Last news in Fakti

13 Юни, 2018 10:56 1 604 7

Прокуратурата потвърди факт за Пирин, известен от 3 години

  • банско-
  • пирин-
  • юлен

Всички съоръжения в ски зоната са законни, имат издадени удостоверения за ползване от компетентните органи и е спазено екологичното законодателство

Концесионният договор за ски зона „Банско“ не отговаря на изискванията на съвременното българско законодателство, обяви на пресконференция Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров. От Върховната административна прокуратура съобщиха няколко часа преди брифинга, че Цацаров отправя предложение към Министерския съвет „да предприеме незабавни действия за изменение и допълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г. с „Юлен“ АД“, коментира в. „Труд“.

По този начин прокуратурата стигна до извода на Междуведомствената работна група (МРГ), създадена през януари 2015 година по време на втория премиерски мандат на Бойко Борисов лично по негово нареждане.

Основната задача на МРГ бе да провери спазва ли се концесионният договор. В звеното имаше представители на Министерския съвет, Министерство на финансите, Министерство на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на туризма, Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието, ДНСК и Агенцията по кадастър.

След повече от година работа, през 2016-а МРГ излезе с категоричното заключение, че няма никакви нарушения на „Юлен“ АД. Всички съоръжения в ски зоната са законни, имат издадени удостоверения за ползване от компетентните органи и е спазено екологичното законодателство. И за да се изпълнят новите законови изисквания трябва задължителна промяна в концесионния договор.

Повод за вчерашната пресконференция на прокуратурата бе да се даде отчет докъде е стигнала проверката за същия договор. Тя е образувана след сигнал на Политическа партия „Зелените“ от февруари тази година. Формацията е едно с Коалицията „За да остане природа в България“. Така наречените „зелени“ от години саботират развитието на туризма у нас заради своите политически и финансови интереси.

Именно заради техните претенции и протести през 2015 г. бе създадена и МРГ. Но както работната група, така и държавното обвинение, отговорят на „зелените“, че няма никакви нарушения от страна на концесионера, а проблемът е в договора.

От Върховната административна прокуратура съобщиха още, че за последните 14 години са постъпили 18 сигнала за нарушения в ски зона „Банско“ от страна на „Юлен“ АД, но всички са отхвърлени заради липса на доказателства. (виж карето).

Проверяват мотиви за отхвърлени сигнали

По време на брифинга Румяна Арнаудова обяви, че в продължение на 8 години в Министерския съвет са били наясно как концесионният договор не отговаря на изискванията.

Арнаудова добави, че в рамките на 14 години в прокуратурата по казуса със ски зона „Банско“ са постъпвали сигнали и е имало 18 отказа на прокурори да разследват. Тези сигнали са подавани основно в прокуратурата в Благоевград и са съдържали твърдения за незаконно застрояване от страна на „Юлен“ АД. В момента е назначен служебен контрол (вътрешна проверка - б.а.) мотивирани ли са били отказите.

Федерацията по ски

В сигнала на ПП „Зелените“ има и оплакване, че Министерството на младежта и спорта е финансирало нерегламентирано Българска федерация ски.

„Българска федерация ски е получила 40 милиона лева помощи от ММС. Прокуратурата изиска всички договори, от които се установява как са се давали средствата“, каза Арнаудова.

Тя обясни, че винаги БФСки кандидатства с проект, който мотивира с необходимост да се финансира обучението на деца. Имало и много случаи за искане на финансиране за участие на български скиори в международни състезания.

„По силата на договорите, които прегледахме, на БФ Ски е задължена, не само да отчете, че е изпълнила договорите, но и да отчета всички направени разходите. Според нас документите, които прегледахме, са неубедителни и е налице небрежност на служители на министерството“, обясни Румяна Арнаудова.

От спортното ведомство обявиха, че сътрудничат на прокуратурата и са предали всичката документация, изискана от тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гггггггг

    5 0 Отговор
    Президента на БФСки харчи държавни пари / милиони / за ски съоръжения собственост на ... Президента на БФСки
  • 2 смях

    1 0 Отговор
    Това ще има същия резултат като прокурорската проверка по повод преброяването на гласовете от референдума или тази за законноста на складовете без измервателни уреди на Лукойл - показва се, че уж се извършва проверка, но резултата ще е нулев. Ще видите, че нито ще има санкции, нито разваляне на договори, нито наказания за злоупотребите в министерството. Помнете ми думите, прокуратурата работи само по случаи като Иванчева (за сплашване на тези които не са част от системата) или когато някой засегне интересите на Лукойл, Пеевски, ТИМ и други големи играчи или техните лакеи.
  • 3 Froid

    2 0 Отговор
    Този факт го знае и Министъра на околната среда , министър който да знае че са му откраднали планината за която отговаря !?
  • 4 Десо

    0 3 Отговор
    Офффф поредният зелен напън ли наблюдаваме! Писва вече!
  • 5 Бисер

    1 0 Отговор
    Да оправят договора и да действат за втория лифт, съветвам аз. Щом няма нарушения, не виждам какво ги спира.
  • 6 Еленски

    1 0 Отговор
    Ами да направят съответните промени в договора за концесия на ски зоната, за да бъде всичко изрядно. След като всички съоръжения са законни и няма нарушения аз не виждам никакъв проблем.
  • 7 Тишо

    0 0 Отговор
    Да, потвърдиха, че държавните юристи са проспали да си оправят договора за концесия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове