708 2

Константин Попов: Военните ни летци не летят достатъчно

Ден на траур е обявен в русенския град Бяла, откъдето е родом един от двамата загинали пилоти в катастрофата

Венцислав Михайлов

Като странна определи ситуацията с катастрофата на вертолета Ми-17 край Пловдив председателят на парламентарната комисия по отбрана, бивш командир на Военновъздушните сили и началник на отбраната о.р. ген. Константин Попов. Във Велико Търново, където комисията провежда изнесено заседание, Попов посочи, че е рано да се каже каква е причината за инцидента, при който загинаха двамата пилоти на машината, предаде БНР.

"Забележете, загинали са хора, които се готвят да спасяват хора. Странното е, че наистина преди третия заход вертолетът е летял добре. Почти пред края на задачата се случва този инцидент. Не може в такова кратко време да се оцени ситуацията, да се каже каква е причината", отбеляза ген. Константин Попов.

Той посочи, че годишните летателни часове на военните летци са крайно недостатъчни.

Според бившия заместник-министър на отбраната Симеон Николов инцидентът с военния хеликоптер се дължи на трайното недофинансиране на модернизацията на българската армия. Николов очаква подобни случаи да зачестят, тъй като бойната техника е изключително остаряла.

"Още през 2009 година бяха спрени 40 процента от бюджета на Министерството на отбраната за модернизация на армията, което доведе до редица инциденти. Миналата година също загина пилот, тази година на Ми-17. Въпрос на време е това да се случи и с МиГ-29", предупреди Симеон Николов.

Ден на траур беше обявен в русенския град Бяла, откъдето е родом 48-годишният Пламен Пантелеев – един от двамата загинали пилоти в катастрофата. Това обяви кметът на града Димитър Славов.

Въпреки че капитан Панталеев се преместил със семейството си в Пловдив от дълги години, не е прекъсвал връзката си с родната Бяла, където живеят родителите му.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пенсионера
  Отговор
  1 03:07  13.06.18
  Ми що летят ? Поне щяха да са живи. Явно са продали ноеите части някъде по света. По цял свят ги ползва тези хиликопптери.
 • Данчев
  Отговор
  2 22:51  14.06.18
  Ами Бойко да им "присади" крила.............

Напиши коментар:


Публикувай