17 Юни, 2018 06:32 24 057 88

СССР искал България да овладее Егейска Тракия

  • турция-
  • проливи-
  • армия

Ако искаш мир, готви се за война

"В българската история армията е посягала към властта, защото офицерството се е считало, а и на практика е било най-елитната част от българското общество в новата ни история. Офицерите са имали чувство за мисия и за отговорност не само за военните дела, но и за държавата като цяло", заяви проф.Веселин Янчев в предаването Операция История по Bulgaria on air.

"Въпреки качествата си, обаче офицерите също са се провалили, когато са се опитвали да управляват. Личните дрязги, интересите и егоцентризъм са надделявали и при тях, когато вземат властта", заключи историкът.

Фигурите на Кимон Георгиев и Дамян Велчев стоят и зад трите успешни преврати у нас – 9 юни 1923, 19 май 1934 и 9 септември 1944 година.

"В случай на световна война по време на социализма армията ни е трябвало да овладее Егейска и Източна Тракия, да достигне черноморските проливи и да осигури преминаване на съветския военен флот в Средиземно море. В плановете е влизало дори да се стигне до Суецкия канал, но това са били съветски стратегически замисли и в тях са били включени и войските на най-мощния тогава Одески военен окръг", разказа генерал-майорът от резерва Съби Събев.

"Разбира се, е имало и далеч по реалистични оперативни планове, в които нашата армия просто е трябвало да задържи евентуалното настъпление на тогавашните турски и гръцки войски за около седмица, преди до България да стигнат съветските войски", продължи бившият военен.

''Армията по време на соца беше достатъчно силна, но на много висока, почти непосилна за страна като нашата цена. В началото на 50-те години СССР е подарявал въоръжение, после сме си го купували стриктно. Бюджета за военни цели е достигал до 12% от БВП, при сегашните 1.4%. Често оценките за армията ни по време на социализма са доста преувеличени или силно идеологизирани. Това че сме част от НАТО, не значи че трябва да имаме слаба армия. Ако искаш мир, готви се за война", завърши генерал Събев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДД

    40 27 Отговор
    е ако е искал ссср да ни беше оставил
    това дето ни бе дал хитлер и готово
    но явно не е искал
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%B2%D1%8A%D0%B2_%D0%92%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0#/media/File:Map_of_Bulgaria_during_WWII-BG.png

    Коментиран от #5, #7, #82

  • 2 соросоидни кърлежи

    118 14 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Ако искаш мир, готви се за война" Когато не си готов за война,тогава ходиш наведен и целуваш ръка на всички,с крива усмивка и се извиняваш за щяло и не щяло. А най лошото че си крадлив и тъп, и народа ти избра. Това е история на БГ ,последни 30 години.Някой да се извинил на БГ за зверства през векове над българите,да сте чули..Напротив, тези изроди се гордеят със своите деяния и своята мизерна история.

    Коментиран от #31, #46

  • 3 яжмиху

    31 41 Отговор
    Кой е този изперкал , който говори пълни глупости? Служил съм в 3-та армия и изобщо не е верно .

    Коментиран от #4, #18

  • 4 бе то и аз

    56 7 Отговор

    До коментар #3 от "яжмиху":

    съм служил в армията но не знаех колко е военният бюджет ??? кое точно не е вярно...,,че военният бюджет е бил 12% или , че сме си плащали въоръжението

    Коментиран от #6, #28

  • 5 радев

    22 14 Отговор

    До коментар #1 от "ДДД":

    напротив сталин се сърдил на изтеглянето на окупационните войски от гърция

    Коментиран от #11

  • 6 гост

    62 34 Отговор

    До коментар #4 от "бе то и аз":

    И не само , че е бил 12% , а поне 10 от тях са заминавали в СССР , щото заплатите на 10-тина хиляди офицери не са милиони , а армията беше наборна , демек безплатна !!! Даже се изхранваше почти сама , щото повечето поделения имаха "помощни стопанства" , а плодовете и зеленчуците за консервните фабрики ги обираха главно войниците и безплатната ръка студенти и ученици по "бригади" !!!! Та митовете за " братските подаръци " ходете да ги разправяте на някой друг !!!
  • 7 един от всички

    69 30 Отговор

    До коментар #1 от "ДДД":

    А Западът просто да ни беше оставил това,което Русия ни даде -Санстефанска България!

    Коментиран от #12

  • 8 Иванов

    83 19 Отговор
    Че и сега ще сме на позиции. Първа армия е в Гърция, дегизирана като берачи на цитруси и маслини.Втора е в Италия, а трета в Испания и те дегизирани като берачи и черноработници. Има батальони и в Германия и Англия, в САЩ и Канада. Само нашият велик джуджак Путин да даде знак и цяла Европа ще бъде завзета, а европейците принудени да се греят на руски газ и през лятото и да зареждат само от Лук Ойл на Валентин Златев и отникъде другаде!
    Товарищи, вся власт Жужи!!!

    Коментиран от #9

  • 9 Хасан

    63 15 Отговор

    До коментар #8 от "Иванов":

    Забрави и проститутките в Германия и Холандия ...те са ”червените лястовички” под прикритие

    Коментиран от #27, #80

  • 10 Ефтини сензации

    18 15 Отговор
    Слънчасал другар....
    Турнете го на сянка и го полейте с вода!
  • 11 ВМОРО

    21 3 Отговор

    До коментар #5 от "радев":

    Сталин се бил сърдил... Звучи меко казано несериозно!
  • 12 ВМОРО

    7 8 Отговор

    До коментар #7 от "един от всички":

    Виц на деня!
  • 13 ВМОРО

    32 14 Отговор
    СССР е предлагал да съдейства на България да си върне Северна Добруджа по времето на подписването на Крайовската спогодба - сиреч да натисне Румъния и да я направи по-сговорчива. Н. В. Борис е отказал. Това е.

    Коментиран от #22

  • 14 Шаран БГ

    31 7 Отговор
    Доколкото знам / може и да греша/ "великите", нито в Ялта, нито в Техеран са вземали твърдо решение и са имали разбирателство за късчето територия наречено Егейска Тракия.
    По време на Втората война тя е била окупирана от българска войска.
    Сталин тайно се е надявал на нашето военно присъствие там, до идването на съветските войски в България, за да сложат "крак и ръка" върху парчето земя, осигуряващо излаз до Средиземно море на СССР чрез нашенско.
    Човекът, който не е знаел за "надеждата" на Сталин е Добри Терпешев. Той на практика разпуска българската войска и от там, и от Македония,и всички се прибират точно в него"мътно време" по 09.09.1944 г. в Стара България.
    Сталин е бил бесен и Г.Димитров с "триста зора" е успял да спаси живота на Терпешев !!
    За това г-л Събев е прав !
    За времето от 1945 г до 1989 год. всичко е във фантазиите на соц.лидерите и военните ни ръководители.Да, построява се Дунав мост при Русе и се павира пътя от Голямата река до Момчилград с идеята съветските танкове от Болград, за нула време да са до турска и гръцка граница, но до там.Териториалните въпроси за Европа са били решени след войната още в Германия и вече лично "обичащият ни" У.Чърчил се е запънал "като магаре на мост" за това,Егейска Тракия да бъде Гръцка. А съветските другари нямало с какво и защо да възразят !!!!
    При сегашното икономическо положение в страната и политическо в Европа и света, аз лично не виждам как и кога нашата Българска армия може да достигне д

    Коментиран от #17, #81

  • 15 Шаран БГ

    29 3 Отговор
    ......дори до четвърт от мощта и въоръжението си преди 30 години.
    И за какъв чеп ни е ....??? Да гинат нашите мъже по чужди земи за този "дето духа".
  • 16 nik

    37 22 Отговор
    Добре че не са ни дали Северна Гърция, че щяхме и нея да я съсипем.
  • 17 гост

    25 21 Отговор

    До коментар #14 от "Шаран БГ":

    А ти какво очакваш от "обичащия" ни Чърчил , да подари на Сталин излаз на Егейско море ??!!!! Дали щеше да мисли същото , ако вместо руснаците тук бяха влезли англичаните само две седмици по-късно , ама без помощта на шумкарите ?? Дали нямаше да предпочита два коза за Егейско море вместо един ?? Ама да де , забравих , той ни е мразил , а Сталин направо си е умирал за нас , дет се вика на ръце ни е носил , мамка ви шумкарска !!

    Коментиран от #41

  • 18 RIDIK

    21 7 Отговор

    До коментар #3 от "яжмиху":

    Момче, ти сигурно и родната си майка не уважаваш. Като си служил в трета армия, не те ли научиха да уважаваш по-старшите по звание и длъжност. Проблема си е твой.
    Ето чети: ген. Съби Събев - офицер от резерва.-Роден е в сливенското село Желю войвода на 29 януари 1950 г. Средното си образование завършва в Сливен в Техникум по електротехника „Мария С. Кюри“. През 1975 г. завършва Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия, а през 1982 г. Военната академия в София. След като завършва академията е назначен за началник-щаб на 13-ти вертолетен полк. През 1987 г. завършва Военната академия „Юрий Н. Гагарин“ в Монино, СССР, а през 1994 г. Военновъздушния колеж на ВВС на САЩ. Бил е началник-щаб на авиационна ескадрила, авиополк и авиодивизия. В отделни периоди е началник на оперативния отдел и заместник-началник щаб на авиационен корпус. Ръководил е Оперативното управление на Военновъздушните сили. От 2000 г. е на служба в Генералния щаб на българската ария. Отговаря за изпращането на български контингенти в различни мироподдържащи операции на НАТО в Босна и Херцеговина и Косово. От 7 май 2001 г. е началник на управление „Планиране на отбраната и въоръжените сили“ към Генералния щаб. Към 2004 г. е първия национален военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел. През 2013 г. защитава дисертация във Военната академия по въпросите на военната трансформация. Преподава в Нов Български университет.
    Та как го написа - "изперкал" ?

    Коментиран от #29, #58, #83, #85

  • 19 татко ти

    54 7 Отговор
    Разликата е,че тогава имахме армия,а сега имаме гей паради.

    Коментиран от #21

  • 20 Българин

    36 4 Отговор
    Заради простака Добри Терпешев са подарени стратегически райони.Докато има подобни идиоти и невежи във властта,такъв ще ни е и хала.
  • 21 гост

    19 34 Отговор

    До коментар #19 от "татко ти":

    Ама да бе , страшна сила ! 18-годишни ошашавени момченца , дето след гимназията не знаеха на кой свят са , как да не е армия !! Виж за пушечно месо ставаха , ама то нали това беше стратегията на "големия брат" !!! Стоять на смерть , пък после батя ще привика други безплатни "за родину" , че и ша ги успиваме с "безсмърния полк" , дето ако можеше да ги попиташ , 99% ще кажат , че им дреме на оная работа "за родину" , само да бяха живи !!!

    Коментиран от #51

  • 22 Иван

    17 9 Отговор

    До коментар #13 от "ВМОРО":

    Не е толкова просто другарю.СССР предлага да ни подкрепи в претенциите ни към Румъния (при което ще сме имали обща граница с тях) ,НО ако подпишем с ъс Съветска Русия „Пакт за приятелство и взаимна помощ“.Ако не знаеш какво се е случило с държавите подписали този договор виж какво се случва 1940г. с Литва,Латвия и Естония.Мъдро е постъпил цар Борис!

    Коментиран от #87

  • 23 Политолог

    30 10 Отговор
    Една от най-големите грешки на ОФ правителство и комунистите на 9.IX 1944 е било бързото изтегляне на българската армия от Северна Гърция. Явно тогава са мислили да вземат властта, а не интересите на България. Добри Търпешев на 11 IX издава заповед Българската армия да се изтегли от Гърция в България. За което Сталин изпраща остра телеграма и ги нарича :"ГЛУПАЦИ, защо не останахте, щяхме да уредим тези територии". Явно Сталин си е правил сметката, СССР и социалистическа България да имат пристанища и достъп на Егейско море. Ако комунистите бяха по-умни, не залепени от желанието да обсебят властта, сега остров Тасос, Кавала и Солун щяха да са български

    Коментиран от #24, #25, #26

  • 24 Иван

    16 3 Отговор

    До коментар #23 от "Политолог":

    Чърчил ,Рузвелт и Сталин са се договорили за сферите на влияние още преди края на войната.Чърчил е искал и получил Гърция,а Сталин България.
  • 25 Иван

    16 1 Отговор

    До коментар #23 от "Политолог":

    И от сев.Гърция се изтегля армията ,не партизаните.
  • 26 Иван

    15 2 Отговор

    До коментар #23 от "Политолог":

    „...Правителството установява връзка с Трети украински фронт и сключва примирие с антифашистката коалиция.[2] От 19 септември 1944 г. Българската армия е на оперативно подчинение на съветския маршал Фьодор Толбухин.[2] На 5 октомври 1944 г. в Белград е постигнато съгласие за участие на български войски в освобождението на Югославия от германските военни части.[2] По настояване на Съветския съюз на 10 октомври започва изтеглянето на българските войски от частите на Македония и Тракия, които до войната са на територията на Гърция и Югославия.“Това може да го прочетеш в нета -правителство на Кимон Георгиев-2. Това е истината другарю.
  • 27 ААА

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Те са нашето биологично и бактериологическо оръжие.
  • 28 Пешо

    20 13 Отговор

    До коментар #4 от "бе то и аз":

    Тотално не е вярно. Този идиот Събев обича да се прави на интересен. С около 500 бойни летателни апарати тогава - как сме ги платили, а сега не можем да купим 8? А ракетите СС 23? А 2000 танка? Платили сме ги, ама някой друг път. Този тъп изгонен от армията генерал - предател, просто се чуди как да оправдае мерака на сегашните управляващи да купуват скъпи трошляци.

    Коментиран от #88

  • 29 Пешо

    11 6 Отговор

    До коментар #18 от "RIDIK":

    Изпращал български военни контингенти навън - предател, та дръпна.
  • 30 Стайков

    11 4 Отговор
    Истината е, че Добри Терпешев дава разпореждане на нашата армия да се изтегли от Беломорието, за което маршал Толбухин му е дръпнал ухото. С това си действие, Терпешев улеснява изтеглянето на елитната Германска дивизия "Принц Ойген". България дава много жертви, за да я спре - около 30 хиляди. Така е, когато един необразован вземе власта. Върши само поразии.
    Относно гореизложеното, абсолютна лъжа.Нито Трета, нито Втора армия са имали такава задача. По време на събитията в Иран през 1958 год задачите на Трета армия бяха други - достигане до Мраморно море за около 24 часа.

    Коментиран от #32

  • 31 арджентата

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "соросоидни кърлежи":

    ... И се опитват, да преиначат историята, като "Баташкото клане" е сбиване между братя... И мноооого, много подобни!
  • 32 Иван

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Стайков":

    Стига със свободните съчинения другарю!Виж какво съм писал по горе!Там ще прочетеш истината.
  • 33 Иван

    3 2 Отговор
    И тогава за такива грешки не дърпали уши :),а са разстрелвали.Минимална присъда (наречена детска) е била 10 год. каторга в Гулаг.
  • 34 Няма друг изход в близко и далечно бъдещ

    16 2 Отговор
    Лобистка статия която цели да се отделят повече пари за бутафорната ни армия. Военни сме имали до 1944г. След това имахме послушковци които израстваха по партийна линия и началници ставаха най-големите наколенкаджии. Днес икономическото положение на страната ни не позволява да се отдели и стотинка повече за армията. Изходът е преструктуриране и очистване на армията от чантаджиите и ненужните структури. При 30000 армия имаме 12000 войници от които 6000 незаети. Имаме повече генерали във ВСС от летящите ни самолети и вертолети. Според договора ни с НАТО можем да получим за неограничен срок техника за ползване, но искаме да си купим други заради комисионните. Крайно време е да се разбере, че държавата няма пари и купуването на няколко самолета и корабчета изобщо не решават проблема на армията. Малка държава трябва да има малка специализирана армия в рамките на голяма съюз какъвто е НАТО и който ни е гарант.

    Коментиран от #39

  • 35 Истината за историята

    10 1 Отговор
    Прекрасни разсъждения от ШАРАН БГ ! Голяма загуба за руснаците е доброволното оттегляне на българските войски от Егейска Тракия наредено от Добри Терпешев който е едни простак - дупедавец който е гледал с предварителни действия да се хареса на руснаците, но понеже е невеж фатално е сбъркал.

    Коментиран от #36

  • 36 Иван

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "Истината за историята":

    Другарю ,стига с този Терпешев!Знам че следваш инструкции ама е прекалено :) !Тогава всички заповеди са идвали от Москва (може би това важи за тебе и до сега).Своеволията се наказвали със смърт.
  • 37 Айде по реално

    24 3 Отговор
    Аве млечни бебета с вашите глупости. Наистина ли го мислите това,че след разгрома на Германия е могло да оставим някакви войски , или армия на друга територия , особено в Гърция. Тази Гърция която беше съюзник на Англия ,САЩ . Която гони италианците до Албания , която воюва храбро с Германия, и която има такова силно световно лоби, че на вторият ден след поДканата да се изтеглим , най вероятно е щяло да има съюзнически десант срещу нас, и това което ни се случи в Ньой щеше да е малка нощна приказка. Проблема не е бил дали да сме на друга територия , А ДА СПАСИМ НАШАТА. Били сме съюзник на Германия - какво сте се размечтали? Гърция , Сърбия и Турция са искали да заплатим с наша територия до Стара Планина.
  • 38 Истината за историята

    6 0 Отговор
    Другар си ти гнидо червена! Виж ти как си спомни, че всичко ни е диктувано от СССР. Само, че вземи прочети разсекретени документи от СССР какви ги е забъркал неграмотния Добри Терпешев –със завършено трето отделение още в първите дни на септември 1944г. без тяхно знание само от раболепие. Сталин по никакъв начин нямаше да отстъпи тези вековно мечтани от Русия територии и щеше да се договори срещу други отстъпки да ги запази.

    Коментиран от #45

  • 39 Анонимен

    10 2 Отговор

    До коментар #34 от "Няма друг изход в близко и далечно бъдещ":

    Добре в НАТО сме. А кажете какво правим при конфликт с Турция или Гърция или Румъния.
    Там вече няма НАТО, по договор като не се меси в конфликти между страни членки.
    Наистина ли вярвате, че Капитан Америка с гол г*з ще дойде и ще погълне 180 000 турска армия.
  • 40 Нямаме друг изход

    9 4 Отговор
    Вие какво предлагате? Да похарчим милиарди за няколко самолета и кораби? Истината е, че е невъзможно да се противопоставим нито на Турция нито на Гърция и е невъможно да се въоръжим дори на 10% като тях. Какво ни остава освен да търсим относителна сигурност във военни съюзи? Абсолютна сигурност няма никъде - звучи ми като непобедима армия, докато накрая някой я победи или тя се саморазпадне.
  • 41 Знаещ

    13 2 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Ето ти истината за “добрия” Чърчил и за това какво ни е причинил без причина: “По време на бомбардировките от 1943-1944 г. са убити, безследно изчезнали и починали от раните си над 2000 души от софийското население, разрушени са над 12 500 сгради. Близо 1/4 от сградния фонд на София е сринат. Напълно унищожени са Държавната печатница, Областният (Окръжен) съд, Малката баня, Градската библиотека, театър "Одеон", Юнион клуб, Домът на културата и печата, Артилерийските казарми, католическата катедрала "Свети Йосиф" и мн. др. Те не са възстановени. Силно засегнати са Народният театър, Народното събрание, Българската земеделска банка, Богословският факултет, Природонаучният музей, зала "България", къщата музей "Иван Вазов", сградата на БАН, Централна баня, Александровска болница.

    Въпреки всичко хиляди хора и сгради са спасени от атаките на противника заради самоотвержената съпротива на българските военновъздушни сили. Защитниците на София отклоняват част от атаките и свалят голям брой вражески самолети. Между героите са Димитър Списаревски, Георги Кюмюрджиев, Мито Дисов, Стоян Стоянов, Неделчо Бончев, Любен Кондаков, Герхард Венгел и много други.”

    Коментиран от #42

  • 42 Знаещ

    33 5 Отговор

    До коментар #41 от "Знаещ":

    И за капак на всичко вместо да построим паметници на нашите летци спасили хиляди българи. Ние вдигнахме паметник на английските и американските летци убивали българските деца и жени. СРАМ.

    Коментиран от #43, #64

  • 43 Знаещ

    20 5 Отговор

    До коментар #42 от "Знаещ":

    Пропуснали друго чудовищно действие на нашите западни “приятели”: “Специално за децата в София и околните тогавашни села като Надежда, Обеля, Бояна, се пускат играчки–бомби и писалки-бомби, хиляди хлапета осакатяват”

    Коментиран от #44

  • 44 Знаещ

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Знаещ":

    Пропуснах*

    Коментиран от #48

  • 45 Иван

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "Истината за историята":

    Ами хайде другарю ,пиши къде да прочета повече за нещата които твърдиш?Иначе няма как да ти повярвам.

    Коментиран от #54

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Иван

    7 16 Отговор

    До коментар #44 от "Знаещ":

    Хайде и тебе да те питам къде да прочета повече за „играчките бомбички“ ако не са плод на перверзните ти фантазии разбира се ? :).А са ни бомбардирали защото сме имали глупостта да им обявим война и освен това сме пресрещали и сваляли самолети на съюзниците когато те са летели да бомбардират Плоещ в Румъния (там има петролни полета важни за Германия).

    Коментиран от #49

  • 49 Знаещ

    11 2 Отговор

    До коментар #48 от "Иван":

    Дядо ми, който е бил царски офицер. Награждаван многократно и раняван два пъти ми го е казвал когато бях малък. Отделно го пише и в Уикипедия. Но мен неговите разкази ми стигат.

    Коментиран от #50

  • 50 Иван

    4 12 Отговор

    До коментар #49 от "Знаещ":

    Къде да го прочета пак да попитам?Този факт щеше да е популярен.Просто си изсмукваш простотии от пръстите като смесваш хитро и малко достоверни факти от Блокадата на Берлин 1948г. и Берлинският въздушен мост.Другарю!

    Коментиран от #53

  • 51 Не щъркели, дори комар няма да премине.

    20 6 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Ошашавени биваха до клетвата. От там нататък ставаха по-добри и от професионална армия. Пехотата правеха по 200-300 км. преходи на марш на скок. Имаше парашутисти. Перфектни. Танкисти....перфектни. Моряци... перфектни момчета. А бе.... ти да не си бил по него време трудовак ?
  • 52 Не щъркели, дори комар няма да премине.

    19 3 Отговор
    А за какво са ви доказателства за играчките бомби ? Не ви ли стигат двете атомни бомби над Хирошима и Нагазаки ? Над мирно население. В София пак живее мирно население. Тия нямат никакви задръжки да избиват жени деца и старци.
  • 53 Знаещ

    15 2 Отговор

    До коментар #50 от "Иван":

    Най-много мразя неграмотните тролове. Научи се да четеш. Написах ти да провериш в Уикипедия. Но понеже явно не знаеш какво е това, ще ти пусна цитат: “17 април 1944 г. София е бомбардирана в 11,45 ч. от 350 бомбардировача, придружени от 100 изтребителя Р-47 „Тъндърболт“ и Р-51 „Мустанг“. Хвърлените бомби са около 2500, хвърлени са и експлодиращи предмети и детски играчки, убити са 128 човека, ранени са 76 души. Разрушени са 749 сгради. ПВО изстрелва 3062 снаряда и засяга 9 бомбардировача. Българските летци изтребители, макар и в малоброен състав, смело атакуват противника и успяват да свалят няколко американски „летящи крепости“ и изтребители.”

    Коментиран от #55

  • 54 Трол

    13 2 Отговор

    До коментар #45 от "Иван":

    Чърчил, известен с негативното си отношение към българите измежду всички балкански народи, се налага над своите съюзници и от 6 април 1942 година до 1 септември 1944 година започват разрушителни въздушни удари по населени места на Царство България и контролираните от нея Вардарска и Егейска Македония. “София трябва да бъде изравнена със земята и в развалините є да се засеят картофи!” са думите му, останали запомнени от съвременници.

    Коментиран от #56

  • 55 Иван

    5 17 Отговор

    До коментар #53 от "Знаещ":

    Никъде не пише за детски играчки-бомби е__н трол такъв.И аз мога да напиша каквото си искам като цитат.Ама не е вярноо.Хайде,прати линк ?

    Коментиран от #60

  • 56 Иван

    0 2 Отговор

    До коментар #54 от "Трол":

    И какво?Аз не го отричам!
  • 57 Политиците погубиха България

    11 3 Отговор
    Винаги сме страдали от посредствени и корумпирани политици, на всичкото отгоре и до един крадливи. Що за глупост е да се правиш на плужек пред Германия и да обявиш без нужда война на Англия и САЩ при положение, че имаш посолство на СССР в България? Защо лисицата цар Борис го е допуснал? За играчките-бомби е вярно, защото лично майка ми е била свидетел.

    Коментиран от #62

  • 58 питащ?

    2 4 Отговор

    До коментар #18 от "RIDIK":

    Защо да не е изперкал .Системата която трябваше да защитава рухна без бой начело с "великият"СССР .
  • 59 Някой

    11 1 Отговор
    Напълно възможна стратегия е била тогава.Армията имаше достатъчен ресурс да го направи особено с помоща на СССР.През 1912 та сгазиха турците с много по малка армия и въоръжение без подкрепа.Нищо чудно че е имало такива планове.
  • 60 Знаещ

    13 5 Отговор

    До коментар #55 от "Иван":

    Да обобщим. Пуснах ти два цитата и потвърждение на царски офицер, ако това не ти е достатъчно си е твой проблем. Жал ми е за такива като теб. P.S. Ето още нещо, което ще ти е интересно:”Много скоро асортиментът е разширен, а англо-американските самолети започват да пускат навсякъде из България избухващи детски играчки или съблазнителни предмети като часовници, елегантни писалки, кутии с шоколадови бонбони. Изборът на предмети, които да бъдат превърнати в малки мини, е показателен, децата и младежите са цел на тая унижощителна акция. Впрочем целта винаги е да бъде осакатен "получателят" на взривната играчка, не да бъде умъртвен. Страданието в чист вид е главна цел на тая идея.

    Въпреки предупрежденията, на 16 юни 1943 г. 17-годишният Кирил Стаменов намира в землището на с. Киселица, Кюстендилско луксозна кутия с шоколадови бонбони, която избухва в ръцете му и откъсва пръстите на двете му ръце. След точно десет дни при с. Новоселци, Видинско 14-годишният Геро Вутов съзрял красива писалка, която, при отвинтването на капачката, също избухва, като го лишава изцяло от пръстите на двете ръце и обезобразява лицето му. Същият е и случаят със Зарко Белев, героя от романа "Воля" (1956) на Митко Горчивкин, написан по истинска история. Психозата от избухливите играчки държи нащрек българските деца още десетилетие-две след края на Втората световна война.”

    Коментиран от #61

  • 61 Иван

    6 17 Отговор

    До коментар #60 от "Знаещ":

    Хиляда празни приказки но линк нямаа!Не важиш троле.Аз и друг път съм спорил с тебе.Познавам те по стила на писане.Ама тогава дядо ти не беше царски офицер.

    Коментиран от #63

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Знаещ

    8 1 Отговор

    До коментар #61 от "Иван":

    Няма нужда да ме познаваш по стила на писане. Аз си имам ник, който не сменям. А колкото до дядо ми по бащина линия той Е БИЛ НАГРАЖДАВАН И РАНЯВАН ЦАРСКИ ОФИЦЕР и никога не съм го крил. Също така никога не съм крил, че родното ми жилище е рарушено от англичаните и след войната възстановено.
  • 64 Каменаров

    3 2 Отговор

    До коментар #42 от "Знаещ":

    Къде е тоя паметник на американските и английските летци и къде на него пише, че "вие" сте го издигнали?

    Коментиран от #65, #84

  • 65 Знаещ

    9 3 Отговор

    До коментар #64 от "Каменаров":

    “Паметник на американските летци, загинали в небето на България през Втората световна война, беше открит днес пред посолството на САЩ в София.
    В церемонията участваха Националната гвардейска част на България, Гвардейският духов оркестър на Българската армия и Оркестърът на Военновъздушните сили на САЩ в Европа.

    Сред гостите бяха министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, заместник-кметът на София Минчо Герджиков, бившият еврокомисар Меглена Кунева, депутати.”

    Коментиран от #66

  • 66 Каменаров

    3 2 Отговор

    До коментар #65 от "Знаещ":

    Въпросът е: От кого е издигнат паметника, т.е. кой го е поръчал и финансирал? Кои гости формално са присъствали на откриването е друг въпрос.

    Коментиран от #68

  • 67 некойси

    7 1 Отговор
    На времето имаше секретно ракетно поделение край Копривщица с ракети насочени към Турция.
    Предполагам че са го закрили вече.
  • 68 Знаещ

    13 5 Отговор

    До коментар #66 от "Каменаров":

    Въпросът е кой е разрешил да се постави паметник в България на убийците на български жени и деца. Това е важния въпрос. И втория важен въпрос е дали нашите западни “приятели” биха разрешили да издигнем в Щатите или Англия паметник на храбрите ни пилоти свалили стотици вражески американски и английски самолети и наказали убийците със заслужена смърт.
  • 69 Знаещ

    6 1 Отговор

    До коментар #62 от "Иван":

    Ето ти нещо писмено. Източник е: “Из редакционната статия "Жестокостта на 10 януари", в. "Мир", 24 януари 1944 г.”. Както виждаш е написано преди комунизма.

    Коментиран от #70

  • 70 Иван

    4 6 Отговор

    До коментар #69 от "Знаещ":

    Само дето не цитира „Брадва бг“ :) .Изгледах и видеото но играчки бомби не видях.Нали не смяташ че съм толкова загубен че да вярвам на такива „източници“.Дай ми линк от свястна медия,примерно 24 часа!

    Коментиран от #71, #72

  • 71 Знаещ

    2 0 Отговор

    До коментар #70 от "Иван":

    http://www.segabg.com/article.php?id=680905 . https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Бомбардировки_на_България_през_Втората_световна_война
  • 72 Знаещ

    7 1 Отговор

    До коментар #70 от "Иван":

    Надявам се вестник СЕГА и Уикипедия да са достатъчно сериозни медии. Поне колкото 24 часа 😀.

    Коментиран от #73

  • 73 Каменаров

    5 1 Отговор

    До коментар #72 от "Знаещ":

    [45] Руменин, Румен. Летящи крепости над България, София 1990, с. 64. В бележка № 64, на основание на данни от Централния военен архив, са посочени имената на две деца, осакатени на 16 и 18 юни 1944 г., след като намират експлозиви, маскирани като кутия с бонбони и писалка. Споменава се и за наличието на други случаи, посочени в пресата от онова време.

    В източника се споменава за "експлозиви, маскирани като кутия с бонбони и писалка" и никакви играчки. За маскировката на взривни материали по време на ВСВ има предостатъчно историческа информация. Използвани са от диверсионните групи на съюзниците от антихитлеристката съпротива - у нас това са били т.н. по-късно "Народоосвободителни бригади", а иначе - партизани (шумкари). Писалките са детонатори, действащи на натиск а бонбоните - основния заряд. Тези неща основно са употребявани за взривяване на ж.п. мостове.

    Коментиран от #74

  • 74 Знаещ

    7 2 Отговор

    До коментар #73 от "Каменаров":

    Публикувано във факти.бг:
    Въпросът е кой е разрешил да се постави паметник в България на убийците на български жени и деца. Това е важния въпрос. И втория важен въпрос е дали нашите западни “приятели” биха разрешили да издигнем в Щатите или Англия паметник на храбрите ни пилоти свалили стотици вражески американски и английски самолети и наказали убийците със заслужена смърт.

    Коментиран от #75

  • 75 Каменаров

    3 7 Отговор

    До коментар #74 от "Знаещ":

    Ако български пилоти бяха загинали докато водят сражения на територията на Великобритания и САЩ, щяхме да имаме основание да поставим въпрос за поставяне на военни паметници там. Обаче нямаме! Британски и американски пилоти, както и тукашните им помагачи - родните партизани и британските им инструктори са загинали на територията на Царство България. Затова паметниците им са тук.

    Коментиран от #76, #77

  • 76 Знаещ

    10 2 Отговор

    До коментар #75 от "Каменаров":

    Покажи ми къде има паметник в Англия на загиналите немски пилоти. По твоята логика вероятно ще е в Лондон. Чакам с нетърпение.
  • 77 Знаещ

    16 2 Отговор

    До коментар #75 от "Каменаров":

    “Но на никой в Англия няма да му мине през акъла да постави монумент на немските летци, сринали до основи Ковънтри. Едва ли в Япония - предан съюзник на САЩ - има болен мозък, който ще се наумува да постави в Хирошима бюст на полк. Пол Тибетс, нито дори на майка му, чието име носи атомният бомбардировач B-29 Enola Gay.

    Защото им е останало нещо, наречено национална гордост, национално самоосъзнание, национална памет...

    Единствено в родината на убитите поети, на изоставения Ботев, на предадения Левски и на погазените национални идеали е възможно да се постави паметник на убийци на беззащитни жени, деца и старци. На безогледни рушители на паметници на културата в град с древна история.”
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Салам Алеко

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    А сестра ти е сивата помиярка на босфора! Виждаш ли боклук скапан колко си анти -българин!
  • 81 Едо

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Шаран БГ":

    ФАКТИ, КОЛКОТО ИСКАТЕ! В ЕВРОПА ИМА НЕМАЛКО ДЪРЖАВИ, КОЙТО ПО ТЕРИТОРИЯ И ПРИРОДНИ ДАДЕНОСТИ СА ПО- МАЛКИ ОТ БЪЛГАРИЯ! НО, В ИКОНОМОЧЕСКО И СОЦИАЛНО ОТНОШЕНИЕ СА ПО-ДОБРЕ: ШВЕЙЦАРИЯ, АВСТРИЯ, БЕЛГИЯ, ХОЛАНДИЯ, МАЛТА, ЕЙРЕ, ЧЕХИЯ, СЛОВАКИЯ, СЛОВЕНИЯ, УНГАРИЯ, ЛЮКСЕМБУРГ, ЛИХТЕНЩАЙН! НЕ СА БИЛИ 500 ГОДИНИ ПОД ТУРСКО РОБСТВО, А ПРЕДИ ТОВА 200 ГОДИНИ ПОД ВИЗАНТИЙСКО РОБСТВО! ПОНАСТОЯЩЕМ СЪСЕДНИЯТ ИСЛЯМ СИЛНО ДРЪНКА ОРЪЖИЕ, А МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ТУРЦИЯ НЯМА БУФЕРНА ЗОНА, КАКТО НИЕ СМЕ ТАКАВА ЗА СЪРБИЯ, МАКЕДОНИЯ, РУМЪНИЯ, УНГАРИЯ И ЦЯЛА ОСТАНАЛА ЕВРОПА! ЗАТОВА, СЪЗДАВАМЕ 1000000 ОПЪЛЧЕНСКА НАРОДНА АРМИЯ НА БЪЛГАРИЯ ПО ИЗРАЕЛСКИ МОДЕЛ, ТОЕСТ И ЖЕНИТЕ СЛУЖАТ! А КОНЦЕПЦИЯТА Е ШВЕЙЦАРСКА-ИЗБИРАМЕ КОМАНДИРИТЕ, А ОРЪЖИЯТА СИ ДЪРЖИМ ВКЪЩИ! БРАТЯ, БЪЛГАРИ, ДА СИ ПОМОГНЕМ САМИ, ЗА ДА НИ ПОМОГНЕ И ГОСПОД!
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "RIDIK":

    Не виждам нищо заслужаващо внимание в биографията му - обикновен кариерист без особен морал.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Съби Сабята

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "RIDIK":

    е от онези офицери предатели изхранени и отгледани от един политически строй, за жълти стотинки продали се за интересите на друга държава! Онзи Симеонов от ДПС е другия от тази порода! Срам!
  • 86 Хитър Петър

    2 1 Отговор
    Иване спри се, с това безсмислено упорство започваш да приличаш на русофил.
  • 87 Ариец

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Иван":

    Иване,

    Ако бяхме подписали 40 г. договор за приятелство и взаимопомощ с СССР , нямаше да ни обявят война 44 г. и България можеше да я третират като победител.
  • 88 Димитър

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Пешо":

    Да обиждаш генерал Събев, високо образован и високо квалифициран генерал е направо простотия, за която няма прошка за такива тъпанари. Спрете се бе хора, защо обиждате с такава лекота един натовски генерал. Та вие не можете да му стъпите на малкото пръстче. Стига злоба, стига агресия, стига обиди. Не се дръжте като мужиките, а като истински българи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове