503 3

БСП за Белене: Държавните институции да се обединят в името на интересите на България

ЕС категорично подкрепя атомната енергетика като единствен начин за намаляване на вредните емисии

Венцислав Михайлов

„Сега е времето, държавните институции да се обединят в името на интересите на България и нейното бъдеще на енергийно независима страна. Нужна е ясна и категорична позиция по проекта АЕЦ „Белене”. Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Таско Ерменков при представянето на предложението на левицата за проект на решение за отмяна на решение на НС от 29.03.2012 г. за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене“.

Ерменков обясни, че в предложението на левицата е записано, че НС възлага на министъра на енергетиката: да организира, координира и контролира провеждането на преговори с инвеститори и производители на оборудване; да предприеме действия за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структурирането на проекта в срок до 31.10.2018 г. и да информира НС за предприетите действия и конкретните резултати. „За 37 години проектът „Белене” имаше три първи копки, две спирания и два рестарта. Реализацията му е гаранция за силна икономика на страната ни в областта на енергетиката и заемането от нея на заслужено място на Балканите като износител на електроенергия, заяви социалистът и припомни, че .гласът на народа е „За” реализирането му, заявен на референдум през 2013 година.

Таско Ерменков обясни, че недовършването на проекта за втората атомна централа в България е плод на непоследователна позиция от страна на законодателната и изпълнителна власт на страната ни. „БСП винаги е била категорична, че АЕЦ „Белене” трябва да заработи, защото гледа на проекта като на национален въпрос, и в дългосрочен план, за стабилна и развиваща се българска икономика и е въпрос на национална сигурност”, каза още той.

Ерменков подчерта, че ЕС категорично подкрепя атомната енергетика като единствен начин за намаляване на вредните емисии. По думите му атомните електроцентрали отделят по-малко вредни емисии, отколкото останалите видове централи. Депутатът заяви, че България има традиции на износител на електрическа енергия, а електропотреблението в региона ще се увеличи в следващите години и това изисква изграждане на нови мощности, и може да играе стратегическа роля на регионалния пазар на електрическа енергия.

„Този проект е в напреднала фаза, което го поставя в позицията на изпреварващ с 5 до 10 години пред всички останали проекти в начална фаза в региона. Днес страната ни има оборудване за атомна електроцентрала и площадка, в които са вложени над 3 милиарда лева, което поставя на дневен ред въпроса за реализиране на активите на АЕЦ „Белене””, заключи Таско Ерменков.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ристе
  Отговор
  1 11:43  07.06.18
  Ташко обединител, в името на братския съвецки народ. Имам чувство че са им обещали който смъкне полезните санкции да обере каймака.
 • Просия
  Отговор
  2 11:45  07.06.18
  Още първото изречение показва, че иначе не се работи за интересите на БЪЛГАРИЯ и БЪЛГАРИТЕ (само се клати лодката с цел лична фамилна изгода !). Какво повече има да коментираме... автогол от страна на ОПОЗИЦИЯТА !!!! Овцете пак ще си обичат партията де... то е ясно...
 • Темида
  Отговор
  3 11:48  07.06.18
  Важното е безнаказаността да продължи. Тоталната липса на съд и наказания за каквото и да е деяние ще убие България. Докато простия народ седи и изказва мение за Белене. Това Белене го вадят винаги като има нещо да се отклони вниманието. Осъждат човек за 6рно убииство на 5 години затвор.......Белене...........

Напиши коментар:


Публикувай