1 581 12

Манолова иска да знае как се харчат парите от екотаксите

Мартин Христов

Омбудсманът Мая Манолова настоя за прозрачност при събирането на така наречените екотакси, за които се предвижда увеличение с 12%.

Това направи националният защитник по време на обсъждане на предложенията за новите екотакси при внос на автомобили и анализ, представен от Сдружението за правна помощ на потребителите. Манолова изтъкна, че липсва анализ за това как до момента се е отразило събирането на продуктовите такси и върху състоянието на околната среда, състоянието на въздуха, а също така и върху структурата на вноса, съобщи news.bg.

Още повече, че за всички, които са в темата продуктовите такси на излезли от употреба МПС-та са се увеличили 10 пъти, отбеляза тя.

"Възниква и въпросът кой събира таксите, как се изразходват средствата, как се отчитат и какви са ползите за околната среда. Според публично достъпни данни гражданите заплащат така наречените продуктови такси на частни организации под формата на участие в колективни организации за оползотворяване на излезли от употреба МПС-та", каза още Манолова.

По данни на МОСВ у нас са внесени 258 704 автомобила и по-точно таксите за тях са събрани под форма на участие в колективни системи. За тях са платени 60 млн. лв.

Логичен, по думите й, е въпросът защо гражданите предпочитат тези организации пред ПУДОС, в който по данни на министъра са събрани за миналата година над 3 млн. лв. "Отговорът е очевиден за всеки, който е регистрирал автомобил - гишетата на частните организации са пред пунктовете на КАТ, докато гражданите, които искат да внесат по сметка на ПУДОС продуктова такса трябва да стигнат до първия клон на банка, за да внесат въпросната сума по банкова сметка".

Омбудсманът припомни, че още в началото на 2016 г. в Монтана са били сигнализирани. Данните са изпратени на премиера Бойко Борисов. "Гражданите определено не са неясно, какво точно плащане извършват, включвайки се в тези организации повечето от тях са убедени, че плащат еко такса, която отива за опазване на околната среда", коментира Манолова. Така за автомобил под десет години се предвижда повишаване на продуктовите - от 260 на 290, от 275 на 300 лв. нарастват таксите за автомобили над 10 години.

Манолова настоя, че в Германия, Франция, Австрия, Италия не се събират подобни такси, тъй като дейността по рециклиране е печеливша и не се налага допълнително дотиране.
Средствата, събрани от тези кампании - събирането, използването, контролът върху тези средства е публичен. Няма случай в европейска държава, в който събирането на тези пари да е черна кутия, коментира омбудсманът.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Hmmm
  Отговор
  1 21:19  12.06.18
  Много е хубава Майчето

  Коментиран от #8

 • Гост
  Отговор
  2 21:33  12.06.18
  В частни фирми влизат парите Мая. То така беше и при управлението на бсп в което ти беше депутат.
 • електорална 1
  Отговор
  3 21:37  12.06.18
  Парите отиват там, където отиват и парите от платено паркиране - заплати, бонуси, коли и др. Да сте видели изградени паркинги с тези пари? Няма и да видите. Няма да видите и подобряване на екологията.
 • Борис
  Отговор
  4 22:05  12.06.18
  Как незнаят за какво се събират тези пари?Това е един от многото държавни рекети бе Майче.А това че тези пари отиват за екология можете да го разправяте на баба ми.

 • abv
  Отговор
  5 22:54  12.06.18
  Мая, да ти обясня нещо. През 2013 г. закупих автомобил втора ръка и го регистрирах в КАТ Пловдив. Отвън има кабинки на две фирми за екотакси. Тази в която платих е Автоидея. Питам каква ми е ползата от тази фирма и къде отиват парите ми и на остаталите съграждани. Защо да плащам на фирма която впоследствие няма никакъв ангажимент към разкомплектоването на моя автомобил като му дойде времето.
 • Скрап
  Отговор
  6 23:09  12.06.18
  10 години работих в офис на голяма фирма за скрап.Всички,повтарям всички тези пари се крадът и се разпределят межди четири компании.Много лесно може да ги проследите.Всичко се изписва на документи,че е рециклирано и нищо ама нищо не се прави допълнително.Това не е екология това е мафия с участието на няколко човека от МОСВ ,Герб и Бсп,всички са вътре и всички ви крадът о не са 60 милн а много повече защото те взимат и такси за опаковки и куп други глупости.Никой не му дреме... а от нашия джоб излиза това.
 • 7 23:25  12.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Виго
  Отговор
  8 01:25  13.06.18

  До коментар #1 от "Hmmm":

  За хубавото,не е хубава,но още става за опъване,а и ква перверзна муцка има,огънь е!
 • Кабагайдаров
  Отговор
  9 07:55  13.06.18
  Хора да ви призная преди Мая много не ми харесваше като политик......но със своите действия тя ми доказа че я бива.А специално на Мая искам да кажа : Само така и ако някога решиш да се кандидатираш за президент имаш пълната ми подкрепа.
 • ДЮна
  Отговор
  10 13:38  14.06.18
  Мафията през 20ти век години рекетираше хората незаконно, събирайки им пари на ръка. Мафията през 21ви век рекетира хората напълно законно чрез: увеличените за N-ти път: гражданска отговорност, винетка, акциз на горивата, здравни осигуровки, и т.н, и т.н И си Арчи на воля, законно прибрана пара. А преди е трябвало да ходи по обектите да заплашва Ората.
 • Гост
  Отговор
  11 14:03  14.06.18
  И аз искам да знам, но едва ли ще получа отговор, който напълно да отговаря на истината! Дано поне тя получи такъв отговори да го сведе до нашето знание... Ама едва ли...
 • Шаран БГ
  Отговор
  12 07:24  15.06.18
  Няма значение как, и за какво, и по какъв начин демокрацията ти изпразва джоба! Още по-малко пък някой ти обяснява,къде отиват парите от дадено "мероприятие" !? То не бяха данъци, акцизи, такси, молби за помощи на деца, за стихийни бедствия и човешка немарливост и прочие, и прочие..... Дано г-жа Манолова успее да "разбуни кошера", ама търтеите са много и са лошави..... По същата логика питам: защо е нужно един автомобил да се пререгестрира 3-4 пъти, ако при продажба промени 3-4 области??? И отново- парите, къде ще отидеш - държава, закон - даваш ги ! А времето, което се губи от гражданите при тези регистрации, някой смята ли го ?? В Испания въведоха единна система на регистрация на автомобилите за цялата страна - живеят хората в електронен век.Там вече по регистрационния номер не можеш да разбереш кой е от Мадрид, Валенсия, Барцелона, Малага или Билбао........ Не са се поучили от "българския"опит - да съдират пари от нямащите !!!!

Напиши коментар:


Публикувай