12 Юни, 2018 18:40 2 664 30

ДОСТ е срещу паметник на ген. Атанас Семерджиев във Велинград

  • дост-
  • велинград-
  • ген. атанас семерджиев

На 31.05.2018 г. с Решение №199 Общинският съвет на Велинград дава съгласие за изграждане на паметна плоча на една от най-знаковите фигури на престъпния комунистически режим в България - генерал Атанас Семерджиев.

Това припомнят от партия ДОСТ.

Решението е прието с 21 гласа „за“, без нито един глас „против“ или „въздържал се“. Гласовете „за“ на БСП са обясними. Тази партия така и не се разграничи от комунистическото си минало и в същността си продължава да бъде посткомунистическа. БСП удостоява с цветя на признателност паметника на комунистическия диктатор Тодор Живков в Правец и, ако има как, би изградила паметници на всички членове на своя Централен комитет – мракобесният орган на българската комунистическа власт.

Фундаменталният въпрос за това дали за 29 години демокрация сме изградили демократичен рефлекс и имунитет, е свързан с гласовете „за“ на съветниците от двете местни коалиции и най-вече на ГЕРБ и особено на ДПС. ДПС има четирима съветници в Общински съвет Велинград – Юмер Мустафа, Искрен Тюфекчиев, Пламен Хаджиев и Бельо Бельов Мандраджиев, който е и председател на Общинския съвет и точно неговият подпис стои под циничното Решение.

Генерал Атанас Семерджиев заслужаваше справедлив съд, а не паметна плоча. Той е най-дългогодишният началник на Генералния щаб на Българската народна армия (1962-1989 г.), чийто танкове и БТР-и участваха в кървавата саморазправа с мирните протестиращи срещу Възродителния процес. Именно с негова заповед са тръгнали комунистическите танкове и БТР-и, за да смажат справедливия процес на турците и мюсюлманите от Джебел, Могиляне, Момчилград, Груево, Каолиново, Дулово и къде ли още не. Точно с калашниците на Българската народна армия са разстреляни без съд и присъда десетки граждани, чиято единствена „вина“ бе, че са дръзнали да защитят свещеното си право на име, език, религия и култура. Сред тях е и 17-месечната Тюркян от Могиляне.

Партия ДПС, която претендира, че е родена от болката на Възродителния процес, дължеше минимум четири гласа „против“ Решението на Общински съвет Велинград. В противен случай губи моралните и политическите си основания да представлява този героичен народ.

Интересен е въпросът каква ще бъде реакцията на Централното ръководство на ДПС. Никаква. Едно е да искаш оставката на Областния си лидер в София за приемането на Владимир Кузов в ДПС и съвсем друго да изключиш четиримата си общински съветници от Велинград за съучастието им в моралната гавра с паметта на жертвите на Възродителния процес. Второто е невъзможно, защото е продължение на една политика, която стои в основата на създаването на ДПС. Независимо дали е документирано или не, няма съмнение, че ДПС е създадено срещу следните условия:

1. Да не се търси сметка за престъплението Възродителен процес;

2. Никога да не поставя въпросът за статут на национално малцинство за турците и мюсюлманите в България.

Второто условие се изпълнява и до днес – в ДПС е забранено да се говори за национално малцинство. Първото условие е изпълнено през 1991г., когато вместо да иска съд за диктатора, Почетният им председател седна на кафе с Тодор Живков. Две години по-късно в Доклада си пред Конференция на ДПС през 1993 г. Почетният поставя въпроса за колективната вина на престъпленията на тоталитарните режими, част от които е и Възродителният процес. Идеята за колективната вина е йезуитски подход на прехвърляне на отговорността от тоталитарните партии върху народа. Тогава защо да не се изграждат паметници на комунистическите лидери – вината не е само тяхна, а на народа. Днешното поведение на Председателя на Велинградския общински съвет от ДПС Бельо Бельов Мандраджиев и на останалите трима ДПС съветници е продължение точно на това цинично мислене и за това няма да бъде наказано.

Няма съмнение, че съавторите на идеята за паметник на генерал Атанас Семерджиев ведно с цялото Централно ръководство на ДПС и тази година на 26-ти декември ще застанат двулично пред гроба на Тюркян, убита точно от танковете, БТР-ите и калашниците, изпратени от генерал Атанас Семерджиев.

Казусът „генерал Семерджиев“ не само разкрива истинската същност на ДПС, но проявява и тежката ценностна криза, в която се намира българската демокрация на 30-тата година от 10-ти ноември 1989г. Комунистическото минало е на думи осъдено със специален закон, но дори десни демократични партии, членки на АЛДЕ и ЕНП, увековечават за поколенията сатрапите на комунистическия режим. Идеите на истинските български демократ-интелектуалци за изучаване на престъпленията на комунистическия режим в учебниците по история, за да се предпазят идните поколения от комунистическа зараза, звучат като глас в пустинята на безпросветността и тоталитарните рецидиви.

Евентуална паметна плоча на генерал Атанас Семерджиев ще бъде паметник именно на тази безпросветност и на незрялата българска демокрация, която така и не успява да се освободи от оковите на комунистическото минало.

Призоваваме гражданите на община Велинград, чиято демократична съвест не приема Решението на Общински съвет Велинград, да го обжалват пред Административния съд на Р България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    14 51 Отговор
    Е как е възможно паметник на Семерджиев?!!В конкретния случай СЪМ ПЛЪТНО НА МНЕНИЕТО НА ДОСТ и не ми пука дали някой ще ми каже че съм фес!

    Коментиран от #4, #11

  • 2 Слот

    45 7 Отговор
    До къде я докарахме с тая "демокрация", за която говори турското мекере се вижда много добре. Без армия, без генерали, без задравеопазване, без образование и пълно с турски, западни и руски шпиони играещи си с корумпираните ни политици, както котка с мишка. Ако имахме истинска държава сополът на Ердоган у нас щеше отдавна да е екстрадиран или в затвора, а не да говори за събаряне на паметници.
  • 3 фесари

    45 4 Отговор
    Местаня пак нещо е объркал държавите, където да се прави на "интересен"!
    Да ходи в турция може и да му обърнат внимание !
    Впрочем тази етническа провокаторска партия, защо не е забранена ? Явно сме прекалено толерантни !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 onq s konq

    3 11 Отговор

    До коментар #4 от "до конската фъшкия":

    Понеже мнението ти е особено ценно за мен,ЩЕ СИ ГО ПРЕМЕСТЯ ТОЧНО КАТО ПУТИН по повод западните санкции.И това е за да докажа ,че не всичко руско ми е чуждо:)

    Коментиран от #29

  • 7 Хасан

    7 24 Отговор
    Браво на Дост...превръща се в антикомунистическа,антитоталитарна,антируска партия на българи,турци,помаци,роми,арменци

    Коментиран от #14

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 месара

    24 6 Отговор
    по добре паметник на семерджиев (въпреки че съм против бкп =бсп), от колкото паметник на "жертви от възродителен процес"! защото другарю местан (а и доган), ако ние българите почнем да слагаме паметници на загиналите през времето на 500 годишното турско" присъствие ", трябва да ги слагаме на всеки ъгъл по улиците на България! а всъщност се чудя защо турските партии дпс и дост все още не са забранени, а ти и доган не сте в затвора!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Един от хората

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Паметници на коне си имаме,сега ще си имаме и на Семерджиев!! Това е ДЕМОКРАЦИЯ!!!! Който не му харесва да си заминава за (анадола които му е близо до сърцето)......
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 мъка

    15 5 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    НЕ НАМЕСВАЙ АРМЕНЦИТЕ ГАДЖАЛ,ЧЕ АРМЕНЦИТЕ АКО ВИ МЕТНАТ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ВИ СЕ ВИДИ ТЯСНО СМОТАНИ ИСЛЯМИСТИ.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Велинградчанин

    13 1 Отговор
    Ние си тачим историята! Хубав, лош, имало го е! Да махнем всичко за Вела, Стою...Да сменим името на града. Скрий се предател долен!

    Коментиран от #25

  • 19 мъка

    11 4 Отговор

    До коментар #15 от "ERDOGAN":

    И не заслужава Атанас Семерджиев плоча, не си е свършил работата хубаво.

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Иво

    9 2 Отговор
    В града се събират за подкрепа за плоча на къщата на Семерджиев. В петък ще са пред общината...
  • 23 И. Груев

    9 2 Отговор
    Семерджиев е подарил къщата и парцела на общината! Соросоидчета долни
  • 24 мъка

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "ERDOGAN":

    Ами да прибирай си радикалите в ..... ИТН.
  • 25 Антидост

    9 2 Отговор

    До коментар #18 от "Велинградчанин":

    Винаги съм Ви поддържал Велинградчани! Не изменихте на историята и на себе си.
  • 26 Българин

    3 1 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ МЕКЕРЕТАТА НЯМАТ ДУМАТА !!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 зоро

    2 0 Отговор
    Всеки данъкоплатец има право на глас, а що се отнася до мекерета Парламента пък и Правителството , да не говорим за Енергетиката ... пази Боже от Кремълски мекерета и гювендий...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове