1 063 9

Здравната каса оряза лечението на 19 000 онкоболни

Сега при наличните апаратурни възможности това е необяснимо и абсолютно недопустимо

Около 19 хил. болни, които всяка година имат нужда от лъчетерапия, ще трябва да чакат ред за облъчване, тъй като здравната каса въвежда седмични и месечни лимити за ползване на високотехнологичната апаратура, с която тези процедури се провеждат, съобщи в. „Капитал“. Апаратурата беше купена със 160 млн. лв, осигурени от еврофондовете.

В специално писмо до премиера, председателя на парламента, омбудсмана, здравния министър, здравна каса и лекарския съюз Гилдията на лъчетерапевтите в България възразява срещу наложените от здравната каса лимити за прием. 20-те центъра, в които се провеждат лъчетерапия и радиохирургия, ползват около 60 млн. лв. годишно от ресурса на здравната каса, който е общо 3.8 млрд. лв, но въпреки това от НЗОК преди две седмици е спуснат лимит за всички центрове за лъчетерапия, които са около 30% по-малко от досега получаваните средства.

В писмото се посочва, че ако пациентите излизат извън финансовите лимити, лечението им трябва да бъде отложено за следващи периоди. Мярката не е съгласувана с националния консултант, нито със самата Гилдия на лъчетерапевтите.

"Седмичните и месечните ограничения на брой пациенти, наложено от НЗОК, предизвиква отлагане във времето и събиране в лист на чакащи, недопустимо за пациенти с онкологични заболявания, което е грубо нарушение на правата на човека и пациента. Сега при наличните апаратурни възможности това е необяснимо и абсолютно недопустимо. Неприемливо е пациенти с тумори на малкия таз, корема, белия дроб, мозъка, главата и шията да се облъчват чрез по-остарели техники, които се прилагат все по-рядко в световните лъчелечебни школи", заявяват лъчетерапевтите в писмото си.

Лъчетерапевтите настояват да бъде отменено изискването за лимит за лечение на онкопациентите. Те се оплакаха, че никой от здравната каса не им е обяснил по какъв начин са определени индикативните обеми за пациентите.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

 • Шеф на болница поема НЗОК

  Шеф на болница поема НЗОК

  Изпълнителният директор на столичната болница „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев ще е вероятният нов директор на Националната ...
  3.07.2018
  1 502
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 56рт
  Отговор
  1 17:27  12.06.18
  безсрамници,ама искат пари за осигоровки
 • Варна
  Отговор
  2 17:36  12.06.18
  Звучи грубо, Но им пожелавам да паднат от власт и да им се наложи да ползват тези услуги и да чакат за ред по техните лични правила.
 • дайте тоягата
  Отговор
  3 17:42  12.06.18
  Абе важното е, че дупедатите нямат лимит на заплатите.

 • 4 17:46  12.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Ежко
  Отговор
  5 18:01  12.06.18
  Бокоооооо! Върни парите дето ги взехте с Дяков от излишъка на Здравната Каса!СЪда реши,че е незаконно!
 • Пипи
  Отговор
  6 18:02  12.06.18
  Пари има само за да покрият фалшивите патеки на Пирогов!
 • 7 19:48  12.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ...
  Отговор
  8 20:24  12.06.18
  Може би така е по-добре. Химиотерапията и лъчетерапията може да успеят да излекуват някогоот рак, койтоо после умира заради съсипана имунна система. Има реално лечение, но не е удобно на фармацевтичната мафия, за това хората не го знаят.
 • Иво
  Отговор
  9 08:52  13.06.18
  Пак има пари за лечение нека и директорите по супер модерните болници да спрат да си пишат по 30 бона премии.

Напиши коментар:


Публикувай