Last news in Fakti

8 Юни, 2018 09:50 5 894 36

Майка на дете с аутизъм разкри скандална дискриминация в училище

  • аутизъм-
  • училище-
  • дискриминация

Майка на дете със специални образователни потребности (СОП) се оплака във фейсбук, че е помолена от директорката на училището, в което е прието, да потърси друго училище за него.

Синът на Надежда Данабашева е с детски аутизъм и е записан в първи клас на 32 СУ "Св. Климент Охридски" в София. Във фейсбук майката изрази огорчението си от отношението на директорката и персонала в училището, които опитали да я убедят, че ще е по-добре за сина й да го запише в специализирано училище.

Публикуваме без редакторска намеса какво написа майката на Борис:

Да ви разкажа аз за нашите перипетии с 1 клас, мислим мислих, та реших все пак да го направя обществено достояние.

Както ви бях споделила, подадох документи в няколко училища. Не ни приеха, по стечение на обстоятелствата и вероятно поради настоящата наредба на Общината, са ни приели в "елитното" 32-ро училище. Много добро, централно, какви възпитаници има ехее-е-е му се не знае и Оксфорда на Софията.

Вчера, след като съм събрала всички необходими документи отивам да го запиша (за записване след 1 класиране има точно 24 работни часа). Влизам, седят цяла стая жени, приемат документи. Попълвам, подавам, всичко както си му е реда. Стигаме до удостоверение че е завършил предучилищна група. Понеже Борис не е завършил такава тъй като по закона за приобщаващото образование е на самостоятелен план и е завършил група за деца със СОП, подавам документите от тази група и заповедта от Инспектората, че Борис има нужда от подпомагане.

Вика се директорката, която ме поглежа все едно искам да измия прозорците на колата ѝ на произволно софийско кръстовище. "Не може", отсича тя, трябва да има удостоверение за завършена предучилищна. Показвам документи, говоря за наредби, закони. "Не може" пак отсича тая и се фръцва. Почвам пораженски да си прибирам документите, една жена ме поглежда със съчувствие и казва: Срока е до утре в 17 часа, върнахме няколко деца с такова бележки като вашата и никой не се е върнал"

FINE!

След цял следобед разговори по телефона, ходения до Инспектората, разговори с директорката и преподавателите на 112 ОДЗ, в 17.33 получавам заветната бележка, като разбирам че ми е направен някакъв гигантски компромис. За което благодаря, знам че не бяха длъжни но ми влизат в положение.

Днес в 9.30 се появявам в 32 училище и вече понеже не могат да ме гонкат по устав че нямам документи, някак си се наложи да ги приемат. Докато попълваме някакви финални неща се оказва че говоря с училищния психолог на име Люси, прекрасна дама с чудесни и добри очи. Покани ме да си поговорим за детето, все пак е в нейния ресор и ми се стори че ѝ важно да знае какво предстои. Отивам в кабинета ѝ и разговаряме, какво може и какво не може Борис, с кого работи Люси си записва прилежно всичко и е мила и заинтересована от детето. Докато говорим, звъни телефона. Люси казва "Да, тук е. Да, ще предам"

HERE WE GO си викам аз, щото съм наясно че лайната удариха вентилатора. Люси затваря телефона, и аз даже без да я изчакам питам "Директорката иска да ме види? " Люси свежда поглед и потвърждава. Казва "Вие знаете как са нещата". О, да, знам.

Взимам си довиждане с Люси и тръгвам да излизам. Директорката ме чака в коридора, кани ме в кабинета. Срещу мен застават трима обвинители.

След разпит какво може и какво не може детето, дали е агресивно и как така ще бъде на индивидуален план на обучение (защото нали закона какво му предоставя и те какво искат да му предоставят са две различни неща) следва:

- Защо не му намерите друго училище? Защо при нас?

- Защото никъде не го искат. Само вие го приехте.

- Ама аз също не съм сигурна че ще го приема!

- Хм, сега точно по кой критерий ще ни дискриминирате?

- Ама те са много деца. Ама то няма да е удачно. Дайте го някъде другаде.

- Значи, уважаеми дами, искате да ми кажете вие трите, че без да сте видели детето ми, не сте му видели очите, какво може, какво знае, какво иска вие сте готови да го дадем в Помощно училище?!

- (и трите ужасени в един глас) НЕ НЕ НЕ, не сме казали подобно нещо, ама ако може в ДРУГО училище, не в нашето.

- Кажете ми кое е това друго училище, кажете ми къде да го запиша и го местя, на момента.

Мълчание. Защото, уважаеми педагози, общинари, държавни служители нашите деца са за ДРУГО училище, да бъдат нечий проблем, на някой друг, не на великото елитно училище, да не им разваляме рахатлъка. Защото трябва да промените, себе си, начина по който преподавате, начина по който третирате всички деца като говеда от едно стадо, начина по който НЕ разрешавате проблеми.

И това, че се опитвате да маскирате дискриминацията и хомофобията си със "загриженост за детето" ме кара да повръщам.

Мразя е силна дума и не я използвам никога. Мразя ви. Мразя пълната ви безпомощност. Мразя лицемерието, мързела и изкуствената ви помпозност.

ВИЕ НЕ ЗАСЛУЖАВАТЕ БОРИС. И той не заслужава всичко, което ще му причините, ако го дам в повереното ви учебно заведение. Затова и няма да го направя.

Продължаваме търсенето. На ДРУГОТО училище. Там, където Борис ще е у дома. И ще бъде обичан и разбиран. А до тогава, успех на първокласниците и напред, науката казват била слънце.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Горката ентелегентна женица

    3 2 Отговор
    Какво прекрасно бъдеще я чака .ENJOY IT .
  • 4 Просия

    8 14 Отговор
    Жалко за детето, майка му не е добре... виждате ли ситуацията е ужасна, но отново ми се струва, че майката е виновна , че се опитва да запише детето си в неподходяща за него среда...тежко, но положението ще става по зле за всички, деца,дете,родител,родители и всичко що се движи...

    Коментиран от #6, #36

  • 5 32ро

    13 8 Отговор
    Трябва да призная, че леко ми е тъпо, че съм учила в това училище... Трябва да се научим да приемаме и разбираме непознатото, различното и "другото"...
  • 6 гост

    12 7 Отговор

    До коментар #4 от "Просия":

    Всеки който има деца в детска градина или начално училище знае за такъв случай и какви проблеми произтичат от това да сме благосклонни към родители на подобни деца. Групите и класовете са препълнени, възпитателките са сами с една лелка, която се грижи за хигиената, а не за децата. На тази картинка искате да убедите родителите на 24 деца, че възпитателката трябва да отделя повечето си време в работния процес на 1 дете, а не на 24 деца? Едно е да се приемат такива деца в училището, но те имат нужда от специфично отношение, което означава, че възпитател, който е трениран да учи и възпитава група от 20тина деца не е в състояние да възпитава аутист, още по-малко в хищническата среда на 20 деца. За тях трябва отделна група и после да имат общи часове с другите деца и после, след като се атестира, че са в състояние да учат и да покриват минимални критерии за общуване с учители и ученици да продължат с класа през всички часове. Не приемам това, че дете със СОП трябва да е наедно с 20 други деца, не приемам това, че са се смилили над нея и са и издали документ, който тя няма право да получава, не приемам това заради тези деца моите да не получават необходимото внимание в училищния процес. Толерантност и грижа -да, дискриминация на 20 деца заради 1 - не.

    Коментиран от #8, #9, #32, #35

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Просия

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Абсолютно сте прав/а ! Трябва да бъдем обективни !
  • 9 възмутена майка

    7 8 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Или не ви пука, или не знаете колко, къде, в какво състояние са помощните училища и какви хора работят тям. Убедена съм, че нито веднъж не сте стъпили дори в дом за изоставени деца една дреха да им занесете.

    Коментиран от #10, #18

  • 10 АЛО АЛО

    8 3 Отговор

    До коментар #9 от "възмутена майка":

    Обективността е важна, а не дали някой, някога е влизал в такъв дом ! Подвластни на емоцията от състраданието, не решава проблема в случай като този ! Положението не ще се подобри, напротив, ще става по-зле ! Децата са деца и не разбират...дори едни очила на дете го поставят в неудобно положение, а какво остава в случай като този...не ме разбирайте погрешно, но това,че държавата не подпомага родители с такъв случай, не означава, че обективността е безсърдечие !

    Коментиран от #16

  • 11 Родител

    5 11 Отговор
    Драги учители , Ако не ви харесва тази професия намерете си друго поприще но, не тормозете децата . Спрете да се държите като първобитни хора а уважавайте децата без значение дали те имат някакви здравни проблеми или са нормални.
  • 12 Дедо Грую

    9 4 Отговор
    Разбирам майката и й съчувствам. НО. Такова дете не трябва да бъде в обикновено училище защото му трябват специални грижи, подходяща среда и учителите трябва да имат нужната за това квалификация. Инак това дете ще бъде в тежест на учебния процес на останалите. С течение на времето разликата с другите деца ще става все по - голяма и това дете може да стане обект на подигравки и лошо отношение от страна на съучениците му.
    За такива случаи държавата е ДЛЪЖНА да има подходящи учебни заведения, които ще бъдат от голяма полза за всички. Във всяка нормална страна има такива училища, само тука в България се опитват да "интегрират", което си е чисто скатаване от отговорност. А на тези, които биха ме критикували, бих им казал, че имам племеница такава. Не живее в България, но повярвайте ми ползата от такова училище - специализирано е огромна.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 мамо аз съм пилот

    8 4 Отговор
    "софиянците" преливат от състрадание. За нищо не ставате, безмилостни кучета такива. Вие сте червеи и не изпитвам никаква милост към Вас. Радвам се че работата ми позволява качествено да Ви прецаквам постоянно- като се започне от рождението Ви, та чак до Вашата смърт и защото съм гаден и безмилостен, колкото Вас, продължавам дори и след нея. Сега ще спомогна "Топлофикация", "Софийска вода" и една камара ЧСИ-та да осъдят една значителна част от живите и починали жители на един конкретен софийски район и ще се прибера за заслужена почивка след дългата и ползотворна работа свършена от моя милост.

    Коментиран от #17

  • 15 Коментар

    8 8 Отговор
    ДИРЕКТОРКАТА ОТ 32 СУ ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА И ПОТЪРСЯТ ОТГОВОРНОСТ.И АКО ТОВА СЕ ДОКАЖЕ ДА БЪДЕ УВОЛНЕНА И СЪДЕНА ЗА ДИСКРИМИНАЦИЯ И ЗЛОУПОТРЕБА С ДЛЪЖНОСТ.

    Коментиран от #26

  • 16 възмутена майка

    6 7 Отговор

    До коментар #10 от "АЛО АЛО":

    Това не е обективност, а глупости на търкалета- никое дете не се подиграва на друго за очила, шини или брекети. Децата нямат предразсъдъци. Предразсъдъците им се натлагат от възрастните. Агресията им се налага от възрастните, неосъзнато. Поведението, грубият език им се налага от възрастните- осъзнато или неосъзнато.

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "възмутена майка":

    Съдите и смесвате неща, които са различни. Това какъв е дома и дали съм ходил не е свързано с това, дали съм съгласен детето ми да се възпитава както трябва или вниманието на възпитателката, която не е обучена въобще за общуване с аутисти, да бъде фокусирано върху едно дете.
    Още от студентските си години посещавам домове за деца и старчески домове, за да им носим дрехи, които сме събирали от випуска и фирмата. Нашето семейство приготвя и коледни подаръци за децата и ги носим във фондация за разпределяне според нуждите. И пари даряваме.
    Това не означава, че трябва да се примиря и да се съглася 20 деца да бъдат загърбени заради специалните нужди на едно. Виждал съм какво става в градината, възпитателите седят до детето, детето даже биеше персонала, защото те не могат да се справят и нямат подход в кризисните ситуации. И тогава останалите деца са оставени на произвола, защото родителите отричат състоянието на детето, а директорката няма законово основание да им откаже записването. И тогава цялата група става заложник на дете със СОП. Не съм съгласен, че това е нормално и трябва да се приема за нормално. Как се гледат таива деца и в какви условия се гледат е съвсем различна тема.
  • 19 5ко

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "възмутена майка":

    Като ти чета сладникаквите безмислици съм абсолютно сигурен, че не само не си майка, но и понятие си нямаш от деца..Да не говорим за интелект.
    Точно децата се подиграват на точно такива различия дето си ги изброила. И реагират спонтанно, непреднамерено..Възпитанието се изгражда от родители, учители, среда и от още много други фактори. Консултирай се със специалист по тези въпроси, а не реагирай емоционално.

    Коментиран от #21

  • 20 Коментар

    4 7 Отговор
    ИМА ЕДНА ИСТИНА КОЯТО Е НЕОПРОВЕРЖИМА.
    И ТЯ Е,ЧЕ МАСАТА НА ОБЩЕСТВОТО НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ е.......АБЕ ВИЕ СЕ ЗНАЕТЕ.
    Българската МАКСИМА МАЧКАЙ ЗА ДА ТЕ УВАЖАВАТ.НО ТОВА ЧЕ МАЧКАТЕ БОЛНИ И ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ НЕ ВИ ПРАВИ ГЕРОЙ НА НАЩО ВРЕМЕ.
  • 21 АЛО АЛО

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "5ко":

    Много адекватна мисъл,няма какво да се добави. Дай Боже младите родители да имат адекватността да възпитават правилно децата си !
  • 22 учител

    6 3 Отговор
    Не са виновни нито майката, нито директора или родителите.
    Имахме перфектни училища със специални образователни потребности (СОП), с много добри специалисти. Те бяха премахнати по нареждане на ЕС.

    Коментиран от #25

  • 23 мамо аз съм пилот

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "5ко":

    вярно е и съм истински щастлив от този факт.
  • 24 Фсб

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Учител":

    Дебела си ти с коментара си ! Такива като тебе винаги ги бия с най голяма жестокост и съдизам!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Коментар

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Коментар":

    ПРОВОКИРАТЕ МЕ И АЗ ДА ПОЧНА ДА МАЧКАМ ТОВА ОБЩЕСТВО И ПОВЯРВАЙТЕ МОГА.МОГА ПОВЕЧЕ ОТ КОЙТО И ДА Е ОТ ВАС
    Ето САМО ДНЕС СИ ВИКАМ АБЕ ТИЯ ЩОМ ТАКОВА МНЕНИЕ ИМАТ ЗА БОЛНОТО ДЕТЕ.ЩО ДЕ НЕ НАПРАВЯ ИНТРИГА В СЛУЖБАТА И ТРИ МАЙКИ ОТ ФИРМАТА Да ОСТАНАТ БЕЗ РАБОТА.ЕЙ ТАКА БЕЗ СКРУПОЛНО.ЩО ДА НЕ ПОЧНА ДА ГИ РУТА ПО БУЛЕВАРДИТЕ МИШКИТЕ ЗАЩОТО МИ СЕ ПРЕЧКАТ НА AUDIто
    НО НЯМА ДА ГО НАПРАВЯ ЗАЩОТО СЪМ
    Човек с Главно Ч.

    Коментиран от #27

  • 27 АЛО АЛО

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Коментар":

    Повярвай ми, имаш нужда от буквар преди всичко. Да не говорим,че изобщо не вникваш в проблема.

    Коментиран от #28

  • 28 Коментар

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "АЛО АЛО":

    ПИША БЪРЗО И ВЪОБЩЕ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ КАКВО ИМАМ НУЖДА.
    ПОВЯРВАЙ АЗ СЪМ В САМИЯТ ПРОБЛЕМ И ПО ТОЧНО В МОМЕНТА СЪМ В ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО.
    ПО ДРУГИ ВЪПРОСИ И СЪМ С РТС
    ДА ПЕРЕФРАЗИРАМ
    РЕПОРТАЖНА ТЕЛЕВИЗИОННА СТАНЦИЯ.
    ПОВЯРВАЙ МИ ПРОБЛЕМИТЕ С ТЕЗИ ДЕЦА УМИШЛЕНО СА ПРЕНЕБРЕГНАТИ.
    НО ТОВА Е ПО ДРУГ КАЗУС ЗА ПАЛАТКОВИЯТ ЛАГЕР ПРЕД ПАРЛАМЕНТА .И ЗА КОНВЕНЦИЯТА КОЯТО БЪЛГАРИЯ НЕ Я СПАЗВА.И ДОКАТО СИ ГОВОРИМ С РЕПОРТЕРКАТА И РЕДАКТОРКАТА.ПОВЯРВАЙ МИ НЕЩАТА СА БЕЗКРУПОЛНИ КЪМ ДЕЦАТА С УВРЕЖДАНИЯ.
    ТА ПРОБЛЕМА НЕ СА ДЕЦАТА,
    А ЗВЕРОВЕТЕ КОЙТО ГИ СМАЧКВАТ.

    Коментиран от #29

  • 29 АЛО АЛО

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Коментар":

    Повярвайте ми, не вниквате във проблема по самата тема изобщо. Това, че държавата не работи в тази насока, не означава, че записването на дете с такъв сериозен проблем, в нормално училище е правилното решение ! НАПРОТИВ, НЕ Е ! Доста хора са ви го обяснили в коментарите си, не бързайте да пишете преди да прочете. Успешен ден !

    Коментиран от #31

  • 30 Въпрос на гледна точка!!!

    4 0 Отговор
    Тъжно е от гледна точка на майката с болното от Аутизъм дете, но ако можеше за няколко минути поне да си представи, че излага на риск други 24 деца, защото има гледна точка от другата страна :
    Във класа на моето дете(1 клас) имаше едно дете с Аутизъм, което ТЕРОРИЗИРАШЕ целия клас, ежедневно с изблици на агресивност, посягаше изнивиделица на всяко дете вкл. на госпожата.
    Всички деца бяха изложени на РИСК от непредвидимите НАПАДЕНИЯ на този техен съученик.
    Всеки ден повтарях на моето дете да се пази и да гледа да стои по-далече, като му обяснявах, че болното не е виновно и че не не може да контролира ЖЕЛАНИЕТО си да НАРАНИ някого!!!
    Този КОШМАР продължи месеци наред докато един ден в криза на агресивност е ЗАБИЛО ХИМИКАЛ в БУЗАТА на друго дете от класа, УЖАС пробило му беше бузката,...ами ако беше в ОКОТО, в СЪРЦЕТО, в СЛЕПООЧИЕТО?!!!
    Така, че ако майката на Борис, можеше за няколко минути да си представи, че е майката на раненото дете, невинната жертва, намирала се на подходящото място(класната си стая), на подходящия момент(учебен час), но в близост до неподходящ човек(детето болно от Аутизъм)!!!!!!!!!!!
  • 31 Коментар

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "АЛО АЛО":

    Еми НАПРАВЕТЕ ТОГАВА ЛАГЕРИ И ГИ ХВЪРЛЕТЕ ТАМ ЩОМ НЕ ИСКАТ ХОРАТА ДА СА СРЕД НАС ТАКИВА ДЕЦА.
    РАЗБИРАШ ЛИ,ЧЕ ТОВА Е ДИСКРИМИНАЦИЯ.
  • 32 Дилян Симов

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Теоритизирате. И заравяте глава в пясъка.
    Защо теоритизирате? Колко деца от аутистичния спектър учат в групата (класа) на Вашето дете?

    4-та група на ДГ "Ивайло", където тъкмо завърши голямата ми дъщеря, прие дете с аутизъм. Групата е от 35 деца с двама възпитатели - по един на смяна и една лелка за деня. Останалите деца разбират, че то е специално и се отнасят с уважение, стараят се да помагат, ако има нужда. Със сигурност разбират - виждал съм ги заедно.
    Тук водеща роля има възпитателя. От сърце се надявам Вие да нямате подобра роля в обществото.

    Коментиран от #33

  • 33 Дилян Симов

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Дилян Симов":

    * подобна роля
  • 34 Дилян Симов

    0 0 Отговор
    Можехте да илюстрирате статията със снимка на дете от аутистичния спектър (или със снимката на детето от конкретния казус, който описвате - като сте препечатали постинга на Надежда, той върви със снимка).

    Ето нещо обяснено като за деца:
    https://www.youtube.com/watch?v=R8aqOy-wHY4
  • 35 Име, което не ще запомните

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Лично Ви пожелавам, да се сблъскате със същият проблем ( както на всички с подобни изказвания, Амин), ако не с децата Ви, поне с внуците!
    Е, тогава ми се обадете!
    Няма застраховане но има абониране и Вие, току-що що го спечелихте.
    И да, няма специални училища. По света - но Вие явно живеете в пещера
    Как се дискриминират вашите деца?
    Със сигурност, от 10 типични деца, поне едно ще стане крадец, 3 трайно безработни или неквалифицирани, 1-2 проститутки, 1-2 мутри, 2 ще се реализират и от двете несигурни бройки- ще избягат от България.
    А нашите деца не могат да попаднат в тази класация
    Умишлено пропуснах, колко ще вземат екстази по дискотеките и ще "прихванат" шезофрения.
    Ето, виждате ли?- не само нашите деца ще имат тежки съдби. Наркоманията ще погуби бъдещето на мнозина, не нашите деца.
  • 36 Ще се намесяще

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Просия":

    Ще се намеся много късно,но много опитни!Аз съм баща на дете с аутизъм и то вече е в 3 клас в нормално училище!От както е в него той се подобрява точно заради подигравките и нормалните ученически проблеми.В първи клас беше трудно девата го отхвърляха.Във втори клас нещата дюсе подобриха децата го възприеха и той се научи да е в група и да се държи добре социално.В трети има приятели съученици смеят се играят си и по някога се карат ходят по рожденни дни.За децата с лег аутизъм е много по добре да са във нормална среда,а също и за нормалните деца тука едните се социализират а другите се научават да помагат и да приемат различното.Трудности е имало много но накрая ползата е огромна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове