6 Юни, 2018 23:31 3 493 8

Седем нападения на мечки в Смолянско

  • мечка-
  • нападения-
  • смолянско

Седем нападения на мечки върху селскостопанско имущество и домашни животни са регистрирани през май от служителите на Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ). Жертви на дивите зверове са предимно овце, крава и телета. По три нападения има регистрирани в землищата на с. Загражден, община Баните, и в района на смолянското село Полковник Серафимово.

Кафява мечка е нападнала и умъртвила в три различни дни крава и две телета в района на местността „Малко Крушево“, в района на Загражден. Животните са попадали в лапите на дивия звяр по време на пашуване, като потърпевшите стопани са възрастни хора. Идентична е ситуацията и в с. Полковник Серафимово, където са умъртвени две овце и един коч, пише "Дарик".

„Две от животните - овца и коч, са мои, а другата е на колега. Нападенията стават по едно и също време и по един и същи начин. Мечката дебне стадото на прибиране от пашуване, грабва жертвите си и ги отнася“, коментира кметът на Полковник Серафимово Христо Мусорлиев. Според него мечката е в района от около няколко години, но през последната е започнала да прави поразии.

„Предполагам, че е около 180 кг мечка. Имаше изчезнали и телета, но собствениците си мислиха, че са се загубили, а най-вероятно и те са станали жертва на мечката“, коментира още Мусорлиев, който е и ловджия. От неговото стадо е пострадала и четвърта овца, но кучетата успели да я отърват от зъбите на мечката и в момента е лекуват с антибиотици. Останалото регистрирано нападение е в девинското село Жребово.

И при седемте сигнала е извършена проверка от служители на Групата за бързо реагиранекъм РИОСВ-Смолян и е установено, че щетите са нанесени от кафява мечка. Изготвени си и документи за обезщетяване на собствениците на пострадалите животни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инкогнито

    6 6 Отговор
    Да се убие не дава млеко и мръвка а даже го яде!!! Вредител ше взене да дигне някоя крава или овца и после унучетата какво ше ручат?
  • 2 Townboy

    11 7 Отговор
    В България мечките, циганите, кучетата и евреите имат повече права от хората. Едно време Пенчо Кубадински се грижеше за тия неща и в гората имаше само диви прасета тук там. Да се даде разрешително за отстрел щото вече не можем да отидем на излет спокойно!

    Коментиран от #3

  • 3 Инкогнито

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Townboy":

    И яде Мед за друго не става и не оре даже и лозето не може да плеви
  • 4 ЕНИМАЛ РЕСКЮ

    8 13 Отговор
    Еми тия смолянски турци да спрът все повече да взимат от тириторията на Мечките защото с всеки ден все повече и повече пасищата се изкачват по нагоре и влизат в хабитата,,средата" на мечките!

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Жоро

    6 5 Отговор
    Оставете мечето на мира,и на него му се яде,като на вас,то откъде да знае,че прави бели??? Глад-от това го е направило.Голяма работа,2-3овце,2-3телета,ееее няма да обединят помаците!
  • 7 Горски

    6 0 Отговор
    Това сегашните мечки ли са бе..?..от едно куче ги е страх.
    Едно време какви мечки имаше ..
  • 8 ХХМ

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ЕНИМАЛ РЕСКЮ":

    Незнам как да те нарека, защото няма подходящо название за теб. Незнам кога последно си ходил в см. Но опрелено не си наясно с етническото население в см. Заради тъпаци като теб сме в това положение. Само за твоя инфо ти казвам че в там е пример за съжителство между различните етноси.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове