1 109 13

Йотова с критика към европредседателството

Мартин Христов

Изключването на българите зад граница е голям пропуск на българското европредседателство. Това каза за обзорното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

Тя отчете необходимостта чрез културна дипломация да бъде показано на българите в чужбина, че България е узряла да прави политика не за тях, а заедно с тях.

„Те можеха да бъдат добрите рекламни агенти в най-добрия смисъл на думата на собствената ни държава. Можеха да се направят различни мероприятия, в които тези общности бяха готови да се включат. За съжаление, обаче те не влязоха в полезрението на програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС. Опитваме се частично да компенсираме този пропуск. С най-голямо удоволствие и много отговорност ще се включа в дискусия на 12 юни, вторник, организирана от вицепремиера Валери Симеонов, Министерски съвет и Агенцията за българите в чужбина, на която сме поканили представители на българските общности на страните от Западните Балкани, за да чуем те какво имат да ни кажат“, обясни вицепрезидентът.

Илияна Йотова уточни, че на тази среща ще бъде обсъдена новата идея за създаване на Български културен институт, по която вече тече експертна работа. Вицепрезидентът допълни, че чрез тази инициатива ще може да се провежда т.нар. културна дипломация.

Крайно време е България да има реалистична програма за бъдещето си, каза вицепрезидентът в отговор на въпрос за очакванията ѝ във вътрешно-политически план след изтичане на Българското председателство на Съвета на ЕС. Тя обясни, че е необходимо да погледнем 5 или 10 години напред, за да не се прави политика на парче. По думите ѝ не е добра политика да се изваждат пари от бюджета, за да се успокояват хората временно.

„Имаме много проблеми, които трябва да решаваме в страната и това хората го споделят на всяка крачка – мизерията, бедността, демографската катастрофа. Вижте какви данни бяха изнесени през последните дни – 571 села в България или нямат жители изобщо, или ако имат те са буквално няколко човека. Всеки четвърти българин е под прага на бедността, без перспектива. Как икономически се развива България? Връщам се на вчерашната новина, която гласи: „Ще получим повече европейски средства“. Дали тези европейски средства ще създадат нова икономическа атмосфера в страната, дали хората ще получат перспектива за работа и ще накараме младите да се огледат и да видят, че в държавата ни също има перспектива те да останат? Ето това са най-тежките въпроси, които предстоят пред всички нас“, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя изрази надежда българската политика да се завърне в страната.

„Извън политическите страсти трябва да се помисли как по-добре да живеят хората в България“, добави вицепрезидентът.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пенсионер
  Отговор
  1 20:22  09.06.18
  Абе Йотова , теб па кой те бръсне за слива? Егати отврата.
 • Гост
  Отговор
  2 21:53  09.06.18
  То председателството тотално забрави за българите в България! Затънахме в проблеми, но не сме приоритет!
 • Коичо
  Отговор
  3 23:18  09.06.18
  Тая зе да прави номерата на другата милфка корни
 • Австрийка
  Отговор
  4 23:41  09.06.18
  Здраве да е ,ще чакаме следващото председателство след няколко години!Продажни изроди!

  Коментиран от #7


 • 1234
  Отговор
  5 23:51  09.06.18
  Алоо, Дургарко прави се на перде, че си изпаднала от влака. Това ще ти е.
 • Шляхтиц
  Отговор
  6 00:56  10.06.18
  Йотова, ти за какво получаваш заплата? Като виждаш, че нещо не е наред, вземи го направи. Твоята работа само косури ли да намираш е?????????
 • 7 01:28  10.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 8 06:44  10.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • онзи
  Отговор
  9 07:44  10.06.18
  Йотова радвай се, че все още ви има тук там, на следващите избори продължаваме без вас.
 • чалга
  Отговор
  10 08:53  10.06.18
  Илияна Идиотова каза, че ще си взима комисионните от кпсс рашън ако я защитава денонощно.Тя така и прави!Власт в далечните години няма да види......,.става мечта!!!Нвма да има и афери Костинброд 2013 защото всичко проиграха!!!Ще пробват сега с Чалгарина Славуца!
 • 11 10:16  10.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  12 13:31  10.06.18
  Добре си се угоила ,прасенцата на Белене ще ти се зарадват,червен боклук.
 • ПЕЕВ
  Отговор
  13 14:22  10.06.18
  ЧЕРВЕНИТЕ ПО КОМАНДА ЕДИН СЛЕД ДРУГ ПОЧНАХА ДА КРИТИКУВАТ .САМО НА СЕРГЕЙЧО БИВШАТА НЕЩО Я НЯМА.

Напиши коментар:


Публикувай