2 480 8

Седем нападения на мечки в Смолянско

Мария Атанасова

Седем нападения на мечки върху селскостопанско имущество и домашни животни са регистрирани през май от служителите на Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ). Жертви на дивите зверове са предимно овце, крава и телета. По три нападения има регистрирани в землищата на с. Загражден, община Баните, и в района на смолянското село Полковник Серафимово.

Кафява мечка е нападнала и умъртвила в три различни дни крава и две телета в района на местността „Малко Крушево“, в района на Загражден. Животните са попадали в лапите на дивия звяр по време на пашуване, като потърпевшите стопани са възрастни хора. Идентична е ситуацията и в с. Полковник Серафимово, където са умъртвени две овце и един коч, пише "Дарик".

„Две от животните - овца и коч, са мои, а другата е на колега. Нападенията стават по едно и също време и по един и същи начин. Мечката дебне стадото на прибиране от пашуване, грабва жертвите си и ги отнася“, коментира кметът на Полковник Серафимово Христо Мусорлиев. Според него мечката е в района от около няколко години, но през последната е започнала да прави поразии.

„Предполагам, че е около 180 кг мечка. Имаше изчезнали и телета, но собствениците си мислиха, че са се загубили, а най-вероятно и те са станали жертва на мечката“, коментира още Мусорлиев, който е и ловджия. От неговото стадо е пострадала и четвърта овца, но кучетата успели да я отърват от зъбите на мечката и в момента е лекуват с антибиотици. Останалото регистрирано нападение е в девинското село Жребово.

И при седемте сигнала е извършена проверка от служители на Групата за бързо реагиранекъм РИОСВ-Смолян и е установено, че щетите са нанесени от кафява мечка. Изготвени си и документи за обезщетяване на собствениците на пострадалите животни.

Смолян / България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Инкогнито
  Отговор
  1 23:38  06.06.18
  Да се убие не дава млеко и мръвка а даже го яде!!! Вредител ше взене да дигне някоя крава или овца и после унучетата какво ше ручат?
 • Townboy
  Отговор
  2 23:40  06.06.18
  В България мечките, циганите, кучетата и евреите имат повече права от хората. Едно време Пенчо Кубадински се грижеше за тия неща и в гората имаше само диви прасета тук там. Да се даде разрешително за отстрел щото вече не можем да отидем на излет спокойно!

  Коментиран от #3

 • Инкогнито
  Отговор
  3 23:42  06.06.18

  До коментар #2 от "Townboy":

  И яде Мед за друго не става и не оре даже и лозето не може да плеви

 • ЕНИМАЛ РЕСКЮ
  Отговор
  4 23:47  06.06.18
  Еми тия смолянски турци да спрът все повече да взимат от тириторията на Мечките защото с всеки ден все повече и повече пасищата се изкачват по нагоре и влизат в хабитата,,средата" на мечките!

  Коментиран от #8

 • 5 01:16  07.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Жоро
  Отговор
  6 01:59  07.06.18
  Оставете мечето на мира,и на него му се яде,като на вас,то откъде да знае,че прави бели??? Глад-от това го е направило.Голяма работа,2-3овце,2-3телета,ееее няма да обединят помаците!
 • Горски
  Отговор
  7 06:30  07.06.18
  Това сегашните мечки ли са бе..?..от едно куче ги е страх. Едно време какви мечки имаше ..
 • ХХМ
  Отговор
  8 08:52  07.06.18

  До коментар #4 от "ЕНИМАЛ РЕСКЮ":

  Незнам как да те нарека, защото няма подходящо название за теб. Незнам кога последно си ходил в см. Но опрелено не си наясно с етническото население в см. Заради тъпаци като теб сме в това положение. Само за твоя инфо ти казвам че в там е пример за съжителство между различните етноси.

Напиши коментар:


Публикувай