1 887 8

Село скочи на фермер, който ги тероризира с крави

Има подаден сигнал в полицията, написан е и констативен протокол

Мария Атанасова

Легендата за каменското село Кръстина е малко известна и изключително интересна. Селото се е образувало в началото на 19-и век като оазис от върлуващата малария. Реката осигурявала чиста вода, а хората били под закрилата на богат грък на име Зорополис, който давал работа на всички, покровителствал ги и осигурявал подслон.

През 1862 при пороен дъжд реката-спасител на селото придошла, отнесла къщата на дъщерята на чорбаждията – Христина, а младото момиче загинало при бедствието. Заради това гъркът кръщава селото на нейно име, което след Освобождението е преименувано на Кръстина.

160 години по-късно селото се опитва да живее в сложна обстановка, с около 800 жители, половината от които от ромски произход. Доколкото е възможно двете общности съжителстват мирно и кротко, но действията на един техен съселянин – фермерът Ружди Салим са на път да взривят мирната обстановка, пише "Флагман".

Ружди е считан за богат човек от хората в Кръстина – има поне 100 крави, много овце и ниви. Той е всичко друго, но не и последовател на гърка Зорополис, основал селото преди век и половина. Ружди е арогантен, агресивен, а от него и семейството му се страхува мнозина.

Ружди има наети пасища, за които получава субсидии в Русокастро и Вратица, но гледал животните си по улиците на Кръстина, твърдят хората от селото.

Миналата седмица местни жители разказали, че кравите на Ружди ги тероризирали ежедневно. Животните били пуснати на воля из цялото село, вмирисвали всичко, опасвали градинки, влизали в дворовете на хората и унищожавали продукция им. Никой не смеел да гъкне, защото са респектирани от Ружди.

Има подаден сигнал в полицията, написан е и констативен протокол, а наред с това е започнала и проверка на Община Камено.

„Възложил съм детайлна проверка по този случай – ще се установи какво общинско имущество е разрушено и този човек ще бъде глобен. Няма да допуснем подобни своеволия. Като има крави ще си ги гледа и пази, защото те тръгват из селото и унищожават всичко, което ние се опитваме да направим с малкия си бюджет – паркове, градинки, улици”, каза кметът на Община Камено Жельо Вардунски.

„Имаме много оплаквания срещу Ружди Салим, опитваме се да говорим с него, предупреждаваме го, но до момента безрезултатно. Този човек отглежда над 100 крави и много овце, които редовно са по улиците, дори в центъра на селото. Последно бяха изпуснати в събота. Той се оправда, че са скъсали електропастира, но това се случва за пореден път”, каза кметицата на Кръстина Добринка Тодорова.

„Не можем да се преборим с него. Дъщеря му Диана идва и почва да се кара с нас. Казва ни: „Тревата не е ваша собственост”! Не може да приеме, че има пасища и улицата не попада сред тях”, гневи се друга жителка на селото.

„Дъщеря му е много опасна. Казва ми, че трябвало да умирам и да не се занимавам със семейството й, а не може да приеме, че аз не се занимавам с тях. Искам да опазя само градинката си, която ме храни, защото техните крави влизат в двора ми”, проплака жителка на селото.

Бургас / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 10:37  06.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Хъво
  Отговор
  2 10:39  06.06.18
  Напръскайте градинките с отрова и мангала да ги прати в екерисаш
 • Хасан ибн ал Невежи
  Отговор
  3 10:41  06.06.18
  Някакви ЦИГАНИ някъде правят проблеми не спазват правила не ги интересуват Закони .......... !!!!!!!! Това вече не е Новина . Те са под дъното , в Тинята !!!
 • Гост
  Отговор
  4 11:20  06.06.18
  Айде пак циганите ви виновни. Не че са ми симпатични, но от прочетеното в статията виждам единствено проблем с "държавата", а не че някой решил да яде от баницата.

  Коментиран от #6


 • ИВАН
  Отговор
  5 11:25  06.06.18
  Циганската наглост и нахалство са безгранични и не се ли озаптят, и сами на себе си ще навредят, но явно има интереси, това да не се случва.
 • И ловец съм и рибар съм
  Отговор
  6 11:38  06.06.18

  До коментар #4 от "Гост":

  Има си проблем с циганите и не можем да прехвърляме цялата отговорност върху държавата, макар и тя да е виновна, защото не взима мерки. Хората отдавна са го казали: "Това е геноцид върху българина.". Имам много приятели от чужбина. Идват на гости в България и много добре си прекарват. Не могат да разберат какво не ми харесва. Напомня им Италия, Юга, романтика, слънце, разкошно вино. "Ама - казвам. - поживейте малко в този рай, сами ще осъзнаете за какво иде реч.". За малцинствата е лесно - в една страна, в която те се издържат предимно с кражби, рекет и измами, както и с детски надбавки и помощи, а законът не се прилага, почти няма такова наказание, с което те да бъдат накарани да живеят като останалите български граждани. Притежават нещо, но то не е на тяхно име, няма как да им бъде отнето.
 • me be re
  Отговор
  7 11:39  06.06.18
  Е няма ли ловна дружинка в това село ?
 • гост
  Отговор
  8 12:46  06.06.18
  То много черен тоя фермер бе.

Напиши коментар:


Публикувай