • 10 ГосТ

    1 1 Отговор
    Аре стига бе,да фалират боли ме фара и за ментраджиите и за шоферите. Цела Европа може да спазва правилата,само ние не. Да фалират.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове