813 6

Цацаров предложи на МС да актуализира концесионния договор за Банско

Венцислав Михайлов

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи предложение до премиера Бойко Борисов относно концесионния договор за национален парк "Пирин", съобщиха от държавното обвинение.

На 26.02.2018 г. във Върховната касационна прокуратура е постъпил сигнал от Политическа партия „Зелените“, с твърдения за извършени закононарушения/престъпления във връзка с изпълнението на договор за предоставяне на концесия на територията на Национален парк „Пирин“, на дружество „Юлен“ АД, както и с твърдения за незаконосъобразно разходване на средства от държавния бюджет за субсидиране на Българска федерация по ски. Отправено е искане за извършване на проверка съобразно правомощията на прокуратурата.

По образуваната преписка №3006/2018 г. по разпореждане на главния прокурор се извършва лична проверка от прокурор от Върховна касационна прокуратура. В хода на проверката, прокурорът е преценил, че се налага изпращане на предложение до Министерския съвет по реда на чл. 145 ал. 1 т.6 ЗСВ, за предприемане на спешни действия за вземане на решение за изменение и допълнения на концесионния договор от 21.12.2001 г.

Днес 12.06.2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров, в изпълнение на правомощията на прокуратурата по надзора за законност отправи предложение до министър-председателя Министерският съвет да предприеме незабавни действия за изменение и допълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г. с „Юлен“ АД за предоставена концесия с предмет особено право на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост – част от територията на Национален парк „Пирин“, община Банско, „Ски зона с център Банско“, при съобразяване с разпоредбите на действащото законодателство /включително и в частта относно определянето на концесионното възнаграждение/:

- да предприеме незабавни действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор /99,55ха, съгласно Териториално устройствен план /ТУП/ на извънселищна територия „Ски зона с център град Банско“, индивидуализирана с координатите на точки от №1 до №252 в координатната система „1970 г.“ по чупките на външната граница на ски зоната/.“

В същото време от преписката са отделени материали, касаещи разходване на средства от държавния бюджет по договори между Сдружение Българска федерация по ски и Министерство на младежта и спорта. Те са изпратени по компетентност на Софийска градска прокуратура, за допълнителна проверка с оглед данни да престъпления по чл. 282 НК и чл. 219 НК.

Работата по преписката на Върховната касационна прокуратура продължава с възложен служебен контрол на прокурорски постановления за отказ от образуване на досъдебно производство по сигнали за допуснати нарушения и неизпълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г., сключен между Министерски съвет и „Юлен“ АД.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ГНЕВЕН
  Отговор
  1 12:30  12.06.18
  Цеко минев плаща ГОДИШНО 4 СТОТИНКИ КОНЦЕСИОННА ТАКСА НА КВ.МЕТЪР!!!! И АКО ТОВА НЕ Е КРАЖБА - БОРИСОВ????
 • Семката
  Отговор
  2 13:04  12.06.18
  На бас, че поредните зелени твърдения няма да се окажат истина
 • Вяра
  Отговор
  3 14:17  12.06.18
  щом е сигнал на зелените, значи ясна работата, пак се мъчат нещо да изманипулират
 • Пацо
  Отговор
  4 19:01  12.06.18
  Ами да го актуализират, не разбирам защо има толкова вълнения около това.
 • Васил
  Отговор
  5 21:26  12.06.18
  Цацаров да вземе да провери зелените, които са източили десетки милиони с кухи проекти през последните години.
 • Макето
  Отговор
  6 23:39  12.06.18
  Редно е концесионния договор да бъде актуализиран. От Юлен още през март месец сигнализираха, че има нужда от промени в остарелия договор за концесия и е редно държавата да обърне сериозно внимание на този проблем.

Напиши коментар:


Публикувай