12 Юни, 2018 10:59, обновена 12 Юни, 2018 11:41 2 590 38

Борисов: Откриваме Българо-турската газова връзка в края на месеца (ВИДЕО)

  • бойко борисов-
  • газопровод-
  • газ-
  • бинали йълдъръм-
  • танап-
  • турция

Отношенията между България и Турция са специални и ние сме пример за добри съседи, заяви Бинали Йълдъръм

Борисов: Откриваме Българо-турската газова връзка в края на месеца (ВИДЕО) - 1

Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на месец юни. Това стана ясно по време на разговор на българския министър-председател Бойко Борисов с турския му колега Бинали Йълдъръм. Срещата се проведе в Измир в отговор на поканата на министър-председателя на Турция, Борисов да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП.

След разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция „Лозенец” и очистно съоръжение "Недялско" ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката от 14 млрд. куб. м до 15,7 млрд. куб метра годишно. Освен това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока - от Турция към България.

"Отношенията между България и Турция са специални и ние сме пример за добри съседи, които си помагат и се уважават", каза турският министър-председател. Двамата премиери отбелязаха със задоволство ръста в икономическите отношения между България и Турция.

"Традиционно добре се развиват и връзките в туризма. Бинали Йълдъръм подчерта и отношенията между различни религии, трябва да живеем в мир заради народите си. Заради това, аз на всички срещи по Западните Балкани повтарям думата “мир”, подчерта Бойко Борисов. Като пример за тези отношения двамата посочиха реставрацията на църквата "Св. Стефан" в Истанбул.

Турският премиер Бинали Йълдъръм поднесе съболезнования за катастрофата с българските военни пилоти край Пловдив.

В българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на икономиката Емил Караниколов, който ще остане на откриването трансанадолския газопровод ТАНАП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ....

    24 10 Отговор
    ПовЕрвахме ти !
    Безсрамник !
  • 2 Българина

    36 11 Отговор
    А днес трябваше да открием белене и южен поток.... Но пък падна единствения хеликоптер и ше внасямв газ от турция уникални постижения, видими резултати...

    Коментиран от #10, #18, #23

  • 3 Гост

    10 22 Отговор
    Браво господин министър председател, на следващите избори пак ще гласуваме за вас, вие трябва да управлявате България.
  • 4 Реалист

    13 24 Отговор
    Браво на Бойко!!!

    Абе копейки, що не канят румбата чехъла на такива мероприятия? Никой не го бръсне за слива. И в рашка го поканиха само защото Бойко щеше да отива и румчо трябваше да премете залата и да сервира кафето.

    А сега по темата - 15 милиарда кубометра газ са по-вече от достатъчни за България. Сега остава само азерите да подпишат, за да изритаме гъзпромаджиите от България. И това ще стане - иска се време.

    Коментиран от #15

  • 5 zonk

    14 11 Отговор
    Българските земи са под османско владичество. България изпълнява васалните си задължения.

    Коментиран от #26

  • 6 факт е че

    9 7 Отговор
    до Реалист- на Президента му е през .... ...... а за другото- тате ша ми купи колело ама друг път
  • 7 Герб

    12 22 Отговор
    Герб е правилния избор.
  • 8 Коментар

    12 5 Отговор
    Само като Прочета "МОЖЕ"
    И МИ СТАВА ЯСНО🤗
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бесен Язовец

    9 13 Отговор

    До коментар #2 от "Българина":

    Туй руските подлоги, нямате нареваване, нямате наепаване, нямате задоволяване, плачете по цял ден тук като вдовици за маткап.

    Коментиран от #12

  • 11 ДОГАН :

    12 8 Отговор
    "ПЪТЯ НА БЪЛГАРИЯ ЗА ЕВРОПА МИНАВА ПРЕЗ БОСФОРА"

    В изпълненията си Бойко Бехар отиде още по дълече, към "транс АНАДОЛСКИЯ газопровод", който ще открие "СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ" на това което е останало от икономиката ни.

    БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА КАТО ДЪРЖАВА.

    НИЕ СМЕ ЧАСТ ОТ ОДРИНСКИЯ ВИЛАЕТ И ОТ "ЕВРОРЕГИОН ТРАКИЯ" В КОЙТО НИ ПОСТАВИХА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ НЕБЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ.

    Като един безодговорен към бъдещето на поколенията си народ заслужаваме тази съдба.
  • 12 варната

    9 10 Отговор

    До коментар #10 от "Бесен Язовец":

    Браво,така се прави!Нека Путя се пути.
  • 13 Bahti

    12 6 Отговор
    ЧЕСТИТА ЗАВИСИМОСТ! КРАЙ БЕ КРАХ!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 гост

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    15 милиарда са пет пъти ПОВЕЧЕ от потреблението на България , тук става въпрос за транзит !! Вече има официални запитвания от Украйна и Полша за транзит на азерски газ за тях по тоя маршрут !!!

    Коментиран от #16, #31, #38

  • 16 опа

    7 6 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Сега подлогите-предатели ще кажат че не е вярно!Само гледай.
  • 17 меркъл

    8 7 Отговор
    Засега газ в Европа идва само от Русия, питай германците. И сега вместо да идва директно в Бургас, ще минава с посредник, кеф ви Украйна ,кеф ви Турция. Германците пак се уредиха, а ние ще целуваме задника на агата и на хохола.

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Да да

    8 10 Отговор
    Ако дойде азерски газ до нас,на Путя ще му се доака! Като гледам Турски маток ще се избива 200-300 години :ддддд
  • 20 контактьо

    5 2 Отговор
    Напълнихме се с хъбове, само газ няма.
  • 21 гост

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "меркъл":

    Верно ли бе , ти да видиш !!! Пък тия неграмотници от ЕК викат , че руския газ в Европа бил под 30% !!! А сега де , на тебе ли да верваме или на тях ?? А пък сега с азерския и египетския дето италианците го откриха и от догодина почват да черпят яко , току виж паднал и под 20% !!!! Ти не си ли чул защо батя се отказа от втора тръба за "патока" ? Еми Гърция и Италия дето я уж я чакаха "като топъл хляб" , взеха че се отказаха !!! Напълно и за постоянно !!! Казаха , че са си намерили техен , че и по-евтин , ти да видиш !! Мъка , мъкаааааааа !!!

    Коментиран от #30

  • 22 Синан

    15 2 Отговор
    Прочетох, коментарите на хората в турските сайтове, за това събитие. Там, не видях един лош коментар за България, даже напротив, хората в Турция са настроени като домакини, и се радват, че като комший се разбираме добре.. а тука, само плюят у злобеят навсякъде...
  • 23 Иван

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българина":

    Хубаво си се кръстил така ама е хубаво и да мислиш и като вземаш информация от много места и анализираш нещата, а не да плямпаш каквото тук там някой платен журналист е написал и ти да го повтаряш като папагал. Точно защото си загубихме времето в Белене и ЮП, като логгично следствие е падналия вертолет. Два никога неосъществими проекта и двата без никаква икономическа логика и двата водещи до тежка геополитическа зависимост и двата нъполно корупционни, и двата глътнали пари достатъчни за да се подмени цялата бойна авиация. А защо газов връзка с Турция ли..ами за да мине от там газта от Азърбейджан и евентуално в бъдеще Иран. Защото на нас ни трябват 3 млрд и на сърбите толкова и утре оня като реши да спре кранчето да има откъде да получим алтернатива. Че обичта с "братушките" си е обич ама сиренето е с пари...Това се нарича диверсификация. Ех да можеше повече такива като тебе дето са се писали българи да бяха и повечко чели , а не да се удрят в гърдите булгар булгар.....

    Коментиран от #28

  • 24 Хасан

    6 4 Отговор
    Да живее българо турската дружба...какво стана сега парите сближиха Турция,България и Азербайджан....скоро други пари ще сближат Турция,България и Русия....ех капитализъм
  • 25 Разумно

    8 3 Отговор
    Дайте Турция да ни управлява поне да се оправим. Иначе сме батак
  • 26 Чеп

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "zonk":

    Ами искайте ги от Турция Гърция а цяла Македония и част от Румъния.
  • 27 Morgoth

    7 4 Отговор
    Голяма далавера! Ще вземаме газ с надценка от Турция, вместо турците да вземат газ с надценка от нас.
  • 28 Инч

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "Иван":

    Какво му неосъщесвимото на Южен поток... Като Северен поток е осъществим.... А Белене можеше да докарва ръст на Българската икономика с 1-2%на година + работни места и работа за бизнеса + данъци в държавата.... Скоро и хора няма да останат....

    Коментиран от #35

  • 29 ХайСикТер

    4 4 Отговор
    С вазелин или без ще е тая връзка?! Май както винаги преебаните ще сме ние!
  • 30 марк антоний

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Я отвори "гугле мапс " и виж къде са Азербайджан и Египет. Колко имат за продаване и кога ще стигне Европа. Още чакаме на Плевнелиев да му докарат газ в куфарчета от Катар.

    Коментиран от #32, #33, #34

  • 31 Реалист

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Прав си - около 2.5 млрд са нашите "разходи", останалото е възможен транзит.

    Най-хубавото е че чебу-рашките не успяха да си оплетат кошницата с "големия шлем" на параванов. Сега ако успеем да ПРОДАДЕМ ЖЕЛЯЗОТО ОТ БЕЛЕНЕ ще повярвам че имаме бъдеще като независима държава.
  • 32 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "марк антоний":

    Ами така като гледам май достатъчно имат , ти не виждаш ли или някой ти закрива очите с рублички ? Азерите засега 16 милиарда кубика , след 3-4 годинки ПО ДВЕ !!!! Египет има 2 (ДВА) БЕЗДЕЙСТВАЩИ до скоро завода за LNG , чрез които ЕНИ на секундата като е готова със търговските сондажи може да изнася за Италия , а оттам за цяла Европа !!! Поне колкото азерския , че ако има пазар и отгоре !!! Ти колко искаш да изнасят ?? Още ли не си схванал , че оттук нататък НИКОЙ вносител не може да държи повече от 30% от пазара в ЕС иначе почва монополно разследване ??!! Ще ви влезе ли някога в ушанките какво значи конкуренция и диверсификация ??!!
    Италианската петролна компания Eni откри ново находище на природен газ на средиземноморския шелф, в териториалните води на Египет, пише в свой анализ руското издание "Росбалт", цитирано от БТА.

    Според първоначалните оценки това може да са най-големите запаси от суровината в региона. Очертава се възможност да бъдат задоволени газовите нужди на всички египетски потребители за няколко десетилетия напред, а и "Газпром" може да бъде поизместен на газовия пазар в Европа.
  • 33 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "марк антоний":

    На първо място обаче се очертават все пак доставки за Европа. Например за Гърция, за която египетският газ до няколко години може да стане съвсем реална алтернатива на газопровода "Турски поток". Всъщност именно Eni започна и "погребението" на друг руски газопровод - "Южен поток". Компанията беше един от водещите акционери в проекта, заедно с "Газпром". През годините обаче започнаха да разпродават своя дял и в крайна сметка почти единствени излязоха на печалба, когато "Газпром" закри проекта по нареждане на Владимир Путин. Така "Южен поток" падна жертва на продължителната политическа конфронтация между Русия и Еврпейската комисия. Сега нищо чудно Eni да погребе и "Турския поток", който смени "Южен поток". На сайта си италианската компания описва подробно бъдещите условия за добив. За разлика от руските си колеги, италианците не участват в начинания, без да пресметнат всички възможни последици и изгоди.

    Затова се знае отсега, че онази част от шелфа, където се намират газовите запаси, на практика е идеално подходяща за подводно сондиране. Условията в субтропичен Египет са по-добри, отколкото в редица находища, като например Щокманското в Русия, добивът от което в момента е признат за нерентабилен.
  • 34 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "марк антоний":

    Същевременно има шанс египетският газ да тръгне и към Европа, независимо от спада в цените на горивата.

    Eni не разкрива засега каква е очакваната себестойност на добива от находището Зохр. Според експерти обаче египетското "синьо гориво" ще е с 15-20 на сто по-евтино от газа, който Русия би могла да доставя през Турция.

    Може ли днес "Газпром" да конкурира някак този проект, пита "Росбалт". Според руското издание отговорът е "Най-вероятно не". "Газпром" няма инструменти, за да повлияе било върху Eni, или върху властите в Кайро. Да, Египет има силна нужда от доставки на руско зърно, но Москва едва ли ще реши да ги спре с цел натиск върху новия си енергиен конкурент. Но дори в бъдеще събитията да тръгнат в тази посока, Египет доста бързо ще намери алтернативни източници на зърно.

    Тъй че "Газпром" вероятно трябва да се подготви, че през 2018 г. ще изгуби още едно твърде перспективно международно направление - газовия пазар на Южна Европа.

    За Европейската комисия той със сигурност много скоро ще се превърне в политически въпрос като предпоставка да се намали зависимостта на Южна Европа от руското "синьо гориво".
  • 35 гост

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "Инч":

    Ами да бе , също като Северен е "осъществим" !! Само дето Балтийско море е дълбоко има няма 100 метра , а Черно в тая част 2200 !!!!!! Дреболия , кой ще ти се задълбочава в подробности !!! А пък това , че батя искаше да си нарежем готовите БЪЛГАРСКИ тръби и да строим нови 50/50 с него на десеторни цени , също са подробности !!! И че "транзита" за 50 години нямаше да стигне само да си върнем "заема" за тръбите , ако въобще някога стигне за нещо , освен за комисионни на "другарите" и това са подробности !!! Важното е "вечна и нерушима братска дружба" , ама само за некои , нали ??!!
  • 36 Ердо

    2 2 Отговор
    Откриваш на Муру куру, предател долен!
  • 37 someone

    0 3 Отговор
    икономически България вече е заробена от Турция официално, за политическото остава не много време.
  • 38 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    А ти да не си пил газ.Това е проект на Азерски и турски фирми ,ще разбереш и кой подава отзад една голяма част от Газа.От тези 16 милиарда кубика 40 процента остават за Турция ,останалото за Гърция ,Италия,а ние имаме спазарени точно един милиард,а ни трябват три.За транзит ,или търговия ,и дума и лаф не може да става.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове