3 168 12

Държавата изгуби дело срещу дете от Рудозем

Правосъдното министерство е осъдено отново да плати 397 лева на адвоката на Павлина

Светослава Ингилизова

Министърът на правосъдието Цецка Цачева загуби воденото от нея дело срещу дете от Рудозем. Решението на Смолянския окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Искът на правосъдното ведомство спрямо непълнолетната Павлина Мечева е на стойност 4 392 лева заради престъпление, извършено от баща й Димитър през 2010 г., когато е 33-годишен.

Абсурдното дело е образувано миналата година, когато Павлина е била на 17 години. Тя е посрещнала пълнолетието си като страна по дело срещу министъра на правосъдието, съобщи "Актуално".

На практика миналата година държавата си е поискала от Павлина платените компенсации на семейството на мъжа, убит от нейния баща по непредпазливост. Трагичният инцидент е станал през март месец 2010 г. в бар в Рудозем, където пенсионираният граничар Иван Боричев (на 59 г.) бил със свой приятел.

Димитър Мечев влязъл два часа преди полунощ и пил набързо няколко водки. Младият мъж започнал да се държи арогантно с околните. Боричев и неговият приятел опитали да го укротят, но вместо това се стигнало до бой. Молбата на бившия граничар към бармана да извика полиция афектирала Димитър още повече и той избутал Иван по стълбите. При падането главата му се ударила в тротоара и той припаднал.

Виждайки, че човекът не идва в съзнание, а линейката се бави, 33-годиишният Димитър Мечев тръгнал да търси помощ от болницата. 11 дни пловдивски лекари се бориха за живота на пострадалия от падането на тротоара, но не успяха да го възстановят след тежката черепна травма.

Мечев впоследствие бе признат за виновен в причиняването на смърт по непредпазливост. Осъден бе да лежи 6 години в затвор и да плати 100 000 лева кръвнина на наследниците на починалия мъж – 40 000 лв. на съпругата и по 30 000 лева на двете му деца.

Впоследствие наследниците на Боричев подават искане до Националния съвет за подпомагане и компенсация на пострадали от престъпления към правосъдното министерство. На съпругата бива изплатена финансова компенсация на стойност 2 740 лв., на едното дете - 838 лева, а на другото – 814 лв. През декември месец 2012 г. Мечев сам бе сложил край на живота си. В затворническата килия направил въже от скъсани чаршафи и се обесил.

Когато бащата се самоубива дъщеря му е на 12 години, а при нещастния инцидент е само на десет. През 2017 г., когато Павлина е на 17 г., Министерството на правосъдието завежда иск срещу нея да покрие изплатените компенсации на семейство Боричеви. Момичето навършва пълнолетие по време на съдебния процес. Съдът й дава възможност тогава да заяви изрично дали приема или се отказва от наследството на починалия си баща.

В определения срок момичето не направило волеизявление и съдът е приел, че тя е загубила правото си на наследство. На 6 февруари тази година Районният съд в Смолян отхвърли иска на министър Цачева като неоснователен и осъди министерството да плати 397 лв.на адвоката на момичето. Министерството обжалва решението пред Окръжния съд на Смолян, но го загуби и пред втората инстанция. Решението от 4 юни е окончателно. Правосъдното министерство е осъдено отново да плати 397 лева на адвоката на Павлина.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 449
  Отговор
  1 11:13  06.06.18
  идиотска държава
 • Гост
  Отговор
  2 11:19  06.06.18
  Нека Цеца да ги плати от джоба си или да освободи поста.
 • Просия
  Отговор
  3 11:34  06.06.18
  Кога ще се даде гласност, а какво остава и да спечелиш такова дело по време на комунизма..... белене що интелигенция е отнесъл със себе си...
 • 132
  Отговор
  4 11:50  06.06.18
  Дъртата комунистка от герб да извади парите от себе си!

  Коментиран от #8


 • гост
  Отговор
  5 12:45  06.06.18
  Говорите наглец тук, наглец там, а то ето ти го наглеца. Дотолкова се е фокусирала да одере кожата на обикновените хорица, че съди деца за греховете на самоубилите им се родители. Това е върховната наглост. И после да обжалва - още по-голяма наглост. Политиците източват и си разпределят милиарди от държавата, висят на заплати от по 3-4х.лв, а тръгнали да си търсят платено обезщетение и да съдят деца, супер сте, европейци.
 • фдфдфд
  Отговор
  6 14:49  06.06.18
  Не знам кое е по-абсурдно. Факта че правосъдния ни министър няма едно спечелено дело в кариерата си, или факта че в абсурдистан има закон за наследяване на дълговете на родителите от децата.
 • баба
  Отговор
  7 15:26  06.06.18
  Жив или мъртъв,убиеца трябва да обезщети жертвата.Тези пари са на детето на убития.Какво като е умрял?В моя блок масов изнасилвач,прехвърли всичко на роднини и за изнасилените момичета не остана нищо.И го гледам вече на свобода.А баща му се самоуби от срам.
 • антрашпиц
  Отговор
  8 15:54  06.06.18

  До коментар #4 от "132":

  Тя не е само комунистката от ГЕРБ.Тя е дъртата комунистическа кранта от ГЕРБ.
 • Цар Вул
  Отговор
  9 17:26  06.06.18
  ТАЗИ УФСЪ НЕ Е ЮРИСТКА/АДВОКАТ,СЪДИЯ ПРОКУРОР/!ЮРИСТКОНСУЛТ Е И ИМА ЧЕТИРИ ВИСЯЩИ ДЕЛА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПО СЛУЖБА В ПЛЕВЕН!!АКО НЕ ВЯРВАТЕ ПИТАЙТЕ БИВШИЯ КМЕТ НА ПЛЕВЕН ЗЕЛЕНИЯ ГОРСКИ!!!К,ВО ЧАКАТЕ БЕ ПРОКУРОРИ И СЪДИИ КОГА ЩЕ Я СЪДИТЕ?
 • 10 18:22  06.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • смях
  Отговор
  11 18:50  06.06.18
  Партийна секретарка, боко ще плати.
 • Янков
  Отговор
  12 16:19  07.06.18
  Мислех си, че след десет години и малко, съм се нагледал на герберастки простотии!!! Уви , явно този травестит Цецка, ще ни удивява със неограничената си простотия, и природна тъпота. А помните ли я как плака преди изборите, когато казала на дядо си, че станала член на БКП? Тази е уникален кукундрел!

Напиши коментар:


Публикувай