4 380 13

Майка: Напуснахме Норвегия заради социалните

Социални разговаряли първо с децата и им казали да крият това от родителите си

Светослава Ингилизова

Още една майка от България разказа пред бТВ, че е напуснала Норвегия след проверки от службата за закрила на детето в страната.

Стелияна Станкова заминава за Норвегия през 2012 г., след което взема цялото семейство със себе си. „След като дойдоха децата, мина около година, преди да започнат проблемите и проверките”, каза тя.

„Първо се започна със сигнал в училище – имаше разговор с тях, без ние да знаем и без наше позволение. Било им е казано, че не трябва да споделят с родителите си”, разказа Стелияна.

„При първия сигнал директно ни извикаха и ни казаха: „Вие не сте добри родители”. Ние попитахме защо и какъв е проблемът. Те отговориха, че са получили сигнал от училището, че голямата им дъщеря дава бял хляб на малкия син, като му маже филия с шоколад, когато иска. Там децата не си купуват храна, а си носят всеки ден”, допълни майката.

„Аз попитах какъв е проблемът с белия хляб. „Вие какво искате, на 18 г. да са диабетици или да са с наднормено тегло?”, каза психоложката при разговора”, каза още Стелияна.

„Малкият ми син беше претърпял инцидент в училище. Аз не съм видяла, той не ми е казал. Имал е синина и те казват: „Вие сте го ударили”. Трябваше да викаме него, да се оправдаваме и той да обяснява откъде му е синината – че негов съученик го е ударил”, подчерта майката.

По думите ѝ децата са питани как живеят у дома, биват ли тормозени, има ли някакъв проблем, употребяваме ли цигари и алкохол в къщата. „Децата казват: „Да, тати пие бира”. Започва се едно разследване в магазина – какво количество бира се купува. В работата питат дали някой е ходил пиян и дали е имал някакво неадекватно отношение”, каза още Стелияна Станкова.

Тя е категорична, че никога не би се върнала в Норвегия. „Не бих си подложила децата на този стрес, който изживяха те и ние”, подчерта тя.

"От около десетина години норвежкото общество реагира срещу този проблем", каза преводачът Анюта Качева. По думите ѝ най-голямото обвинение срещу службата за закрила на детето в Норвегия е, че де факто работи пряко с полицията и върху нея не се упражнява никакъв контрол.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • толерантен
  Отговор
  1 16:44  06.06.18
  Това ни чака и нас, ако приемем джендърмерийската "конвенция". Обвиняват те, че пречиш на детето ти да си завърти резбата, вземат го, дават го на джендърите, а ти влизаш в затвора.
 • Шляхтиц
  Отговор
  2 16:44  06.06.18
  Стига сте писали глупостите. Никой не ви е календар да отивате в Норвегия, а и след като не ви харесва, никой не ви е завърнал с въжета да стоите в тази държава. Свят голям.
 • WTF
  Отговор
  3 16:57  06.06.18
  Побъркана работа
 • гост
  Отговор
  4 17:37  06.06.18
  Като не си тръгват с добро, намериха им начина!

 • Робот
  Отговор
  5 17:45  06.06.18
  Повече Брейвици им трябват джендърите, много повече!
 • nonamenofacenonumber
  Отговор
  6 17:46  06.06.18
  И в Германия започват леко да се случват подобни неща според слухове дано и да са слухове, че посоката е грешна.
 • руйййй
  Отговор
  7 18:03  06.06.18
  Хасан на Ердоган ,че само за любопитство на чужда кореспонденция, трябва да изпуска сапуна,това е само на първа ръка със дебелата закачалка заедно!
 • Коко
  Отговор
  8 20:26  06.06.18
  Навляците ги разбраха бързо. Опитаха се да седнат на заредена маса. Не става. Да живееш на социални помощи го има само в сънищата.
 • Deutschland
  Отговор
  9 22:25  06.06.18
  Ейии ,какви времена дойдоха ,да не можеш един шамар да извъртиш на детето си ааа... Ако това се случи в белите държави на улицата определено ще имаш проблеми ..в същото време педофили пълно и всякакви извратеняци..които закона ги пази ..
 • Баш майстора
  Отговор
  10 22:49  06.06.18
  Брат ми скоро ходи в Норвегия. Пиша му във вайбъра да прати някоя снимка от там, той ми отговаря, че не може, защото е забранено да се снимат деца. Викам му какви деца бе човек, снимай някоя красива улица, архитектура, пейзаж... не, не можело, защото навсякъде има деца и ако те видят че снимаш ставало лошо. После като се върна ми разправя и за други странни решения, ама нека си живеят както им харесва.
 • бизнес за милиарди
  Отговор
  11 08:16  07.06.18
  който въртят с чуждите деца и е без значение от националността, само на мюслитата не смеят да взимат децата, страхуват се... всеки втори там е прдофил, децата се взимат и се настаняват в педофилски семейства, гей двойките също веднага получават дете - тези хора са превъртели... просто не се лъжете по хубавите истории за Норвегия!

  Коментиран от #12

 • мхм
  Отговор
  12 10:59  07.06.18

  До коментар #11 от "бизнес за милиарди":

  Така е, Норвегия е като Франция, хубава природа, кофти хора. Ходил съм и бих отишъл отново само на ваканция/екскурзия.
 • Отоплител
  Отговор
  13 22:39  07.06.18
  Не разбрах защо госпожата не се обърне към Хелзинският комитет.Ами това дето го пише си е направо тероризъм към чужденци.Това е за разследване от ООН как в държавна институция учат децата да даносничат срещу родителите и да ги учат да крият от тях.Павлик Морозов бледнее в сравнение с тези психари.

Напиши коментар:


Публикувай