846 2

Общините вече ще могат да ползват минерална вода от няколко области

Към момента не могат да ползват минерални находища, простиращи се в съседни землища

Константин Карагьозов

Общините вече ще могат да стопанисват и находища от минерални води, които се простират на територията на няколко общини или области, каза днес за БТА варненският депутат от ГЕРБ Павел Христов, който е вносител на нови промени в закона за водите. По думите му корекциите в нормативната уредба ще са от полза за шест региона в страната - София, София област, Бургас, Добрич, Шумен и Варна.

В момента общините не могат да ползват минерални находища, простиращи се в съседни землища, тъй като не може да се определи кой точно е стопанинът, обясни Христов. По думите му новите законови промени ще дадат възможност за по-пълноценно използване на ресурсите, а и кметствата ще могат да увеличат своите приходи при евентуално отдаване на съоръжения за експлоатация. Депутатът допълни, че предложенията за корекция на уредбата са получили подкрепа от представители на четири парламентарни групи и през следващата седмица би трябвало да минат на второ четене.

Христов каза още, че инициативата за законовите промени е започната от кмета на Варна Иван Портних, като е получила и пълна подкрепа от хората от туристическия сектор, защото ще позволи на общините да развиват балнеология и СПА туризъм.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • случЕйност
  Отговор
  1 00:47  12.06.18
  А дали случано вчера имаше новина за новата фирма на Доган и Вълка с точно таква дейност, експлоатиране, бутилиране и пр. на водни ресурси ???

  Коментиран от #2

 • среднощен
  Отговор
  2 04:13  12.06.18

  До коментар #1 от "случЕйност":

  "Стана случайно, но затова пък добре!"

Напиши коментар:


Публикувай