1 363 13

Жената на вицепремиер се извини за моркова и тоягата

Не всички цигани са престъпници, както и не всички българи са честни и почтени граждани

Венцислав Михайлов

"Морковът и тоягата" е метафора, която се използва в политиката, икономиката и бизнеса и изразява процес на стимулиране и наказание в зависимост дали спазваш дадени правила или не. Не съм забелязала някоя държава, служител или предприятие да са се засегнали от подобно сравнение.

Това написа в профила си във Фейсбук съпругата на вицепремиера Томислав Дончев – Светлана.

Къде видяхте омраза, расизъм и ксеонофобия не знам. Да, вярно е, че публикацията ми засяга определена етническа група, за което се извинявам. Грешка беше, че ви сложих под общ знаменател. Не всички цигани са престъпници, както и не всички българи са честни и почтени граждани.

"Тоягата", за която толкова много се вълнувате в моята публикация е израз на моето дълбоко убеждение, че към ромската общност трябва да се прилагат не само стимули, но и наказания, така както същото се прилага и за българите, когато нарушават правилата. Къде видяхте расизъм в изказаното мое мнение? Напротив! Аз искам равноправие, но не само в правата, но и в задълженията.

Вие, ромите, сте тези, които държите да се отличавате и към вас да се отнасяме специално, внимателно и деликатно. Ако считате, че сте равни, а аз вярвам, че сте такива, защо за вас има специални програми за интеграция? Ако всичко с вас е ОК, защо държавата, ЕС и много американски фондации наливат милиони долари и евро за да се интегрирате и вие все не сте интегрирани или поне много малка част от вас? Защо няма такива програми за евреи, арменци или руснаци? Този диалог може да продължи безкрайно, но аз не желая да го водя, защото очевидно няма смисъл.

Има смисъл в спазването на законите и на обществените правила. А тези, които са се почувствали засегнати, моля за извинение! И още нещо. Това, че съм обвързана семейно с един от вицепремиерите на България не означава, че трябва да си запуша устата и да нямам право на свободно изразяване на това, което мисля.

Аз съм независима личност и нямам никакво намерение да спазвам някакъв измислен остарял и ненужен етикет.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • goni
  Отговор
  1 15:40  06.06.18
  Няма да се притесняваш!:) Ще се разведете и пак ще си живеете заедно, ама няма да има проблеми с политическата кариера на съпругът ти! И двамата няма да сте обвързани и ще се е......е с когото си искате, когато си искате, ама пак няма да можеш да пишеш, каквото си искаш!:) Не че защитавам циганите! Напротив! Ама, човек не може да надскочи сянката си!
 • Свръхаз
  Отговор
  2 15:41  06.06.18
  Бре! К'ви моми имало...

  Коментиран от #4

 • Просия
  Отговор
  3 15:47  06.06.18
  БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ !!! Циганието не ме интересуват, стига да не нарушават закона !!!
 • goni
  Отговор
  4 15:47  06.06.18

  До коментар #2 от "Свръхаз":

  Ле-ле! Ама, тая мома ли е?!:) Земвам я веднага!:)

 • Свръхаз
  Отговор
  5 15:56  06.06.18
  Готоу...даи пеесе леа..
 • Циганин
  Отговор
  6 16:04  06.06.18
  А вие госпожо не се намесвайте в политиката а оставете това на мъжа си . Това че той е на висок пост в управлението не значи че автоматично и вие заемате длъжност. И ако вие не смятате за нужно да спазвате някакъв остарял етикет , защо някой друг е длъжен да го спазва ? И кои са тия фондации кажете да ида и аз да взема някой лев да се интегрирам в обществото което по принцип иска да стана на сапун. Тоягата по нас е заиграла от много отдавна , трудно е на един мангал да си намери работа заради такива като вас , а помощите са мизерни и вие го знаете и ние го знаем , но на вас ви е по -лесно да плюете от омраза и да ни обвинявате в мързел .

  Коментиран от #7, #8, #9

 • АЛО АЛО
  Отговор
  7 16:13  06.06.18

  До коментар #6 от "Циганин":

  Ами и на нас ние трудно да Ви търпим, но ви търпим ! И виждате ли, вие сте описани в собственият Ви коментар циганино"вечно недоволни" ! Бъдете годи, че сте жив и здрав, че както е тръгнало и това не се знае в бъдеще.
 • тъп циганин
  Отговор
  8 16:17  06.06.18

  До коментар #6 от "Циганин":

  Има работа и за Вас, ама ви мързи та боли ! По-лесно ви е да не спазвате и зачитате нищо освен да задоволявате собственият си егоизъм. Манталитетно увредени сте 99.99% от вас. Ние не сме длъжни да толерираме това, а пък на всичкото отгоре и сте вечно недоволни.... искате, но точно като паразитните организми - само взимате !!! Няма кой да ви търпи !!!!!!!!!!!
 • filo
  Отговор
  9 16:28  06.06.18

  До коментар #6 от "Циганин":

  Бонго, как ще си намерите работа като нищо не можете да правите (освен чавета), абсолютно неграмотни сте. Който е взел циганин на работа бял ден не е видял. Тези, които ми говорят за интеграцията на циганите, да си ги интегрират в техните семейства и да си ги издържат. Българското общество не желае да храни тази непрекъснато увелчаваща се група.
 • циганизация
  Отговор
  10 17:36  06.06.18
  Жено, няма нужда да влизаш в обяснителен режим, каквото имаше да казваш им го каза -Браво ! Жалко, че мъжа ти и неговия господар не мислят, като теб дори напротив партия са с циганите иначе нямаше да са на власт !
 • Маличка
  Отговор
  11 23:39  06.06.18
  Кога ще има морковии???
 • Браво
  Отговор
  12 10:55  07.06.18
  Циганин е прав. Българите вече сме 99,99% клошари с образование, наречени идиоти от политици , държани в дезинформация и прилежно предани на некадърните политици. Децата вече се избиват помежду си, престъпници - българи убиват и се разхождат. Българи се избиват по пътищата. Българи крадът българи. Българи се срамуват от българи. Българи оставят да ги лъжат българи. Самогеноцит, смях за света.
 • Ия-Ник
  Отговор
  13 19:54  07.06.18
  Ха.Някой се осмели да каже истината и псевдозагрижените веднага видяха възможност да си оправдаят парите.Браво на Светлана.Ако мога,ще отида лично да я поздравя!

Напиши коментар:


Публикувай