1 464 4

Велинград с нов водопровод

Велинград с нов водопровод
Антония Стефанова

Проблемите във ВиК сектора в община Велинград продължават с години. Още през 2015-та природно бедствие отнесе част от жизнено важния за Велинград водопровод „Водев чарк”. Съоръжението осигуряваше около 70 литра вода в секунда. Допълнителен проблем за нормалното водоснабдяване в града се оказа и завишеното съдържание на естествен уран и алфа активност във водата от водоизточниците „Легоринец” и „Суха лъка”, поради което водоподаването от тях е преустановено. По този начин общината губи още близо 70 литра в секунда. Този недостиг е и поредната пречка за нормалното водоснабдяване на кварталите Чепино, Каменица и ниската част от бул. „Съединение”. Недостатъчна се оказва и компенсацията с вода от Пречиствателна станция.

Затова общината със собствени средства стартира дейности по възстановяване на водопровода. Кметът д-р Костадин Костадин Коев и директора на ВиК дружеството Георги Мяшков предприеха редица мерки, като видимите резултати се очакват в рамките на 15 дни. До края на месец юни община Велинград ще ремонтира така необходимия ни водопровод „Водев чарк”. С очаквания от него дебит от около 70 литра в секунда ще се компенсира липсата от вече спрените водопроводи, уверяват специалистите.

Паралелно с това от ВиК дружеството извършват и непрекъснат мониторинг на радиологичните показатели на каптажи „Легоринец”. Когато те се подобрят, водоподаването ще бъде възобновено незабавно.

Ръководството на община Велинград отправя и призив към всички граждани да спазват ограничителния режим за поливане на личните дворове. Той е в съответствие с нормативните изисквания на чл.5, т.1 от Наредба номер 1 за поддържане и опазване на обществения ред, чистотата и имуществото на територията на община Велинград. Водоползването да бъде ограничено в интервала от 8:00 ч. сутрин до 22:00 ч. вечер.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 09:40  06.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  2 12:50  06.06.18
  Значи този град съвсем скоро ще има отвратителна вода. Вижте какво стана с Габрово. Там от хубава вода и поръчки за милиони, неандерталски ремонти на търби сега водата им е постоянно замърсена понеже новото е отвратително сглобено от неуки същества и е много по-зле от старото. Но важното е, че общинар кара хибридна кола, а друг пък си купил бмв х5 за няколко хиляди лева от строителна фирма.
 • Расулюлах
  Отговор
  3 14:12  06.06.18
  Мега новината значи у неква провинция сменили тръбата за водата и тва е новина у 21 век у бълхария хахахха
 • Делон
  Отговор
  4 16:30  07.06.18
  Булгариа се краде и още се краде 3000г.ще се оправи но народ си гладува Комунизма ще свърши 44г.първо се слага асфалта после канализация. Жалме е за този търпелив народ. Делон

Напиши коментар:


Публикувай